Havanna, szeretlek! – Vasárnap


Havanna, szeretlek! - Vasárnap

mi ez?

A Havanna, szeretlek! egy eklektikus, élettelei alkotás a világ egyik legizgalmasabb városáról. Alkotói azzal a szándékkal dolgoztak együtt, hogy több történeten keresztül megörökítsék Havanna hangulatát 2011-ben. A hét nap hét kisfilmben, hét különböző rendező látásmódján átszűrve áll össze mozivá. Mi pedig igazodunk a naptárhoz, illetve a filmidőhöz, s minden nap egy másik rövidről mondjuk el, ki követte el, mi történik benne, mitől jó, mitől nem.

***

Havanna, szeretlek! - Vasárnapnap: vasárnap

A hetedik napot megszenteljük és kutat építünk a Szent Szűz oltára köré az emeleti lakásba, mert Mária megjelent, s ezt kérte a sokaságtól. Your argument is invalid.

cím: La Fuente

Vidám vasárnappal zárjuk a hetet, igazi emelkedett hangulatban, dacára diktatúrának, szegénységnek és szerelmi fájdalomnak, a La Fuente azt akarja, melegséggel a szívünkben hagyjuk el a mozitermet, s ily módon is gondoljunk Havannára. Martha, a ránézésre szépkorú asszony vasárnap hajnalban összekolompolja a ház lakóit és közli, éjjel megjelent neki Szűz Mária és azt kérte, emeljenek instant kutat a szobába az oltár elé, de még aznap. A szomszédok, köztük kisgyermek és aggastyán, szoptatós anyák és munkásemberek számára két dolog kétségtelen. Az egyik, hogy Martha már megint képzelődik, a másik, hogy a kutat estére megépítik. Punktum. És ez a legbájosabb az egészben, hogy egy szóval sem hangzik el, mit gondolnak az öregasszonyról, mégis nyilvánvaló, ezzel együtt fel sem merül bennük, hogy ne tegyenek meg érte ennyit, hogy este aztán együtt ünnepelhessenek. A La Fuente, vagyis A kút című epizód tehát egy imádnivaló mikroközöségről mesél, a feltétel nélküli segítségnyújtásról, az együtt élés és egymásért tevés magától értetődéségéről egy olyan társadalomban, ahol nincs értelme eltaposni a másikat, mert nincs hova feljebb lépni.

rendező: Laurent Cantet

A francia író-rendező-operatőr 1999-ben Emberi erőforások c. filmjével hívta fel magára az világ figyelmét, a vezető beosztásba kerülő fiú és az ugyanott munkás apa drámája kiérdemelte az Európai Filmdíj Az év felfedezettje díát. 2005-ben Az asszonyok paradicsomáért – amelyben többek között Charlotte Rampling dörgölőzik a fiatal afrikai férfiak kemény részeihez – Marcello Mastroianni-díjat kapott Velencében. Legsikeresebb munkája Az osztály, amely egy Párizs-külvárosában lévő iskola legkülönbözőbb etnikumú és vérmérsékletű tanulóiról mesél drámai hangon. Az osztály 2008-ban elnyert az Arany Pálmát a Cannes-i filmfesztiválon.

7 Days in Havana

holnap: elmész moziba, megnézed a Havanna, szeretlek! c. filmet, mi a héten elmondtunk mindent.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Havanna, szeretlek! - Szombat
Következő cikk Kapcsold ki a rohadt telefonodat!

No Comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .