Még babot?! – Gasztronómia a Bud Spencer & Terence Hill filmekben


bud-spencer-terence
Gasztronómia a Spencer-Hill filmekben

Bár sok különböző rendező rendezte őket együtt és külön-külön is – ezek közül mindenképp említést érdemel a két nagy ász, E.B. Clucher és Sergio Corbucci, valamint személyes kedvencem Giuseppe Colizzi – mégis az első igazi közös filmjüktől kezdve (Isten megbocsát, én nem!), kiemelt szerepet játszik filmjeikben az étkezés. Sok helyütt nem tűnik fontosnak a mit, csak a hogy, én mégis arra szeretnék most vállalkozni, hogy egy áttekintést nyújtsak a filmekben elfogyasztott ételekről egy kicsit gasztro és helyrajzi szempontok alapján.

Kezdjük akkor talán az egyszerűbbektől a bonyolultabbak felé. Alapvetően szétoszthatjuk aszerint az ételeket, hogy azt urbánus vagy civilizálatlan környéken fogyasztják a szereplők. Gondolok itt például a babra, amely a filmekben lehet sült bab, rakott bab, azuki bab (amit a Szuperzsaruban tévesen „szuki bab”-nak fordítanak), chili con carne, paprikás bab, lóbab, hagymás bab vagy éppen csak főtt bab a frissen felbontott konzerves dobozból kanalazva. A babételek már az első filmekben feltűntek, mint a pusztában vándorló cowboyok egyetlen fehérjeforrása, aztán annyira a szereplőkhöz nőttek, hogy aztán később rendszeresen készítették maguknak otthon, hajón, camping gázon egyaránt.
Nos a bab úgy él a legtöbb rajongó fejében, mint a páros leggyakrabban fogyasztott elesége, pedig ott van még fej-fej mellett az általában szárnyasból, ritkábban sertésből vagy marhából készült sülthús, mint a bőség jelképe, és mily meglepő a gyümölcsök kiapadhatatlan garmadája. A sülteknek általában a gusztustalankodás fokozása volt a feladatuk a kaja-csatákban vagy tivornyákon.

Ezekről később külön is említést teszek majd. A gyümölcsök közül az első az alma (Terence Hill leggyakoribb elesége) és a banán (Bud Spencer kedvence).
Ezen kívül nagyon sok gyümölcs feltűnik még, mint a nagy lakomák esszenciális tartozéka, úgymint ananász, narancs, papaya, szőlő, körte, sárgadinnye, szilva, citrom és ide kívánkozik még a sárgarépa, amit rendszeresen mindenki nyersen fogyaszt.
Jó néhány városi filmben megmutatkozik viszont a duó USA-fétise (mellyel már csak Lana Del Rey versenyezhet), gondoljunk csak a texasi olajmilliomosokra, az elfogyasztott hamburgerekre, hot-dogokra, whiskey-re, steak-re, popcornra, a baseball és amerikai futball meccsekre, stb. Ezen kívül úton útfélen megjelenik egy Coca vagy egy Pepsi kóla hirdetés vagy automata.

20 éve Rómában egy baráti vacsora
Egy baráti vacsora Rómában 1994

A levesek nem túl népszerűek, összesen talán húslevest esznek, illetve hagymaleves készül, amibe „Koszi”-t belefürdetik, az Aranyeső Yuccában c. alkotásban. A köretek közül népszerűbbek a rizsváltozatok, néha burgonyapüré.
Úton-útfélen a szendvicsek is előfordulnak.
Az egyik leginkább túlzó étkezéssel kapcsolatos gegnek azt érzem, amikor Terence Hill barátunk a fán fekve, hátranyúlva a madárfészekből a pucolt, főtt tojást veszi ki majd fogyasztja el. :O (Kincs ami nincs)
A legnépszerűbb édesség a fagylalt és a torta, ital szinten pedig a bor (főleg western filmekben), a sör, a kávé és a whiskey viszik a prímet.

Szereplőink nem tagadják meg olasz származásukat sem, hisz fel-felvillan egy-egy paradicsomos spaghetti.
Az élelmiszerek elnevezéseivel is megy a játék, miképpen a lovat Csokoládénak, a sportolót Jamon Serrano-nak (Serrano sonka) hívják, a rosszfiút Paradicsomnak (aki az eredetiben egyébként Paradise, na bumm) és Bastiano Coimbra pedig leesik a lóról, mint egy száraz füge.
Külön fejezetet érdemelnek a különlegességek és a francia konyha remekei. Egy ízben például Bud (Bulldozer) Paella alla Basca-t készít, ami olyan pocsékul sikerül, hogy kiönti a tengerbe. Ez egy baszk módra készített spanyol rizsétel, a tenger gyümölcseivel párolva.Ejnye!

A Zsoldoskatonában ízletes csigalevest szürcsölnek és ha ez nem lenne elég, az ostromló francia sereg a következő menü bekiáltásával próbálja a végletekig kiéheztetni az ellenséget:
– Őzgerinc gombával, boros mártásban
– Cserépben sült fácán, áfonyával
– Vaddisznó pástétom, hagymasalátával, gombasalátával
– Cipóban sült csülök
Mi tagadás elfogadnám én is, jó szívvel. Vagy melyik édesszájú utasítaná vissza az ínycsiklandó Crépe Suzette-t (vajban és alkohollal flambírozott palacsinta), amelyet választható Cointreau-val, Curacao-val vagy Grand Marnier-vel flambíroznának az urak előtt (Az ördög jobb és bal keze 2), ha azok bárdolatlanságukban nem öntenék le azt egy kancsó vízzel. Voilá!

Említést érdemel még a Bűnvadászok „Pingvin”-je által egyre illumináltabban szervírozott narancsos kacsa, zöldborsós borjúsült és majonézes languszta.
Itt el is érkeztünk az étel-ital párbajokhoz, ami három filmben fordul elő.
A Bűnvadászokban egy lukulluszi lakomát követhetünk nyomon, ahol is a tét az, hogy ki bírja tovább az italt, illetve ki dől ki előbb.

A Különben dühbe jövünk sör-virsli versenye azt hivatott eldönteni, kié legyen az épen maradt Buggy autó.

Egy igazi vadnyugati párbaj az Aranyeső Yuccában kaja-csatája a „Doki”(Bud Spencer) és a Sheriff között, amelyet természetesen hősünk fölényesen nyer meg, míg ellenfele antiperisztaltikus mozgást érezvén hagyja el sietve a helységet.
Párbajnak nevezhetjük +1-ként a narancs facsaró-ivó versenyt, amit Terence Hill figurája veszít el és nyer meg egyszerre. 😀

Beszámolóm végére hagytam az igazi misztériumot: Mi lehet az a Puffin lekvár?

Ellentmondásosak ugyanis e híres termék tulajdonságai. A neve például lundát jelent, de jelenthet felpuffadást, üregesedést (paradicsomnál). A logója is leginkább a paradicsomra emlékeztet. De akkor ez édes egyáltalán vagy csak fantázianév a lekvár? Ha valakinek van ötlete, hogyan készítené a Puffin lekvárt, írja meg!

Akkor most jöjjenek a receptek a gasztro fanatikusoknak: 

Chili Con Carne (ahogy én készítem)

Hozzávalók:
25 dkg vesebab megfőzve (vagy 3-4 konzerv vesebab)
5 db tv paprika
2 konzerv kockázott paradicsom
3 fej vöröshagyma
fél fej fokhagyma
60 dkg darált marhahús max 20% zsírtartalommal
római kömény
őrölt kömény
babérlevél
őrölt koriander
őrölt chilipaprika
őrölt édes-nemes pirospaprika
oregánó

ízlés szerint sertészsír vagy olívaolaj
reszelt sajt

Elkészítés:
A zsiradékon üvegesre pároljuk a finomra vágott vöröshagymát, rádobjuk a fokhagyma felét összezúzva, fél perc után pedig a darált marhahúst, melyet ezután erős lángon pirítunk a teljes „kifehéredésig”(de inkább szürke). Ekkor sózzuk és fűszerezzük. A fűszerezésről annyit, hogy a leginkább a chili paprikával és az oregánóval fogjuk vissza magunkat.
Ezután kerül bele a paprika tetszőleges (de inkább kisebb) darabokban. Amikor elég puhának érezzük, tegyük bele a paradicsom konzerveket és az előzőleg megfőzött babot. Addig rotyogtassuk együtt a mixet, amíg az étel el nem készül, a végén pedig egy fűszerezés felülvizsgálatot javaslok, kóstolással. Tálaláskor szórjuk meg ízlés szerinti minőségű és mennyiségű reszelt sajttal. Köretként leginkább rizs vagy friss foszlós fehér kenyér passzol mellé.

Bud és a bab

A félreértések eloszlatása érdekében leírom a Milánói ragu receptjét, mert a magyar emberek többsége még ma is összekeveri, illetve nagyjából sem tudja mi fán terem a Milánói, illetve a Bolognai módozat…

TerenceMilánói ragu elkészítése:

Vajban és/vagy olívaolajon megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd rádobjuk a vékony csíkokra, esetleg julienne-re vágott gombát és sonkát vagy füstölt marhanyelvet. Megfelelően pirítjuk/pároljuk, majd hozzáadjuk a paradicsompürét (pomodoro passata), nem sűrítményt. Fűszerezzük törött borssal, esetleg kevés friss zöldfűszerrel (oregánó, bazsalikom), lényeg az egyszerűség. Ízesítjük sóval. Parmezán sajt megy hozzá.
Darált marhahúst (és leveszöldséget) a BOLOGNAI raguhoz használunk, NEM a Milánóihoz…

Egy különleges hamburger recept, amit talán sikerül egyszer a kedves olvasóknak is megkóstolni: 

Boston Burger

Hozzávalók:
2 élő homár vagy languszta
60 dkg darált marhahús
10 dkg vöröshagyma
1 tojás
1 kávéskanál sárga mustármag
1-1 kávéskanál rózsabors és fekete bors
2 babérlevél
1 szegfűszeg
½ kávéskanál szegfűbors
1 szerecsendió virág
½ kávéskanál kardamom
3 kávéskanál édes-nemes pirospaprika
petrezselyemzöld

olaj a sütéshez

Elkészítés:
Magas falú fazékban lobogó forró vízben 2 percig főzzük az egyik homárt/langusztát, majd kivesszük és ha a víz megint forr, akkor a másikkal is ugyanígy teszünk. Ezután csavaró mozdulattal leválasztjuk az ollóikat. Egy nehéz késsel kissé összetörjük őket. A farkakat is lecsavarjuk és a fedőlemezekkel együtt 2 cm széles szeletekre vágjuk.
A darált húst a hagyma felével, melyet előzőleg finomra vágunk, összekeverjük.
A fűszereket együtt egy kávédarálóban porrá őröljük, majd ebből 5 evőkanálnyit a masszához adunk. Hozzáadjuk a tojást, ízlés szerinti sót és jól összedolgozzuk.
15 dkg-os pogácsákat formálunk belőlük, amelyeket szépen ellapítunk.
Egy serpenyőben felforrósított olajon kisütjük a pogácsákat mintegy 5 perc alatt (eközben egyszer fordítjuk őket) a homárdarabokkal együtt. Az utolsó 2 percben a maradék hagymát hozzáadjuk karikára vágva. Amikor az étel elkészült friss tépkedett petrezselyemzölddel díszítjük.

Nehogy kimaradjon a receptek közül a fontos sült hús-gyümölcs párosítás!

Vadkacsa birsalmával sütve

Hozzávalók:

2 db vadkacsa
40 dkg birsalma
5 dkg zsír
15 dkg füstölt szalonna
2 dkg liszt
egy kisebb evőkanál paradicsompüré

Elkészítés:

A fiatal, tollazatában érlelt vadkacsát szárazon megtisztítjuk, megperzseljük, belsejét szárazra töröljük. Ha a bőre halszagú lenne, az alatta lévő zsírréteggel együtt lefejtjük, húsát szalonnacsíkokkal megtűzdeljük. Kívül-belül alaposan megsózzuk, hasüregét hámozott, cikkekre vágott birsalmadarabokkal töltjük meg. Ezután a hasüreget hústűvel összetűzzük. Combvégei alatt 2-3 cm hosszúságban behasítjuk a bőrt, amelyben a combvégeket rögzítjük. Tepsibe tesszük, forró zsírral leöntve a sütőbe helyezzük és alufólia alatt sütjük egy-másfél órát, majd a fóliát levéve, levének gyakori locsolgatásával pirosra sütjük.
Szaftjából a liszt és paradicsompüré segítségével pecsenyelevet készítünk, amelyet külön edényben kínálhatunk. Pirított burgonyával, párolt vörös káposztával és sült birsalmával körberakva tálaljuk!
JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK a receptekhez, remélem megnyerték a tetszésüket.
Akinek esetleg nem, annak még mindig ott van a szél, az áramlatok és az ösztön…

 

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A pokol kapujában
Következő cikk A hét röhögései (42.)