3D-t szereted-e?


nyocker

Útjára indítjuk a körkérdés-rovatunkat, amelyben rendezők, színészek, újságírók, bloggerek, vagyis a filmhez ilyen-olyan módon közel állók mondják el véleményüket egy-egy aktuális témáról. Mivel a héten két korábbi sikerfilm, a Titanic és a Nyócker is visszatér a mozikba 3D-ben, elsőként erről kérdeztük őket. Ki melyik filmet preferálná 3D-ben felújítva akár a fentiek, akár még felújítatlan kedvencei közül?

nyocker

Szabó Simon (színész, rendező) – A Titanicot leszarom, az nem érdekel 3D-ben! A Titanic miatt vesztettük el ezt a DiCaprio gyereket! Viszont a Nyócker, na az haverek, 8D-ben lesz csak hogy tudjátok! Azt megnézem bizony, mert érdekel, hogy az amúgy is 3D-re ítéltetett animációs műfaj mennyire lesz látványos, mennyire tud többet az eredetinél! A klipet láttam a moziban az előzetesek között, az meggyőző volt, bár kicsit hosszúnak éreztem. Hogy mit néznék meg 3D-ben? A Sátántangót… az filmes mérföldkő lenne ismét!

Titanic 3D glassPuskás Péter (színész, énekes) – Nemrég láttam 3D-ben a Baljós árnyakat, hamarosan pedig azt hiszem, a Titanicot is szemügyre veszem. Őszintén szólva, nem nagyon dob fel ez a technika, még egy olyan filmet se láttam, ami jobb lett volna tőle. Ettől függetlenül a pszichológia működik, hiszen már nem egyszer vettem meg a drágábbik jegyet miatta. Azonban egy jó Ötödik pecsétre kíváncsi lennék 3D-ben… Nyilván azért, mert semmi köze hozzá. Nem a látványról szól, hanem a hihetetlen színészi játékról. Érdekes lenne nézni Őze Lajos vagy Márkus László művészetét, ahogy kiválik a szürke kocsma világából. Ahogy Cserhalmi a szemünkbe néz, mellette pedig egy a vászonról kidomborodó homályos test remeg. Bár önmagában is lenyűgözö és meghökkentő alkotás, fantasztikus találkozása lehetne a megállíithatlan újnak és az örökérvényü réginek.

Timár Ágnes (Klubrádió) Tini fejjel a Titanic után úgy jöttem ki a moziból, hogy majdnem vízbe fúltam. Ha most megnézném 3D-ben, valószínűleg be is teljesíteném a végzetem. Ráadásul örüljünk, hogy DiCaprio végre felnőtt, és ne hozzuk vissza a régi, nyálas „lányok álmát”. A Nyócker szándéka eredetileg is az volt, hogy berántson minket a nagy büdös magyar valóságba. A film az első félórában ezt egész jól hozta, csak aztán kisiklott.  Az új verzióban sem lesz ez másképp, csak éppen a 3D-s mamutok még szánalmasabbnak ígérkeznek. Ezt sem szeretném megnézni.

Mr. Scott Pilgrim (twitter.com/mrscottpilgrim) Nem igazán hiszek én a harmadik dimenzióban, ami a filmeket illeti. Oké, a hangosfilmek megjelenésénél is voltak kételkedők, de a párbeszédek, monológok, stb. a történetmesélést segítik elő, hála nekik, könnyebben tudnak karaktereket építeni, a filmek szempontjából funkciója is van, míg a 3D-ről ezt nem igazán lehetne elmondani. Főleg, hogy 2-3 perc után a sima, két dimenziós filmet is „átalakítja” az agyunk, és ugyanúgy 3D-ben éljük meg az élményt. Szóval én nem hiszem, hogy valaha is kiadnék pénzt a harmadik dimenzióra, ha valamit simán is adnak. Viszont ha megdolgoztatom a fantáziámat, és mondjuk olyan lenne a technika, hogy teljesen, kvázi bele tudnának varázsolni egy filmbe, vagy a filmet a tudatomba, akkor mondjuk Az ördögűzőt mondanám, ami hatalmas élmény lenne. De szigorúan a rendezői változat a lépcsőről háttal leszaladó Regannel! Persze kérdés, hányadik percben rohannék ki sikítva ebből a jövőbeli fantáziamoziból. 🙂

Ellenvélemény a tumblr-ról
Ellenvélemény a tumblr-ról

Miklauzic Bence (rendező) – Egyáltalán nem szeretem a 3D-t, csak a gyerekekkel nézek néha, ha nagyon elkerülhetetlen (Shrek stb.), és isten ments, hogy bármi régi kedvencemet így lássam!

Köbli Norbert (forgatókönyvíró) – Cameron hadvezéri-művészi munkájában számomra nincs semmi ciki vagy nyálas. Egyszeri és megismételhetetlen érzelmi-érzéki utazásnak tartom a Titanicot, ami az évek múlásával nem kopik, nem gyengül, csak megerősíti helyét a világ legjobb filmjei között. A magam részéről a Terminátor 2-t látnám még szívesen 3D-ben.

Süveg “Said” Márk (Akkezdet Phiai) Nem szeretem a 3D-t, mert indokolatlannak tartom a legtöbb esetben, és egyelőre erőlködésnek. Kb. az Avatarnál tetszett egyedül. És megfájdul tőle a fejem.

Titanic 3DHlavaty Tamás (VOX Mozimagazin) Olvastam a neten a Titanic kapcsán, hogy ha 3D-ben sem veszik észre a jéghegyet, akkor meg is érdemlik, hogy elsüllyedjenek. Hát valahogy én is így vagyok a plusz dimenzióval megdobott, újra moziforgalmazásba kerülő filmekkel: ha a közönség nem veszi észre, hogy csak újabb milliókat akarnak keresni egy korábbi sikerfilmmel, aki bátran csődüljenek a moziba, de a végén senki se panaszkodjon, mert az élményhez nem adhat annyival többet ez a technika, ha egy film eleve nem 3D-re lett tervezve. A Baljós árnyak esete például kimondottan dühítő, mivel amúgy is elég gaztettet hajtott végre Lucas a sorozaton, a Titanic viszont nem zavar – ha valaki nosztalgiázni akar és van fölösleges 3 órája, hajrá! A Nyócker esetében pedig még indokolt is a dolog, mivel amúgy is különleges technikával készült az animáció, amihez ez az eljárás csak hozzá tud adni, elvenni nem… inkább az a kérdés, hogy mennyire érdekes a történet ma. Én személy szerint szívesen megnézném Terrence Malick összes filmjének átdimenzionált változatát, de a Sátántangóra is beülnék, ha a gyaloglás jelenetet megfordítaná a mester, és hosszú percekig figyelnénk, hogyan közelednek felénk a szereplők. Végtelenül izgalmas lenne. A Visszafordíthatatlan nyitójelenete pedig azért lehetne érdekes 3D-ben, mert kiderülne, hogy meddig bírja ki egy átlagnéző hányás nélkül a látottakat.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Amerikai pite: A találkozó - kritika
Következő cikk Verses animáció az EUShorts-on

No Comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .