Ütközés – kritika


 ütközésÜtközés (Collide), rendező: Eran Creevy, szereplők: Nicolas Hoult, Felicity Jones, Sir Anthony Hopkins, Sir Ben Kingsley, angol-német akcióthriller, 99 perc, 2016. (16)

Miénk a pálya, az autópálya…

Egy piti bűnöző szerelmes lesz, és amikor kiderül, hogy a lánynak új vesére van szüksége, belead apait-anyait az utolsó nagy dobásba. A dolgok nem a terv szerint alakulnak, ezért részesei lehetünk minden idők leghosszabb és legdrágább Citroen C5 kombi reklámjának.

utkozesCasey (Nocolas Hoult) az Egyesült Államokból Németországba teszi át székhelyét, mivel az ottani hatóságokkal összeakasztja a bajszát. A srác egy szórakozóhelyen teríti drogot, itt ismerkedik meg a pultos Juliette-tel (Felicity Jones) és ha nem is zökkenőmentesen, de egymásba szeretnek. Casey megígéri a lánynak, hogy felhagy a bűnözéssel és így is tesz. Amikor kiderül, hogy Juliette-nek új vesére van szüksége és nem igazán van betegbiztosítása, felkeresi korábbi munkaadóját, Gerant (Ben Kingsley), hogy dobja meg valami igazán jól fizető melóval. Geran a köztiszteletben álló, valójában a szállítmányozási vállalkozását fedőcégként használó Hagen Kahl (Anthony Hopkins) drogszállítmányát szeretné megkaparintani, különös tekintettel arra, hogy a tanult és sima modorú Kahl lenézi őt és nem hajlandó egyenrangú partnerként kezelni. Meg aztán a drogból származó pénz jól jön Geran nem kicsit hedonista életmódjának finanszírozásához. Casey őrült ámokfutásba kezd, hogy megmentse szerelmét és természetesen korántsem úgy alakulnak a dolgok, ahogy azt eredetileg eltervezte. „Körzetük az autópálya, tempójuk halálos…” Mikor először hallottam egy autós üldözős filmről, aminek a szóban forgó jeleneteit a Köln közeli autópályán vették fel, azonnal a német RTL 1996 óta futó, nálunk is látható Cobra 11 sorozata sorozat jutott az eszembe.
ütközésMivel a filmet illetően elég szűken bántak az információkkal, magam kezdtem el kutakodni. És lám, a megérzés jó volt, a forgatási helyszín és a stáb valóban ugyanaz. A német televíziós sorozat 5-ször nyerte el a World Stunt Awardot, ezért úgy voltam vele, akármiről is szóljon, az autós üldözős jelenetek miatt biztosan nem kell majd szégyenkeznie. Így is lett. Akkor most a film olyan, mintha megnéznénk 3-4 részt? Igen is, meg nem is. Eredetileg az Ütközés tényleg nem készült többnek, de aztán kapott egy szerelmi szálat, ami a hasonló filmekben főként azt a célt szolgálja, hogy bénán összekössön két akciójelenetet. Itt azonban a romantikus filmeket is megszégyenítően túl van spilázva. Olykor tényleg elég, ha a női szereplő – lehetőleg exmodell – egy mérettel kisebb (szakadt, tépett, vizes stb.) szexi ruciban tipeg a főhős mögött, ügyesen kerülgetve a golyózáport és a robbanásokat. Ha ez így történik, talán minket sem érdekel, hogy a helyzetet kizárólag maguknak köszönhetik, hiszen nem fizették a TB-t, arról nem is beszélve, hogy szép dolog a szerelem, de Casey által terített drogok ugyanúgy akut veseelégtelenséghez vezethetnek. Tudom, kicsit elragadtattam magam, de nem én kezdtem. Csak egy szerelmes bűnöző, fogadjuk el.

Arról nincs hiteles információm, hogy Anthony Hopkins és Ben Kingsley miként csöppent a műfaj viszonylatában is szokatlanul alacsony költségvetésű produkcióba, minden esetre megcselekedték, amit megkövetelt a haza. Hopkins egészen mélyről hozta fel Hannibal karakterét és bár ezúttal nem fogyaszt el senkit jóízűen, az a benyomásunk, hogy szíves örömest újra megtenné. Kingsley a Vasember 3. Mandarinját vette elő (nem olyan mélyről) még több kokóval és kurvával megspékelve. Amit Timmy Trumpet & Savage Freaks című számára előad, az valami fergeteges. Igen, Ő az a színész, akit a Gandhiban, a Komputerkémekben vagy a Schindler listájában is láthattunk, de 72 évesen ennyi simán belefér, sőt.
Mindent összevetve az Ütközés egy frankó kis autós üldözős film, ami a szerelmi szállal kibővítve talán egy kicsit többnek akar látszani, mint ami valójában.

10_6

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Hetediksor Kvíz 15.0
Következő cikk Büszkeség és balítélet meg a zombik - kritika