Rükverc


Verdák 2.

A Toy Story megjelenése pillanatában váltam a Pixar Egyház felszentelt hívőjévé. Az esztendők csak erősítették hitem, és amikor öt éve arról hallottam, hogy egy beszélő autós sztorin dolgoznak, biztosan tudtam, ebből nem a Thomas a gőzmozdony négykerekű mellékvágánya lesz.
Villám McQueen Kipufogófürdőben folytatott útkeresése annyi bájjal, ötlettel bírt, kijárt érte a kritikai fényezés, ám a mese kereksége miatt közel sem éreztem szükségét egy újabb karosszéria koptató résznek. Mint minden folytatás ez is a még több, grandiózusabb jelszavakat hímezte a startzászlóra, így abroncsos hőseink a poros kisvárosból rögtön egy interkontinentális autóversenyre robognak. A versenyszellem és a lökhárítók közötti koccanások mellett a történet motorját egy James Bond szeleppel is megtoldották, a fényszórókat pedig a csálé fogú vontatóra irányították.
Az „Autó az egész világ, és autó benne minden ember.” gondolatiság gazdag humor üzemanyagot szolgáltatott anno, pláne, hogy a karakterek a gyártó országnak megfelelően kipufogtak egymással, de ezek az extrák a Verdák 2.-nél sajnos visszájára fordultak.

A különböző országok felrendszámozása szokásos műgonddal kivitelezett, ám néhol az erőlködés fárasztó túlzásokat szült, például a pápa vagy II. Erzsébet karosszériába gyúrása. Hiába válogatták ügyesen a külhoni hangokat (Sir Michael Caine, Franco Nero…), ez a magyar szinkronban számos helyen csupán akcentusokba fulladó szóvicceket eredményeztek, ami főleg a célközönségnek lehet bábeli,. Gesztesi „Matuka” Károly pöfögése a végére már kifejezetten idegesítő. Az olajpiac kontra természetes anyagokból nyert üzemanyag világpiaci hatásából eredő konfliktus megint csak érdekfeszítő probléma az óvodásoknak. Az animációs filmeknél kötelező humánus értékékek magasztalása vagy a vállalható szentimentalizmus a benzingőzzel elillant. A visszapillantóban legalább Paul Newman karaktere bevillan, ám Villám McQueenékről szomorúan kijelentem XXI. századiasan elgépiesedtek.
2012-ben pedig berepülnek a Repcsik, főszerepben egy tériszonyos göbzivel, és ezzel sajnos kijelenthető, hogy a Pixar leszállt a Földre, rákanyarodva az anyagiasság végtelen sztrádájára.

http://youtu.be/IOxdoSkvwks

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Batman - The Last Laugh
Következő cikk Mozi a fülnek (4.)

No Comment

Leave a reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..