Rock Csont – kritika


rock csontRock Csont (Rock Dog), rendező: Ash Brannon, szereplők: Puskás Peti, Simon Kornél, Törköly Levente, Király Attila, Papp János, kínai-amerikai családi animációs film, 80 perc, 2016. (6)

Ebadta kölyke

A megszokott hollywoodi színvonal még várat magára, még akkor is, ha a stáb egy része innen érkezett. A zenészi babérokra törő tibeti masztiff története kínai eredetű, a vegyes házasság gyümölcse egy bájos, vicces, szerethető családi animáció.  

Rock_Csont_poszterHóhegyen bárányok élnek és a bárány, mint olyan a farkasok kedvenc eledele. Éppen ezért Hóhegyen nem csak bárányok élnek, hanem kutyák is. Pontosabban most csak kettő, Khampa serege ugyanis alaposan megfogyatkozott az utóbbi időben. A problémát áthidalandó a falu védelmét jelenleg kutyának beöltözött bárányok látják el. Khampa egyébként önmagában is félelmetes harcos, mert erejét és tudását a belső tűz megsokszorozza.  A másik kutya nem más, mint Khampa fia Bodi, akinek egy szép napon majd át kell vennie ezt a megbízatást, de őt csak a zene érdekli. Ez már csak azért is érdekes, mert mindennemű zajkeltés, így a zenélés is tilos. A hangszereket jól elzárták, vélhetően valami veleszületett dologról lehet szó, már ami a zene iránti rajongást illeti. Egy szép napon rádió hullik alá az égből egy repülőgépből kiesve, Bodi pedig fültanúja lesz korunk legnagyobb rocksztárja, Angus Scattergood lelkesítő beszédének. Khampa kénytelen belátni, hogy fiából soha nem fog bátor katonát faragni, ezért elengedi őt a nagyvárosba, hogy Angustól vegyen leckéket.
A kínaiak nagyon belehúztak az utóbbi időben és egyre ritkábban elégszenek meg azzal, hogy egy-egy produkciót kizárólag anyagilag támogassanak. A Rock csont a hazájában és a környező országokban nagy népszerűségnek örvendő kínai énekes-dalszerző, Zheng Jun (a Coldplay Yellowjának mandarin nyelvre lefordított változata is az ő nevéhez fűződik) Tibetian Rock Dog című képregényén alapul. A képregény önéletrajzi ihletésű, a hívő buddhista szerző Bruce Sprinsteen lelkesítő szavait hallgatta a rádióban, amikor eldöntötte, zenész lesz és Pekingbe utazott szerencsét próbálni.
Rendezőnek azt az Ash Brannont sikerült megnyerni (kezdetben tanácsadóként volt jelen a produkcióban), akit a Vigyázz, kész, szörf!-ért 2008-ban Oscarra jelöltek és jó néhány Pixar animáció elkészítésében vett részt. A Golden Globe-díjra jelölt és Primtime Emmy-díjas angol Rolfe Kent a Dexter sorozat, valamint az Oscar-díjas Kerülőutak zenéjét szerezte. A 60 millió dolláros költségvetésű moziban az angol nyelvet értő és beszélő piacokra a szereplőknek olyan színészek kölcsönözték a hangjukat, mint Luke Wilson, Eddie Izzard, J.K. Simmons, Matt Dillon, Jorge Garcia vagy Sam Elliot. A produceri munkáért és a forgatókönyvért ugyancsak nagy nevek feleltek, mintha a kínaiak semmit nem bíztak volna a véletlenre, de amit látunk, az egyelőre inkább biztonsági játék.

A történet raklap egyszerűségű, az erkölcsi mondanivaló az univerzum bármely pontján megállná a helyét. A zenélés és az emberi tulajdonságokkal felruházott állatok szerepeltetése most nagyon trendi. A kissé bumfordi szereplők csetlés-botlását látva a legacélosabb szív is meglágyul, nem árulok el nagy titkot, a kisiskolás humoré és történetmesélésé a főszerep, viszont a sztori, a móka és a kacagás a teljes játékidő alatt egyszer sem ül le. Van még hova fejlődni a textúrák és struktúrák terén is, viszont amit látunk és hallunk, az mindenképpen biztató. Egy családi mozizást simán megér. Majdnem.10_6

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A Trónok harca 7. évad teaser és premierdátum
Következő cikk Samuel L. Jackson végigbohóckodta karrierjét tíz percben