Egy nehéz nap éjszakája, ahogy a tagok látták és kerekasztal-beszélgetés


a_hard_days_night

A popkultúra egyik alapfilmje, az Egy nehéz nap éjszakája idén ünnepli az 50. születésnapját, és ebből az alkalomból jubileumi vetítéssorozat keretében visszatér a mozivászonra. Október 30-tól Budapesten az Urániában és országszerte 14 további filmszínházban láthatják a nézők a kultfilm digitálisan felújított változatát.

 

A filmről írt kritikánkat, már olvashattátok, ezért most kigyűjtöttük nektek, hogy a tagok, hogyan emlékeztek magára a filmre, és a forgatásra.

Interjúztató: “Ne haragudjatok a kíváncsiságom miatt, de mi történt Johnnal?”

PAUL: (kissé nevetve) “Nos, nemrég ugrott le a hajógyárhoz, hogy megkérdezze, mennyiért vállalnak egy hajvágást.”

RINGO: (gúnyos komolysággal) “Nem kellene már itt lennie? Késik, nem igaz?”

hard-days-nightInterjúztató: „Kedves Beatles, nehéz tagadni izgatottságunkat, hogy itt vagytok majdnem mind velünk, az új filmetek miatt, ami az Egy nehéz nap éjszakája címet viseli. Ringo, tényleg egy nehéz nap éjszakája volt elkészíteni az első filmetek?”

RINGO: “Kemény két hónapon vagyunk túl. Ugyanis ennyi időbe telt, amíg leforgattuk ezt a filmet. De úgy gondolom, a legnagyobb visszahúzó erő a forgatás alatt, azok az üresjáratok voltak, amikor semmi dolgunk sem volt.”

PAUL: “A korán kelések is a komoly részéhez tartozott. Mármint 6 órakor kellett kelnünk néha. Ami, valljuk, be nem lehet senkinek sem kellemes. Továbbá nagyon káros is lehet az ember egészségére.”

Interjúztató: „George, te mit gondolsz? Számodra inkább könnyű volt?”

GEORGE: “Oh, dehogyis. Mindenesetre láthatják, hogy igazi éjjeli baglyok lettünk”

PAUL: (elkezd huhogni, majd nevet)

GEORGE: “Én mondtam. De komolyra fordítva a szót, többnyire csak este mozdultunk ki. Aztán a forgatás ideje alatt, ez megváltozott, mert minden nap hatkor kelnünk kellett. Talán az első héten még bírtuk, hogy este eljárunk, és reggel hatkor valaki jön, és kirángat minket az ágyunkból.”

Interjúztató: „Ringo, reggel 6 órakor, mit kezdtél a szemed alatti táskákkal?”

RINGO: “Oh, azok mindig is megvoltak, csak az évek során megtöltöttem őket.”

Interjúztató: “És te Paul?”

PAUL: “Nos, mindig is bajban voltam miattuk, de van egy tehetséges sminkesünk…(nevet) a színfalak mögött, hogy kicsit életet leheljen az arcunkra.”

Interjúztató: “Ki fésülte ki a hajatokat olyan korán?”

RINGO: “Magunk fésültük ki minden nap, vagyis kiráztuk inkább, hogy pontosítsak.”

PAUL: “Így a legkönnyebb egyébként. Kicsit megrázod, amitől előre áll, egy picit megfésülöd és tökéletesen kész vagy vele.”

Interjúztató: “Ringo, mit gondolsz, ez egy jó új tapasztalat volt a részedről, vagy többnyire csak is kizárólag munkaként említenéd? “

RINGO: “80% munkáról volt szó, és 20% volt ami nevetésekkel telt.”

PAUL: “Azért a munka, ami többnyire komoly ütemben folyt is jó móka volt, az egészet végig nevettük. Amikor teljesen ki voltunk ütve, vagy már a végkimerültség szélén álltunk, a felvételek visszanézése, mindig jobb kedvre derített minket. Furcsa volt viszont látni, hogy egész nap dolgoztunk, és már mozogni sem bírtunk, ám ez a képernyőn cseppet sem látszott meg rajtunk.”

IMG_9879
Uránia Nemzeti Filmszínházban látható kiállítás

Interjúztató: „Végül elkészült a film, és már is hatalmas siker. Gondolkoztok a színészi pályán? “

PAUL: “Nuh, nem.”

GEORGE: “Nem igazán. Még, ha az Egy nehéz nap éjszakája lesz a legjobban teljesítő film a mozi pénztáraknál, akkor se fogjuk úgy érezni, hogy mi színészek volnánk. Bár mindannyian élveznénk egy újabb film elkészítését.”

RINGO: “Rengeteg különböző dolog történt velünk, ami számunkra vicces volt, mégsem vettük fel, és került a filmbe. Noha lehet jobb is, mert ha leülünk majd megnézni a filmet, biztos felmerül bennünk, hogy emlékszel, ezelőtt mit csináltunk? És nagyon örülni fogunk, hogy az nem került bele.” (nevet)

Természetesen John Lennont se hagyjuk ki, később így nyilatkozott a filmről:

“Csíptem az Egy nehéz nap éjszakáját, bár Alun Owen csak két napot töltött velünk, mielőtt megírta a forgatókönyvet. Ő találta ki azt a szót, hogy „bizi” (a filmben hangzik el, a bizarr szó rövidítése). Tudtad? Nagyon furcsának találtuk és George minden alkalommal elfintorította a száját, amikor ki kellett mondania. Mára viszont a nyelv része lett. Hallhatod, amint középosztálybeli fazonok használják. Bámulatos.

Voltak idők, amikor tényleg azt hittük, nem lesz időnk megírni a számokat. Aztán sikerült összehozni néhányat Párizsban, a Hotel Olympiában. Majd még hármat befejeztünk Amerikában, mikor Miami Beachen sütettük a hasunkat.”

Továbbá ennek az évfordulónak apropójából egy kerekasztal-beszélgetés részesei lehettünk, a Beatlesről és egy, a zenekarhoz kapcsolódó különleges kezdeményezésről.

Résztvevők:

– Szikora Róbert, az R-GO alapító tagja, egykori Hungária tag

– Környei Attila, R-GO alapító tagja és basszusgitárosa

– Molnár Gábor, a Halhatatlan Beatles című könyv szerzője

– Peterdi Gábor gyűjtő

Moderátor: Gerebics Sándor filmrendező

A beszélgetés a linkre kattintva megtekinthető:

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Piszkos pénz - kritika
Következő cikk Szavak nélkül