4. Cseh Filmkarnevál (február 22-26.) a Toldiban


4. Cseh Filmkarnevál (február 22-26.)Cseh Filmkarnevál (február 22-26.)Az első cseh filmkarnevál 5 évvel ezelőtt, az akkor 80. születésnapját ünneplő Milos Forman Tűz van babám! című alkotásának bemutatásával indult útjára a Toldi Moziban. A filmkarneválon a rendező hat filmjét vetítették le, ebből három Csehszlovákiában, három pedig az Egyesült Államokban készült.

Az idei a negyedik filmkarnevál, a budapesti helyszín nem változott, azonban a filmeket már Miskolcon, Szegeden és Debrecenben is elérhetik az érdeklődők. Az esemény más programokkal is kiegészült, ilyen pl. a nagy érdeklődésnek örvendő, cseh tematikájú kocsmakvíz.

Az eseményt beharangozó sajtótájékoztató helyszíne is a Toldi Mozi volt, ahol Lucie Orbók, a Cseh Centrum igazgatója és Gál Róbert programszervező adtak egy rövid ízelítőt a látnivalókból, valamint a fő szponzor, a világ első számú prágai sörének gyártója is képviseltette magát.

A tavalyi évben a csehek 15 millió mozijegyet váltottak, minden harmadik jegyet – a megsüvegelendő számban készült – cseh filmekre adtak el.

A szervezők remélik, hogy a filmkarneválra sikerült olyan különböző témájú és stílusú, többszörösen díjazott filmeket összeválogatni, melyek a magyar közönség számára is érdekesek lehetnek, így lesz dráma (Sosem vagyunk egyedül, Én, Olga Hepnarová, A tanítónő), dokumentumfilm (FC Roma) és vígjáték (Tigris elmélet) is.

A sajtó képviselőinek a filmkarnevál nyitófilmjét, Petr Vaclav (Kiút című filmjét két éve mutatták be, szintén a filmkarneválon) társadalmi drámáját, a Sosem vagyunk egyedül című filmet vetítették le, amely a cseh határvidéken játszódik.

Főszereplői egy paranoid börtönőr, aki attól retteg, hogy volt fegyencei meg akarják ölni őt és szomszédja, egy munkanélküli hipochonder, akit az útszéli vegyesboltban dolgozó felesége tart el. A nő egy kisstílű bűnözőbe szerelmes, aki kétes hírű bárt üzemeltett és lányokat futtat. A szépnek cseppet sem mondható, főként az öklével érvelő roma származású strici az egyik prostituáltnak csapja a szelet, de a lány a fent említett börtönőr által őrzött büntetés végrehajtási intézményben sínylődő szerelmét, gyermekének apját várja haza. Ehhez jönnek még a gyerekek, akik az egyébként sem problémamentes felnőtteknek okoznak újabb kellemetlen pillanatokat és egy rendkívül ellenszenves nagyapa. A hol színes, hol pedig fekete-fehér film akár nálunk is játszódhatna, kiváló érzékkel és fekete humorral mutatja be a félig-meddig önhibájukból perifériára szorult emberek mindennapjait, egymáshoz és a világhoz való viszonyát és iszonyát. A rendszerváltás utáni kelet-közép-európai valóság köszön vissza a filmvásznon erős társadalomkritikát megfogalmazva.

Menetrend:
http://toldimozi.hu/programok/cseh-filmkarneval-2017

http://budapest.czechcentres.cz/program/osszes-program/cesky-filmovy-karneval-2017/

Facebook:

https://www.facebook.com/events/1196814270426161/

https://www.facebook.com/csehcentrum/?fref=ts

 

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A hét röhögései (178.)
Következő cikk Jobb idők (Better Things) 1. évad - kritika