Vakáció – kritika


L8BFWVakáció (Vacation), rendező: Jonathan M. Goldstein, John Francis Daley, szereplők: Ed Helms, Christina Applegate, Skyler Gisondo, Steele Stebbins, amerikai vígjáték, 99 perc, 2015. (16)

Két nap a völgyben

Chevy Chase nélkül a Vakáció filmek nem lennének azok, amik, ezúttal mégis a 72 éves színész felbukkanása az egyik legcikibb dolog, ami a filmben megtörténik.

272057_1437176595.1306Az 1983-as Családi vakációt (és az azt követő két részt) annak a Jones Hughesnak köszönhetjük, akinek a Reszkessetek betörők első és második részét, rendezője pedig a Szellemirtók Dr. Egon Spenglere, Harold Ramis. A főszereplő Chevy Chase akkoriban évente 2-3 filmet is leforgatott, ma már inkább csak sorozatokban, illetve apróbb szerepekben látni. A Vakáció filmekből négy készült, a legutolsó 1997-ben (Vegasi vakáció), illetve 2010-ben egy 14 perces rövidfilm, melyben Clark és Ellen Griswold meglátogatják fiúkat, Rustyt és családját.
Jelen film főszereplője ugyancsak Rusty (Ed Helms), aki egy fapados légitársaságnál pilóta. Van egy csinos felesége (Christina Applegate) és két fia (Skyler Gisondo és Steele Stebbins), akik nem igazán jönnek ki egymással. Rusty teljesen átlagos férj és apa, aki próbálja összetartani a széthulló félben lévő családját. Egy hirtelen ötlettől vezérelve úgy dönt, hogy elviszi őket gyermekkori kalandjainak 30 évvel ezelőtti színhelyére. Útitársuk nem más, mint az albán autóipar büszkesége, egy Tartan Prancer. Az utazás során minden megtörténik velük, ami csak megtörténhet. Persze az egész hiábavaló lenne, ha közben férj és feleség nem találna egymásra és a kölykök ki nem békülnének. A road movie-kban az együtt utazók között erős kötelék alakul ki, legyen szó ismeretlenekről, barátokról, vagy családtagokról.  Maga az utazás egyébként is csak ürügy, hogy Griswoldék eltávolodjanak az otthoni problémáktól.
VakációJonathan M. Goldstein, John Francis Daley a Förtelmes főnökök 1. és 2. írói, két rövidfilmet rendeztek eddig együtt, ez az első nagyjátékfilmjük, ami kezdetnek nem rossz. Ed Helms és az öregedésben évekkel ezelőtt megállt Christina Applegate egyelőre jól bírják, hogy sokadszorra játsszák el ugyanazt, kiégésnek nyoma sincs. Igenis különbséget kell tenni az olcsó poénok és a felnőtt poénok között. A történetbe illeszkedő, megfelelően adagolt, nem öncélú nevettetésnek mindig van, volt és lesz helye.

A Vakáció csak annyival lett „kommerszebb” az elődeinél, mint amennyire a Családi üzelmek, a Másnaposok vagy a Förtelmes főnökök széria a nyolcvanas, kilencvenes évek vígjátékainál. Maradjunk annyiban, hogy a kaka, a pisi, a kuki és a puni simán beleférnek egy korhatáros moziba, feltéve, hogy azt nem Adam Sandler rendezi. Eredetiséget várni ebben a műfajban ugyancsak naiv dolog. Üljünk be, kapcsoljunk ki, élvezzük! A filmben feltűnik még Charlie Day, Chris Hemsworth, Leslie Mann, Ron Livingston és Luis Guzmán is. Figyelem, az előzetes csak nyomokban tartalmazza a végleges szinkront és poénokat!

10_7

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Az Eichman Show - kritika
Következő cikk A hét röhögései (101.)