Mars – Utunk a vörös bolygóra ajánló


mars-utunk-a-voros-bolygoraIsmerve a frissen megválasztott amerikai elnök nyilatkozatait, nagyon úgy fest, hogy Leo méltó ellenfelére talált a klímaváltozás elleni harcban. Ma még nem teljesen világos, hogy a Make America Great Again pontosan mit is takar, hiszen a kampányígéretek már most több ponton puhultak, de ki ne szeretné a csillagos-sávos lobogót (vagy nem lobogót, lásd: Hold) a vörös bolygón is látni. Az Obama-adminisztráció a Hold-program leállítása után a Mars-utazás előkészítését tekintette a legfontosabb feladatnak. Szívem szerint nem bánnám, ha a Föld megmentése és a szomszédos bolygóra való eljutás nem egymás alternatívái lennének.

mars-utunk-a-voros-bolygoraÉs ha már megemlítettem Leót, a National Geographic a klímaváltozás mellett a Mars-utazásos sztorit is felkarolta. A jövőben játszódó, interjúkkal kiegészített tudományos-fantasztikus kalandfilm cselekménye a legújabb kutatási eredményeken alapul. Az első emberes misszió 2033-ban indul a Marsra, ennek történetét meséli el nekünk az új sorozat.

Ami teljesen szokatlan és újszerű a csatornától, az a téma felvezetésének és bemutatásának módja, valamint az erre szánt összeg nagysága. Ne felejtsük el, a tulajdonos jelenleg a Fox guru Rupert Murdoch, aki a hagyományok megőrzése mellett a profitszerzésre helyezte a hangsúlyt.

A filmet az Imagine Entertainment és a RadicalMedia gyártja a NatGeo számára, melynek ez lesz az eddigi legnagyobb szabású vállalkozása. Az Imagine Entertainment Brian Grazer és Ron Howard, a RadicalMedia Justin Wilkes és Dave O’Connor nevét takarja, mint executive producerek.

A rendező a mexikói Everardo Gout, aki a Banshee sorozat néhány epizódjáért felelt, valamint a Türelmi idő című filmet jegyzi. Számtalan dokumentum-, és rövidfilm elkészítésében vett részt rendezőként, producerként, vágóként és operatőrként, de a vizuális effektek és a színészkedés sem állnak tőle távol.

A szereplőgárda nemzetközi, feltűnik a sorozatban a francia Olivier Martinez, a koreai énekes/zeneszerző JiHAE, a kanadai Ben Cotton, a nigériai Sammi Rotibi, az argentin Alberto Ammann, a román Anamaria Marinca, a német-amerikai Cosima Shaw, a mongol Tsogbaatar Batzorig, valamint a francia Clementine Poidatz is. Tom Nguyen és a színész/kaszkadőr Narantsogt Tsogtsaikhan Budapesten élnek, de láthatjuk az Infernoban szereplő (a Munkaügyekből lehet sokak számára ismerős) Sarbó Katát is.

Közülük talán Olivier Martinez (A hűtlen, Életeken át) a legismertebb, ő Ed Grannt alakítja, aki amolyan jövőbeli Elon Muskként a legénységet célba juttató Daedalus űrhajó tervezőjeként és gyártójaként van jelen a történetben.

mars-natgeoAz előkészületek már februárban megkezdődtek, a több, mint száz fős stáb májusban érkezett Magyarországra és a Magyar Rádió épületében, a Planetáriumban, a Gödöllői Egyetemen, a Planetáriumban, valamint a Budaörsi Repülőtéren forgattak. Az űrhajós jeleneteket a 2010 tavaszán, Rákospalotán megnyitott Origo Filmstúdióban vették fel. A rengeteg magyar szakember mellett Dél-Amerikából is érkeztek stábtagok.

Az első évad hat részből áll: a Daedalus űrhajó eléri a Mars légkörét, a legénység a bolygóra megérkezve megalapítja az Olympus Town nevű települést. A mindennapi életet porvihar keseríti meg, mely a település infrastruktúrájában és a legénység egészségében is kárt tesz. Szóba kerül a misszió lefújása is.

A cselekményt mindig az aktuális részhez köthető doku-szegmensek szakítják meg (exkluzív felvételek, interjúk stb.).

Az első részben napjainktól követhetjük végig a Mars-utazás előkészítését, megismerkedhetünk az ezt finanszírozó és koordináló szervezet létrejöttével és működésével, a legénységgel, az űrhajóval, valamint annak tervezőjével és gyártójával.  Elhangzik, hogy nincs az a módszer, amivel az otthonuktól 60 millió km távolságban lévő űrhajósok fizikai, lelki és szellemi állapotát élethűen modellezni lehetne, mint ahogyan a 40 tonnás szerkezet Marson történő landolása (beleértve a légkörbe való bejutást) is megannyi kérdést vet fel. Ebben a távolságban a kérdezz-felelek nem igazán működik. Ott, ahol minden másodperc számít, a 20 perc rengeteg. Ezalatt bármi megtörténhet. Az űrhajósok tisztában vannak vele, hogy csak magukra számíthatnak és talán nem mindegyikük éli túl ezt a történelmi vállalkozást.mars

A leszállás nehézségeivel kapcsolatban a SpaceX, az első magántőkéből megvalósult, többször felhasználható rakéta projektjének felelős vezetői nyilatkoznak.

A látottak és hallottak alapján elmondható, hogy izgalmas heteknek nézünk elébe, amit viszont a mai napig nem tudok megszokni egy tudományos-ismeretterjesztő csatornán, az a rengeteg reklám, de hát valamiből meg kell élni. A díszletek és a színészgárda viszont jól vizsgázott, mozifilmszerű élményben van részünk.

A november 13-ai premiert az Özönvíz előtthöz hasonlóan 171 országban látthatták.

A sorozat zenéje máris két jelölést tudhat magáénak, nem mellesleg Nick Cave és Warren Ellis munkája.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A hét röhögései (164.)
Következő cikk Hajsza a győzelemért és az igazságért