Stefanovics Angéla interjú a Liliom ösvény kapcsán


liliom ösvény

Fliegauf Bence erős és őszinte tartalommal bíró filmjében a színésznő a családját elhagyó Rebekát alakítja, aki a körülményektől függetlenül sem hagyja ki soha az esti mesét. Őt kérdeztem a szerepről és arról, hogyan sikerült egy ennyire hiteles anya-gyerek kapcsolatot kialakítania a Danit megformáló Sótonyi Bálinttal. 

Hogyan találta meg a szerep, a rendező kérte fel, vagy máshonnan hallott róla és nyerte el a tetszését?

Bencével régóta ismerjük egymást. Mindketten az Inforg Stúdióban kezdtük a filmes karrierünket. A Liliom ösvény forgatókönyvében eredetileg egy apa és fia szerepelt. Aztán a rendező megnézte a  42. Hét című Pintér Béla előadást, amiben egy zűrös hátterű terhes anyát játszom és eszébe jutott, hogy mi lenne ha átírná a könyvet egy anya-fia kapcsolatra. 

Mi fogta meg a karakterben, milyen kihívást látott benne szakmailag?

liliom ösvényRebeka egy olyan anya, aki elhagyja a családját, fia az apjával él. Viszont rengeteget van együtt a gyerekkel. A film közben lassan bontakozik ki, hogy miért is alakulhatott így az életük. Fény derül a nő a sötét gyermek korara.

Milyen rendezői instrukcióknak kellett megfelelni, mennyire volt kötött a karakter megformálása és mennyire kapott szabad kezet?

Bencével összhangban dolgoztunk. Alapvetően ugyanazt gondoltuk a szerepről, így nem voltak súrlódások. De a két hónapnyi forgatás alatt azért voltak nehéz pillanatok. Sótonyi Bálint, aki a fiamat játssza, akkor volt hét éves, és egy ennyi idős gyereknek bizony megterhelő tud lenni a napi 8 óra munka. Szerencsére azonban jól kijöttünk egymással, és hát jó társaságban röpül az idő.

Mire kell odafigyelni, amikor egy ennyire fiatal és színészi tapasztalattal még nem rendelkező valakivel dolgozik együtt, mi az, amit át lehet adni a szakmából és mi az, amit esetleg tőle, egy gyerektől lehet tanulni egy ilyen forgatás alkalmával?

Bálint nagyon hamar beletanult a filmezésbe. Nagyon fotogén és természetes a vásznon, bár a forgatás alatt szívesebben volt a kamera másik végén. Lovasi Zoltán operatőr kisebb leckéket adott neki fotózásból. Nagyon összebarátkoztak.

A vásznon teljesen hitelesen mutatnak, úgy működnek, mint anya és fia, hogy sikerült ezt elérni?

Tényleg nagyon jóban voltunk Bálinttal és ezért alakulhatott ki köztünk egy közvetlen viszony, ami a filmben is megmutatkozik.

Dani meglehetősen fiatal még ahhoz, ami történik vele, ráadásul Rebeka nem nagyon szépít a dolgokon, még akkor is, ha ezt a mese világán keresztül teszi meg. Hogyan fogna hozzá saját gyermeke felkészítéséhez, hogyan mondaná el neki, mi vár rá a nagybetűs életben és hogyan osztaná meg vele a saját gyermekkori emlékeit, traumáit?

Nem tudom, de remélem lesz rá alkalmam, hogy kipróbáljam.

Hol és miben láthatjuk jelenleg játszani, vannak-e filmtervek a közeljövőre nézve?

Játszom a Szkénében, a Trafóban, a Jurányiban és a Dumaszínházban. Nyáron pedig Mundruczó Kornél új filmjében játszom egy kisebb szerepet.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Warcraft: A kezdetek - kritika
Következő cikk Pelé - kritika