Éljen sokáig a 88 éves Sir Michael Caine!


A brit legenda, Sir Michael Caine eredeti nevén Maurice Joseph Micklewhite 88. születésnapját ünnepli. Az imdb 175 szerepet jegyez a neve alatt, köztük két Oscar– és három Golden Globe-díjas alakítással. Munkásságát 2000-ben II. Erzsébet brit királynő lovagi címmel ismerte el, a színész saját bevallása szerint sok borzalmas filmet vállalt be. Mielőtt színésznek állt volna harcolt Koreában, legendás angol humorérzékét mégsem vesztette el, ami személyiségét a mai napig áthatja, mindez a szerepvállalásai kapcsán tett nyilatkozatából is remekül kirajzolódik:

Elsősorban igyekszem nagyszerű szerepeket választani, ha ezek közül egyik sem jön, akkor közepeseket nézek, és ha ezek sem találnak meg, akkor azt választom, amelyik állja a bérleti díjat.

Az ünnep okán összeszedtünk a legendás színészről 25 érdekességet, amit nem biztos hogy tudtál róla:

1. Micahel Caine visszautasította az 1969-es Szerelmes asszonyok férfi főszerepét, mivel nem volt hajlandó meztelenkedni a kamerák előtt. Végül Oliver Reedé lett a szerep.

2. 2007-ben kiadott egy saját zenei lemezt, Cained címmel, ami tulajdonképpen kedvenc számainak válogatását tartalmazza a jazz és a világzene különböző irányzataiból. Az elmúlt években több ilyet is megjelentetett.

3. Caine létrehozott egy filmgyártó céget is, Mike Hodges-el és Michael Klingerrel közösen, az úgynevezett Three Michaels Film Productions-t. A stúdió nem volt hosszú életű, ugyanis 1972-ben egyetlen filmet, a Máltát látni és meghalnit  készítették az égisze alatt.

4. A gimnáziumot befejezve Michael két éves kötelező nemzeti szolgálatot teljesített a Queens Royal Regiment kötelékében Németországban és Dél-Koreában.

Michael Caine katonatársaival.

5. Patricia Haynes-től -első házassága – született Dominique lánya, akinek a Ayn Rand Dominique Francon of Fountainhead teljes nevet adta.

6. Caine saját bevallása szerint a legkevésbé kedvelt szerepe, a 2003-as Az ítélet Pierre Brossard figurája. Mégpedig azért, mert míg az összes általa megformált karaktere rendelkezett humorérzékkel, ami segített megérteni a szerepét, addig Pierre teljesen sótlan figura volt.

7. Az 1960-as években Michael 2 üveg vodkát ivott meg és 80 szál cigarettát szívott el naponta. 1971-ben Tony Curtis egyik előadását követő partin tette le a cigit és később a szivart is, utóbbit 2003-ig sikerült is mellőznie.

8. Kedvenc színésze és példaképe Humphrey Bogart.

9. A mai napig ő az egyetlen olyan férfi színész, aki Woody Allen filmben (Hannah és nővérei) nyújtott alakításáért vihette haza az Oscar-díjat. A minap kijelentette, hogy nem forgat vele többet, és egyébként anno ő mutatta be Woody-nak Mia Farrow-t.

10. A GQ Magazin az elmúlt 50 év egyik legmodernebb férfijaként nevezte meg a színészt.

11. Caine gyűlöli a fokhagymát, már a szagától is rosszul van, mivel eszébe juttatja a Koreai szolgálatát, ahol mindenki fokhagymát fogyasztott rágcsálnivalónak.12. Összesen négyszer jelölték Oscar-díjra, az Alfie – Szívtelen szívtipró, a Hannah és nővérei, az Árvák hercege és az Eredetben nyújtott alakításáért.

13. Az 1983-ban bemutatott Rita többet akar című film a kedvence, erre a szerepére egyben a legbüszkébb is.

Morgan Freeman megidézi A remény rabjait, míg Caine beszél a kokainról

14. Michael Caine egyike annak a három színésznek – Laurence Olivier és Jack Nicholson mellett -, akit egymást követő mind a négy évtizedben Oscar-díjra jelöltek.

15. Szabadidejében Caine triviákat is ír, például olyan címmel, mint a Not Many People Know That and Not Many People Know This Either. A könyveiből származó bevételeket a National Playing Fields Association szervezetnek adományozza, amely a sport és kikapcsolódás fontosságát hangsúlyozza az Egyesült Királyságban.

16. Michaelnek anyai ágról van egy féltestvére, David, akinek létezéséről édesanyja halálig nem tudott. Egész gyermekkorában úgy gondolta, hogy az anyja az epilepsziában szenvedő unokatestvérét látogatja meg a kórházban, valójában a testvére volt az. David 1992-ben hunyt el.

17. A színész egyik szenvedélye az éttermi iparágban keresendő. Öt londoni étterme van, köztük két francia stílusú bisztró, míg Miamiban és Floridában sörözői találhatóak.

18. Caine három népszerű filmje már kapott feldolgozást: az Alfie, Az olasz meló és a Mesterdetektív. Két remake-ben Jud Law vette át tőle a stafétabotot.

19. Valójában Maurice Micklewhite néven látta meg a napvilágot, a Michael Caine művésznevet az 1954-es Zendülés a Caine hadihajón címéből vette át.

20. Kedvenc filmje, amit bármikor megtud nézni, az 1949-es A harmadik ember.

21. Caine-t egyszer megállította az utcán Roger Moore és azt mondta neki, hogy hatalmas sztár lesz belőle. Erre csak annyit tudott mondani, hogy “bassza meg, tényleg?”

22. Amikor Az olasz melót forgatta, nem rendelkezett jogosítvánnyal.

Második feleségével, Shakira Caine-nel 47 éve házasok

23. A 2013-ban elhunyt Michael Winner filmrendező szerint Michaelnél senki sem tud finomabb sültkrumplit készíteni.

24. Szeret a Guiness Rekordok Könyvéből tényeket idézni.

25. Összesen 120 ezer fontot költött az otthoni mozija kialakítására, melynek székei hűtővel vannak felszerelve, nehogy langyos sört kelljen a vendégeinek szürcsölgetnie.


Caine is megkapta a szurit:

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Kihirdették a 41. Arany Málna-díj jelöltjeit, Robert Downey Jr. is esélyes
Következő cikk A hét röhögései (375.)