Bűn, pornó, mocsok – szeptemberi tékába száműzöttek


Korábban Cheese már összeszedett nektek néhány straight-to-DVD filmet, amelyek szerintünk jobb sorsra lettek volna érdemesek, és most itt egy újabb válogatás. Főként, hogy a mai nappal magunk mögött hagyott szeptember, meggyőződésem, jóval erősebb felhozatallal bírt a tékákban, mint a mozikban.

Péntek 13 (Friday the 13th, Marcus Nispel)
Februárban mutatták be Amerikában a soron következő horror-remake-et, és a várt óriási bukta (vagy csak én vártam…?) ellenére az első hétvégén hozott 43 milliót. Erre varrjál gombot. Itthon ezzel a tékák polcaira volt jó, ami a szar rémisztgetős felolgozások dömpingjében talán érthető. Főleg, hogy valószínűleg DVD-n itthon is megy. A producer Michael Bay, a rendező pedig az a Marcus Nispel, aki már A texasi láncfűrészes gyilkost is remake-elte nemrég. Azt nem lehet mondani, hogy az újra egyfajta áttekintését adná a franchise korábban ismert, mondhatni klasszikus epizódjainak, ugyanakkor nem csak az ős-Péntek 13-at értelmezi át, hanem meg-megidézi a folytatásokat is. Rajongóknak.

Cenzúrázatlanul – Háború másképp (Redacted, Brian De Palma)
Igen, tudom, a Redactedet már vagy negyedszer szedjük elő, hol az áldokus-válogatásra, hol szeptember 11-re hivatkozva, megpróbálok mégis írni valami újat róla. A lényeg, hogy Brian De Palma Irak-mozija nem hozta meg azt a kritikai és közönségsikert nyugaton, amit készítői meg a stúdió szerettek volna, nálunk már be sem mutatták. Más kérdés, hogy fesztiválvetítéseket követően a mozipremierrel szinte egyidőben bedobták az internetes, azaz Video-on-Demand forgalmazás tengerébe, ami a home-videós/YouTube-os/mobilos formanyelv végett teljesen rendben is van. A film minőségén lehet vitatkozni, mégis azt gondolom, fontos darab, amit pár hete már a magyar házimozizók is elemezhetnek.

Zack és Miri pornózik (Zack and Miri Make a Porno, Kevin Smith)
Nincs rá mentség, hogy hová tűnt. A bemutató hónapokon át tolódott még egy kicsit, még egy kicsit, közben már az is leszedte a torrentekről magyar felirattal, akinek Commodore 64-e van, végül a DVD-n landolt. Szomorú történet egyfelől, másfelől örüljünk annak, ami van. A Shop Stop rendezőjének új filmjét Seth Rogen és Elizabeth Banks főszereplésével természetesen nagy várakozás előzte meg, és tényleg csak néhány hivatalból finnyáskodó baromnak nem tetszett. Mivel egész kritikánk van róla, nem szaporítom a szót, olvasd el itt>>zackk3

Mocsok és bölcsesség (Filth and Wisdom, Madonna)
A másik mániám. Bármit is gondoltok, nem hiszem, hogy Madonna időnkénti átutazása a moziverzumon túl sok maradandó nyomott hagyott volna, viszont éppen ezért mondom, hogy első rendezése igenis meglepően élvezhető, és ebből nem engedek. Abszolút érthetetlen, hogy több mint egy évvel a film velencei bemutatója után szinte fű alatt hozza be egy relatíve kisebb forgalmazó, a Cinetel, 990 Ft-os DVD-n. (Elvileg, mert amúgy a mai napig nem találom sehol.) Nem kell szeretni Madonnát, de hogy ne lásson benne senki üzletet, főleg úgy, hogy mind a hazai, mind a külföldi firkászok többnyire jót írtak a filmről, azt nem akarom elhinni. Hát ha nem a csaj, akkor legalább Gogol Bordello rajongóira apellálva. Így is egyetlen Odeon-téka, a Puskin érezte úgy, hogy érdemes rendelnie belőle.

Kis-nagy világ (Synecdoche, New York, Charlie Kaufman)
Charlie Kaufman addig írt zseniális cimboráinak (Spike Jonze, Michel Gondry), míg végül úgy érezte, eljött a csináld-magad ideje. Színház az egész világ, minden fordulat maga az élet, színészkedik a szerető, rendezik a rendezőt, taps helyett sírig tart a darab. Két óra létfejtő elmélkedés egy skizofréniás alkotó szellemvasútjában. Szomorú fejlemény ez, hiszen a Synechdoche…-t is vártuk, mint a messiást, de aztán be kellett látnunk, teljesen jogosan bukott akkorát, hogy az már fáj. Ahogy a film is. Kizárólag erős lelkületű plusz birka türelműeknek!

A bűn árfolyama (The International, Tom Tykwer)
Tom Tykwer rendező újfent bebizonyítja a lének sosincs parfüm illata, a gyilkosok pedig nem a mennyországba mennek, hanem az üvegpaloták tornyaiba üzletet kötni. A politikai thrillerek ritkán mentenek meg stúdiókat az anyagi összeomlástól, mégis soha el nem tűnő műfajként évente adóznak vele a filmgyárak az emberiség lelkiismeretének. Clive Owen gyűrött arccal, gyűrött ballonjában vívja szélmalomharcát, még jó, hogy Naomi Watts mellette áll. A Guggenheim Múzeumnak lőttek. Februárban volt a premierje odaát, 25 millánál és 6.6-nál az imdb-n megállt. Igaz, augusztus óta hazavihető, de jobb későn írnunk róla, mint soha.

 

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Bréking - Spongya Bob a Hangfoglaláson
Következő cikk Rajongók forgatják újra a Star Wars-t

1 Comment

  1. kimball
    2009. október 2. péntek

    A BŰN ÁRFOLYAMA nekem nagyon tetszett. Izgalmas, pergő, komoly szakmai profizmussal összerakott dolgozat. Teljesen érthetetlen, miért maradt ki a hazai mozikból…….

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .