84 éves az utánozhatatlan mosolyú Jack Nicholson


jack n84 éve, 1937. április 22-én született John Joseph Nicholson, a 3 Oscarral bíró, elvakult Lakers fan, kinek lételeme a flört. Egyik ma élő színésznek sem olyan változatos a műfaji repertoárja, mint Jack cimboránknak, kinek Joker nevetésétől visszhangzik az éter. Naprakész, kedvenc sorozata a Breaking Bad, ami nehezen emészthető vele kapcsolatban, hogy már több mint egy évtizede nyugdíjazta magát.

Jack NicholsonA kicsi Jack a francia új hullámosokhoz hasonlóan autodidakta módon került be a filmiparba, ugyanis soha nem tanult színészetet, az iskolából is lógott, akárcsak Francis Truffaut, csakhogy szenvedélyének hódoljon, így inkább színielőadásokon szerepelt. A Tom & Jerry alkotógárdájával kezdte, mindeközben ő is írt és rendezett kisfilmeket, általában horror-thriller kategóriában, de ezek mára a feledés homályába vesztek.

Ezután fiatal korában zseniális és kultikus figurákkal dolgozott együtt a filmes szakmában, mint például Boris Karloffal a Megfélemlítve című filmben, vagy Dennis Hopper is rendezte őt a Szelíd motorosokban 1969-ben, ami nem csak a világhírnevet, de az első Oscar-jelölést is meghozta számára.

jack nicholson contact sheet 1979 by harry bensonNem volt megállás, elkapták őt a szerzői filmes rendezők és a legnagyobb amerikai, valamint európai direktorok szerepeltették őt filmjeikben. Együtt dolgozott Mike Nicholsszal a Testi kapcsolatokban (ahol szintén összejött filmbéli partnerével, Candice Bergennel) és a Kincs ez a nőben, Roman Polanskival a Kínai negyedben, az oldalán Faye Dunaway-jel, Michelangelo Antonionival a Foglalkozása: riporterben, ami egy egészen szürreális és művészi meta alkotás lett. Az egyik legkiemelkedőbb alakítását mégis Milos Forman rendezésében nyújtotta, amit az Akadémia is díjazott, ugyanis megkapta a Legjobb férfi főszereplőnek járó díjat a Száll a kakukk fészkére nyújtott alakításáért. Ebben együtt játszott gyermekkori barátjával, Danny DeVitóval.

Bebizonyította, hogy a legkevésbé amerikai hollywoodi színésszel van dolgunk, aki kaméleonként tud azonosulni a legelvontabb és legsokrétűbb szerepekkel is.

Karrierje beindulásával magánélete is színesíteni kezdte a sztárpletykák oázisát, ugyanis nem vetette meg a gyengébbik nem tagjait, főleg a modelleket és színésznőket…és ők sem vetették meg Jacket. Leghosszabb kapcsolata 17 évig tartott Anjelica Hustonnal, az Addams Family Morticia-jával, akivel azért szakítottak, mert Rebecca Broussard épp gyermeket várt Nicholsontól, miközben Huston akart volna neki szülni, de tőle nem akart gyermeket. Összesen öt gyereke született négy különböző nőtől.Anjelica Huston et Jack NicholsonEléggé kicsapongó életet élt a 70’-es években, nem csak a nők, de a sztárélet is elragadta, így a hedonista életmódot azóta is folytatja. Randizott a Mamas and Papas énekesnőjével, Michelle Phillipsszel, de hódításai között szerepel a dán modell, Winnie Holman is, akitől egy lánya is született. A francia színésznő, Julie Delpy kegyeit is kereste, de meghódította a nála 33 évvel fiatalabb Twin Peaks sztárt, Lara Flynn Boyle-t is.jack 3

“Ha meg tudsz nevettetni egy nőt, akkor bármi másra is képes vagy.

zp7JD5Nagyon hányatott magánélete ellenére rátalált Stanley Kubrick is, a Napóleon projekt nem jött be neki, így Stephen King egyik legismertebb regényt adaptálta filmre, mégpedig Jack Nicholson főszereplésével. A legkeményebb és legőrültebb arcát ekkor csillogtatta meg Jack, valamint színészi alázatáról is tanúbizonyságot tett, mikor is az ominózus lépcsőjelenetet Shelley Duvallal 127-szer vették újra Kubrick külön kérésére. Megdöbbentő módon ezért a szerepéért Oscarra sem jelölték, ám 1984-ben a Becéző szavak veterán űrhajósáért csak elnyerte a második arany szobrocskáját.

A Ragyogás hoteljében megszállt a rémisztő filmtörténelem

nicholson szerepekEzután a korábbi képregényes múltja miatt zsigeri vonzódást érzett – na meg anyagit is a merchandising és a filmes jogok után, amiből 50 milliót profitált – a Batman filmek iránt, így nem csoda, hogy elvállalta 1989-ben Tim Burton Batmanjében Joker szerepét, amiért külön gázsit nem csoda, hisz amúgy is megszedte belőle magát.Jack NicholsonUgyanolyan érdes és borzongató a mosolya, mint anno a Ragyogás Jack-jének volt, ami roppant érdekes, hisz itt is Jack volt a keresztneve és a valóságban is így hívják. Ez nem lehet véletlen.nicholson

Nem akarom, hogy az emberek megtudják milyen is vagyok valójában. Az nem tesz jót egy színésznek.

 

jack nicholsonA 90’-es évek vígjáték hulláma őt is magával ragadta, de szerencsére a színvonalból itt sem adott alá, szerepelt az emlékezetes Támad a Mars!-ban, a Lesz ez még így se!-ben, a Ki nevel a végén?-ben. Mindezek ellenére a kilencvenes évek mégiscsak fordulópont volt, mert 1992-ben két filmben is jelölték a legrosszabb színész kategóriában, de az Arany Málnát végül Sylvester Stallone happolta el az Állj, vagy lő a mamám!-ért, nem érdemtelenül. Azért, hogy kétsége se legyen senkinek talentuma felől a Lesz ez még így se! embergyűlölő írója megformálásáért, 1998-ban elnyerte a harmadik Oscarját is.

Napszemüvegben én vagyok Jack Nicholson. Ha nincs rajtam, akkor kövér vagyok és 60 éves.

jackKésőbbi éveiben már a modern zsánerfilmek alakították karrierjét, mint például A tégla vagy A bakancslista. 2003-ban jelölték utoljára Oscarra a Schmidt történetéért.

Schmidt története – kritika

2010 óta nem készített filmet, mert romló memóriája már nehézkessé tette számára a szövegek megtanulását. Világéletében erősen rövidlátó volt, ami csak tovább nehezíti szereplését.

jack nicholson2Filmes csillogásai mellett élete is igen terjedelmes a pletykák és szenzáció terén. A kulisszák mögé tekintve rájövünk, hogy Jack privát élete mégsem volt annyira boldog, mint amennyire filmes karrierje mondható. Kiskorában apa nélkül nőtt fel 37 évig azt hitte édesanyjával és nővérével, ám róluk később tudta meg, hogy valójában a nagyanyja és az édesanyja. A sztárstátuszba emelkedés után a Mulholland Drive-on lakott/lakik és gyakori vendége volt Marlon Brando, valamint Warren Beatty is, akikkel sűrűn látogatták egymást és mély barátságot ápoltak.
Hatalmas Lakers drukker, bérelt helye van a csarnokban az első sorban és egyetlen kosárlabda meccset sem hagyna ki. A sörözős, henyélős életmód mellett mi mást tehetne milliárdos hollywoodi színészként, mint belepörget a mai sorozatkínálatba, így történhetett meg, hogy 2013-ban levelet írt Vince Gilligannak, a Breaking Bad (Totál szívás) kraátorának, hogy ennél jobb sorozatot még életében nem látott és szeretne ezért szívből gratulálni. Sokáig úgy látszott, hogy újra visszatér a vászonra a Toni Erdmann nagysikerű német film amerikanizált remake-je kedvéért, de ez a projekt teljesen megfeneklett.

Ha eljön a pillanat, mikor már nem tanulsz semmit, akkor azt hiszem halott vagy.

jack 2Jack Nicholson a valóságban is olyan, mint amilyennek filmjeiben is láthatjuk: olykor bohókás, máskor szemtelen, udvarias, de domináns alkat, kedves, máskor mogorva… egyszóval kiismerhetetlen. Reméljük még sok évig borzolja a hollywoodi kedélyeket, na meg a Los Angeles-i lányok kedélyeit.

Hollywoodban már rég megtanultam, hogy az egyetlen ember, akire szavaznom kell az én magam vagyok.jack nicholson 002

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Tanítóm, a polip - kritika
Következő cikk James Cameron életjelet adott a bunkeréből, "sírva" vágja az Avatar 2-3-at