Madarak a filmvásznon


Reszket a vászon, mert madárka szállott rá

Hűséges társ, hírnök, végső menedék, a szabadság bátorító jelképe, a vidámság forrása? Kedvenc filmjeink szárnyas szereplői ezerféleképp gazdagíthatják a történetet, és alkalmanként nemcsak a film emberi karakterei, de gondolataink is szárnyra kapnak tőlük. Nézzük, milyen tollakkal ékeskedhetnek a mozik!

A 2011-es Vad évadban Owen Wilson, Jack Black és Steve Martin karakterei az Év legjobb madármegfigyelője címért folytatnak ádáz, ugyanakkor humoros küzdelmet – mi azonban most nem törünk ornitológiai babérokra, tehát nem(csak) a filmben feltűnő madarak fajtájára, hanem a sztoriban és az emberi karakterfejlődésben betöltött szerepére is kíváncsiak voltunk.

A hírnök: A madarak egyik klasszikus szerepe a „légiposta-szolgálat”: a Trónok harcában hollók, a Gólyákban a – spoiler! – gólyák, a Harry Potter-szériában baglyok hozzák-viszik a híreket – így mi mindig tudjuk, mit csiripelnek a madarak.

A barát: A hűséges hírnökök azonban nemcsak „beosztottai” az embernek, egyes esetekben mély kötődés is kialakul ember s madár között. Ken Loach 1969-es Kes című filmjében Billy egyetlen szeretetteljes és bensőséges kapcsolata az általa felnevelt sólyommal szövődik, Paulie-t is sokan ismerhetik, és a Disney-rajzfilmek sem maradnak el abban, hogy a madarat mint megbízható szövetségest, barátot vagy tanácsadót ábrázolják (Flit, a kolibriPocahontas, a szarvcsőrű madár, Zazu – Oroszlánkirály, Jágó, a papagájAladdin stb.) Hogy mi mindent nyerhet az ember, ha egy ideig madártávlatból szemléli a saját életét, kiderül a Vili, a veréb című magyar rajzfilmből, melyben a mindenkori rosszcsont Paraj Vilmos verébbé változva tanul új dolgokat a világról, magáról, a madarakról és más emberekről.

A szabadító: A madarak nagyszerű szimbólumai lehetnek valamiféle isteni erőnek, szabadító és oltalmazó hatalomnak (ez a hatalom rossz „szárnyakba” is kerülhet, gondoljunk Hitchcock filmjének nem túl jóindulatú madárkáira). A Gyűrűk Ura-trilógiában a sasok az egyetlen teremtmények, amelyek képesek felvenni a küzdelmet a nazgulokkal, a Harry Potter és a titkok kamrája-részben pedig Fawkes, a főnix segít legyőzni a baziliszkuszt, majd visszahozza Harryt a halálból gyógyító könnyei erejével.

A remény jelképe: „Édes Istenem, változtass madárrá, hogy messze repülhessek, minél messzebbre innét” – Jenny és Forrest imádkoznak ezekkel a szavakkal, amikor a kukoricaföldön próbálnak elrejtőzni Jenny bántalmazó apja elől (Forrest Gump). A madár a szabadság és a boldogság jelképe, ezért számos filmbéli karakter számára a remény utolsó sugarát jelenti. Baglya jelenléte jó néhányszor fordítja vissza Harryt a végső elkeseredés zsákutcájából, az Éhezők viadala fecsegőposzátája pedig egy kétségbeesett társadalom reményét élteti – de Jázmin hercegnő (Aladdin) szabadon engedett galambjai, sőt, még a Csibefutam kotlósai is az elérhető teljességgel kecsegtetnek filmbéli karaktert és mozinézőt egyaránt.

Öröm: A madarak esetlenségük, hangjuk, kedves ártatlanságuk okán a vidámságot is halk szárnyakon csempészik az életünkbe, a moziban így könnyen a humor forrásává is válhatnak. Ez nemcsak azokra a mesékre igaz, melyeknek némi „beütéssel” rendelkező szárnyas főszereplője van (Pulykaland, Rio, Az őrzők legendája stb.): egy-egy jelenet a csapatosan élő madarak „csordaszellemét” figurázza ki (gondoljunk a nem túl éleseszű és a „táp! táp!” rikoltást agyatlanul ismételgető sirályokra a Némo nyomában c. filmben, vagy a madarak kergetésén alapuló frappáns menekülési módszerre, melyet Sean Connerytől tanulunk az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovagban).

A pingvin: Elnézést, de muszáj külön kategóriába sorolni őket. Táncoló talpak. Pingvinek vándorlása. Madagaszkár. A pingvineket egyszerűen csak imádjuk.

A szupersztárok: És vannak madarak, akik kultikussá váltak a vásznon. A Gamesradar 30 ilyet gyűjtött egy csokorba, mi a top 5 válogatást mutatjuk nektek:

1. A holló

A madár: fura, de ez egy fekete varjú, amely osztozik a nevén egy Eric-nek nevezett, holtából visszatérő gitárossal A holló c. filmben (1994).

A királyság: A legenda szerint a holló azzal a képességgel rendelkezik, hogy valakinek visszahozza a lelkét a testébe, még a személy halála után is. Pontosan ezt teszi ez a holló is Eric számára, akinek a menyasszonyát drogosok gyilkolták meg. Lassított felvételben még soha nem nézett ki ilyen szépen egyetlen holló sem.

Ha meg kellene sütnünk: Sosem merészelnénk.

2. Kevin, a túzok (Fel!)

A madár: Kevin egy nagytestű szárnyas, amely a himalájai fácán karakterén alapul.

A királyság: Ő egy naaagy, barátságos csipogó, aki örömét leli a szemtelenkedésben (lásd a csokilopó akcióját). Tollai száz színben pompáznak, mintha József színes álomköpenyének fonákja lenne. A neve Kevin, ami, őszintén szólva, a legjobb név, amit szerintünk egy madár valaha kaphat.

Ha meg kellene sütnünk: Egy hétig etetnénk egy öttagú családot.

3. Sólyomasszony

A madár: Egy elvarázsolt sólyom.

A királyság: Ez a varázslatos sólyom nem csak sólyom, hanem Michelle Pfeiffer madáralakja is. Röviden: Pfeiffer Isabeau-t, egy fiatal nőt játszik, aki beleszeret egy Navarre nevű kapitányba (Rutger Hauer). De a szerelmeseket egy féltékeny püspök elátkozza, hogy Isabeau nappalra sólyommá, és Navarre éjszaka farkassá változik.

Ha meg kellene sütnünk: Addig kell megsütni, amíg madár, különben kannibalizmus lenne.

4. A Beatles-keselyűk (A dzsungel könyve)

A madarak: Opportunista, húsevő dögkeselyűk kvartettje.

A királyság: Igen, tényleg a Beatles-ről mintázták őket. Vicces északi akcentus, egy morgós, egy szórakozott, egy társaságkedvelő és egy nagyon vagány frizurás… Ráadásul szeretnek énekelni is egy kicsit.

Ha meg kellene sütnünk: Kétségtelenül nagyon szálkásak és ízetlenek lennének.

5. A fekete hattyú

A madár: A címszereplő fekete hattyú.

A királyság: Nem csak egy egyszerű hattyú: ez a sötét szépség egy balett-táncos és egy madár antropomorf kereszteződése. Emellett nyilvánvalóan a táncos megtört pszichéjének megtestesülése is: azt fejezi ki, hogy a táncos azzá válik, amit el szeretne játszani a színpadon. Lenyűgöző átalakulás.

Ha meg kellene sütnünk: Borzasztó keserű lenne. Legjobb, ha sok fahéjjal és almamártással tálaljuk, ezek valamelyest elfedik az őrület ízét.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Zseniális színészek mutatják be rejtett adottságaikat
Következő cikk Scorsese sorozatot készít Caesarról