Az Álmosvölgy legendája – kritika


sleepy hollowEgy fejjel kimagaslik a tornasorból

Egy törzsét vesztett női fej gurul végig a padlón, majd megállapodik úgy, hogy az üveges tekintet a résen át pontosan egy kisfiúra mered. Felvétel állj! – kiált az illetékes. Tim Burtonnél valahogy így jelenik meg a féltő anyai gondoskodás.

A pasi tisztára úgy néz ki, mint aki Halloweent tart az év összes napján, temetőben piknikezik, és ex-barátnője, Mary koponyájából szürcsöli hemoglobinnal ízesített koktélját. Péntekenként összejár pókerezni az ördöggel, hol megunt testrészeit teszi meg tétként. Jóllehet a középkorban síron túli látomásai és éjfekete víziókkal telített koponyája máglyára juttatta volna, addig napjainkban ezt súlyos dollármilliókkal honorálják.

lmosvölgy kA Leragadaszemünk-katlan lakói között egyre több a “törzsvendég” a falu lélekmelegítő kulturális központjában. Vajh a legendákból szőtt árnyéklovas vagy egy hús-vér hentes írta ki a Legjobb fej versenyét a demográfiai robbanásból kimaradt településen? Ha 1799-ben létezett volna az FBI, már a helyszínen toporognának, de jobb híján egy New York-i Sherlockban, Ichabod Crane-ben (Johnny Depp) bízhat a lakosság. Bőröndjében csodafegyvere: a racionalitás, mellőzve a pókhálóból és macskagyökérből kotyvasztott bűbájt.

Tejfölben úszik a “most száradt meg a festék”-szagú makettváros, de a rendező gyors léptekben költözteti be első lakóját, a rettegést. Nála a bárányok sem hallgatnak, a rémülettől turbóra kapcsolt barik is Arany-csengettyűért bégetnek. Véres ujjal lapozza Washington Irving hátborzongató mesekönyvének megsárgult lapjait, s mázsás drága gyémánt helyett a színjátszás apróbb ékköveivel díszíti mesterművét. Depp az Ed Wood után ismét sziporkázik, csetlő-botló karakterét finom humorral teszi árnyaltabbá. Külön pozitívum, hogy Christina Ricci baltával elválasztott, éjfekete, szomorúfűz-frizuráját bájos szőke loknikra cserélte fel, és végre igazi nőként mutatkozik. Aprólékos műgonddal elkészített, az ínyenceket is kielégítő, káprázatos horrormese, melynek ereiben másodpercre sem alvad meg a vér.

Kamera leáll, a bozontos direktor töklámpásként vigyorogva, csendben egy mondatot sziszeg fogai között: Anya csak egy van.10 9

Az Álmosvölgy legendája – Sleepy Hollow (1999)
R: Tim Burton
Í: Andrew Kevin Walker
Op: Emmanuel Lubezki
Z: Danny Elfman
Sz: Johnny Depp, Christina Ricci, Miranda Richardson

Hozzászólások

hozzászólás

There is no more story.
Következő cikk A múzsa csókja - kritika

2 hozzászólás

  1. mosiah
    2010. november 15. hétfő

    Bocsi, OFF (de ez a legelső cikk)
    Régóta meg akarom kérdezni, hogy… Miért pont a hetedik sor közepe? Van erre válasz? Vagy ez titok? Köszi.
    ON

  2. 2010. november 16. kedd

    @mosiah: Szia! Az egész onnan indult, hogy ott szerettem ücsörögni a moziban…ez volt a kedvenc, bevált, tuti hely. Aztán a később megjelent könyv címe is ez lett, majd Zsolti barátom is mellettem foglalt helyet és azt hiszem még egy darabig itt is fogunk.
    Üdv
    Cheese

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .