Havanna, szeretlek! – Csütörtök


Szeretlek, Havanna! - Csütörtök

Havanna, szeretlek! (7 Days in Havana / 7 días en La Habana)

Szeretlek, Havanna! - Csütörtökmi ez?

A Havanna, szeretlek! egy eklektikus, élettelei alkotás a világ egyik legizgalmasabb városáról. Alkotói azzal a szándékkal dolgoztak együtt, hogy több történeten keresztül megörökítsék Havanna hangulatát 2011-ben. A hét nap hét kisfilmben, hét különböző rendező látásmódján átszűrve áll össze mozivá. Mi pedig igazodunk a naptárhoz, illetve a filmidőhöz, s minden nap egy másik rövidről mondjuk el, ki követte el, mi történik benne, mitől jó, mitől nem.

***

nap: csütörtök

Szerelem, napfény, ének. Szerelem, éjsötét, csalódás. Szerelem, kétely, kétség. Szerelem, vágy, remény. Vágy, fekete férfisegg, kreol lány húsos ajka Egy 20 percbe sűrített szappanopera nem túl bonyolult szlogenvariációi.

cím: La tentación de Cecilia

Cecilia (Melvis Estévez) annyira gyönyörű, kívánatos és varázslatos, hogy ha ettől nem puhul a kommunizmus, mint a vaj, akkor nagy gondok vannak. Ráadásul még a hangja is meseszép, ezért is énekel egy bárban, ahol felfigyel rá a madridi üzletember (Daniel Brühl – Becstelen brigantyk, 2 nap New Yorkban). A lány nem kis döntés előtt áll. Bár végig érezzük a külföldi szeme és szavai mögött a hazugság leheletét, abban a helyzetben, amelyben Cecila van, szegény kubaiként, nulla lehetőséggel, nem csak a szívére kell hallgatnia, maradjon-e lúzer férjével Havannában vagy válassza a madridi lokálok sikerét és a szabadságot. Ezer szempontot kell figyelembe vennie, melyek szinte percről percre változnak, s maga a film dramaturgiája is percenként vezet meg minket, épp mi a lány szándéka. Mindez alatt pedig egy végtelenül giccses szerelmes dal csendül fel időről időre, mintegy narrálva a történéseket. Filmrajongó legyen a talpán, aki kitalálja, miként dönt a kísértésbe esett Cecilia!

Havanna, szeretlek! - Csütörtök

rendező: Julio Medem

A spanyol rendezőtől itthon a Szex és Lucia, illetve az Anna bekattanva lehet leginkább ismerős. Nehéz kibogozni, hogy ő is direkt sztereotipizál-e, amikor ennyire latin szeretők és a mézes-mázas lányregények felé viszi el a történetét, mert ugyanakkor őt tényleg jó mediterránhoz illően a testi és lelki vonzalmak foglalkoztatják, s ez nagyon is helyén van így. Szereplőitől ezzel együtt direkt túljátszatja a drámát, ömlenek az érzelmek, világos, mi szögezi háziasszonyok millióit napi szinten a tévéképernyők elé.

http://youtu.be/Zqpsz6qIJxQ

holnap: pénteken forrósodik a hangulat, a lányok a parton “kísérletezgetnek”. Apu meg leszedi a rontást. Gaspar Noé a rendező, van mitől félnünk.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Megvannak a közönségdíjasok
Következő cikk Filmek Havannából

No Comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .