Szamuráj a konyhában – Japán Filmhét június 8-13.


japán filmhét 1únius 8-13.Az idei Japán filmhét témája a japán élet sarokköve: a konyhaművészet. A válogatásba bekerült hat, az elmúlt évek terméséből szemlézett alkotás szórakoztató és elgondolkodtató módon mutatja meg, mennyire fontos helyet foglal el az evés és a főzés az életben, és hogyan kapcsolja össze az odaadással elkészített étel az emberek szívét.

Itadakimasz!

A belépődíj vetítésenként 500 Ft (kivéve a nyitóelőadást, mely ingyenes)
A filmeket japán nyelven, angol felirattal, választható magyar hangbemondással vetítik.
Kapcsolat: www.japanalapitvany.hu

Program:

2015.06.08 19:00

Rinko étterme (Shokudo katatsumuri; Rinco’s Restaurant) 
Rendezte:Tominaga Mai
Főszereplők: Shibasaki Kou, Yo Kimiko, Brother Tom
2010, 119 p, Ingyenes vetítés
Szakítása nyomán Rinko teljesen összeomlik. A fiatal lány elveszíti hangját, nem képes többé megszólalni. Korábbi életét maga mögött hagyva hazaköltözik különc édesanyjához, és különös vendéglőt nyit: éttermében nincsen étlap, minden nap csak egyetlen csoport vendéget szolgál ki, az ételt pedig rögtönözve a látogatóhoz igazítva alkotja meg.
Nemsokára híre megy, hogy az új vendéglő megváltoztatja a vendégek életét…
A varázslatos történet alapját egy sikerregény adta, a néma főszereben pedig az egyik legnagyobb mai japán sztárt, Shibasaki Kout láthatjuk.

https://youtu.be/epuRzUcsNYw

2015.06.09 19:00

Szamuráj a konyhában (Bushi no kondate; A Tale of Samurai Cooking: A True Love Story)

Rendezte: Asahara Yuzo
Főszereplők: Ueto Aya, Kora Kengo, Yo Kimiko, Nishida Toshiyuki
2013, 121 p
A temperamentumos Haru remekül főz, újdonsült vőlegénye, a fiatal szamuráj viszont semmit nem konyít a konyhaművészethez. Ez magában nem okozna problémát, a fiú azonban a Funaki család örököse, akik nemzedékek óta Kaga tartomány urának a szakácsai, s kard helyett a konyhakéssel szolgálják urukat a legnagyobb odaadással. A lány felada lesz, hogy kitanítsa a fiatalembert, aki komolytalan dolognak gondolja, hogy egy szamuráj a konyhában ügyködjön. 

2015.06.10 19:00

Recept a 49. napra (Shijukunichi no reshipe; Mourning Recipe)

Rendezte: Tanada Yuki
Főszereplők: Nagasaku Hiromi, Ishibashi Renji, Nikaido Fumi
2013, 129 p
Mikor rájön, hogy megcsalta a férje Yuriko elhatározza, hogy beadja a válópert, és hazatér idős édesapjához, aki Yuriko nevelőanyja, Otomi halálán próbálja túltenni magát. Egy különös füzet kerül elő, Otomi kézírásos, illusztrált receptjei a mindennapi élethez, amelyben egy nagy bankett terve is szerepel, melyet az elhunyt a saját halála utáni 49. napra tervezett (a japán buddhista hagyomány szerint ekkor fejezi be a lélek az útját a túlvilágra, és ezzel zárul le a gyászidőszak).
A család két különös idegen, a különc, életvidám lány Imo, és a brazil-japán fiú, Haru segítségével belekezd az előkészületekbe, s közben a saját életüket is új szemmel kezdik látni.

2015.06.11 19:00

A Rámen-isten (Ramen yori taisetsuna mono; The God of Ramen)

Rendezte: Innami Takashi
Főszereplők: Yamagishi Kazuo, Tanihara Shosuke
2013, 90 p
A Taishoken apró, szerény kis kifőzde Tokió Ikebukuro kerületében, mégis minden nap hosszú sor kanyarog előtte, a törzsvendégek és a távolról idezarándoklók akár két órát is hajlandóak várni, hogy megízlelhessék az itt készült ráment. Az 1961-ben nyílt kis üzlet tulajdonosa, Yamagishi Kazuo joviális személyisége ötven éven át épp annyira része volt az vendéglő vonzerejének mint különlegesen ízletes főztje. A három részből álló dokumetumfilm 10 éven át követi Yamagishi urat, közelről mutatva be egy különleges ember életét, aki minden erejét egyetlen, mások számára talán triviálisnak ható dologra tette fel. Megismerhetjük az őt körülvevő embereket, tanítványait, az őt övező tiszteletet és megbesülést, és feltárulnak a „Rámen-isten” múltjának eltemetett, keserű titkai is.
A meglepően felemelő film zenéjét a Miyazaki Hayao és Kitano Takeshi filmjeiből is ismert legendás zeneszerző, Hisaishi Joe szerezte.

2015.06.12 19:00

Rámen-szamuráj (Ramen Samurai)
Rendezte: Segi Naoki
Főszereplők: Watanabe Dai, Takagi Koto, Yamaguchi Sayaka
2012, 115 p
Hikaru tokiói formatervezői karrierjét adja fel, amikor megörökli édesapja éttermét szülővárosában, a Kjúsú szigetén található Kuruméban. A rámen-vendéglőt az öreg egy élet munkájával épített fel és tett híressé – specialitása a különlegesen ízletes disznóhúsból készült leves, amelyet akkor alkotott meg, amikor még a régi kurumei városkép jellegzetessége, egy kocsin hordozott kis mobil kifőzde, egy yatai tulajdonosa volt. A modern várostervezési koncepciók miatt a yatai-ok már kiveszőben vannak, de Hikaru mindent feltesz rá, hogy az apja örökébe lépjen, és úgy érzi, a rámen lehet a kulcs a város újjáélesztéséhez.
Hikaru történetével párhuzamosan láthatjuk temperamentumos édesapja küzdelmét is az 50-es évek végi, gazdasági nehézségektől sújtott Kuruméban. Az apa és a fiú kettős szerepében Watanabe Dai, a világhírű Watanabe Ken (Az utolsó szamuráj, Levelek Ivo Dzsimáról) fia látható.


2015.06.13 19:00

A Kamome étterem (Kamome Shokudo; Kamome Diner)

Rendezte: Ogigami Naoko
Főszereplők: Kobayashi Satomi, Katagiri Hairi, Motai Masako
2005, 102 p
Mit keres egy fiatal japán hölgy Helsinkiben? És mit szólnak a finnek egy étkezdéhez, ahol a menü nagy részét a rizsgombóc teszi ki? Sachie puritán kis vendéglője, a Kamome (sirály) a finn főváros egy forgalmas szegletében áll – mindennap üresen, csak a japán-rajongó Tommi ül be rendszeresen. A tulajdonos nem adja fel, és ahogy telnek a napok egyre több különös figura jelenik meg az életében – köztük két japán hölgy is, Midori, aki pusztán a véletlennek köszönhetően tévedt Finnországba, és Masako, akinek elvesztették a csomagjait a repülőtéren. Mindketten besegítenek a Kamome működtetésében, és végül sikerül is vendégeket becsalogatni, ám úgy tűnik, valamiért főleg a problémás lelkeket vonzza a hely…
Ogigami Naoko, a nálunk is játszott Megane rendezője ismét derűs, különös hangulatú filmet forgatott, melynek gerincét az emberi kapcsolatok adják, melyek közé – a nyelvi akadályok ellenére is – hidat ver az életöröm és a finom ételek.

 

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A hét röhögései (89.)
Következő cikk Hangok, amiktől betojtunk a Jurassic Parkon