A FESTMÉNY nyerte a tizedik ANILOGUE fődíját!


November 24-én este az Uránia Nemzeti Filmszínházban kiosztották a tizedik Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál díjait. Az egész estés kategória fődíját a híres, Palme d’Or nyertes francia animációs mester, Jean-François Laguionie a Festmény című alkotása nyerte. A közönségdíjat Jossie Malis műve, a Bendito Machine IV kapta. A rövidfilmek versenyében Lena von Döhren a The Little Bird and the Leaf című rajzfilmje bizonyult a legjobbnak.

A Vanja Andrijevic horvát animációs producerből, Miguel Gallardo spanyol vizuális művészből és Pálfi Szabolcs filmrendezőből álló nemzetközi zsűri a híres, Palme d’Or nyertes francia animációs mester, Jean-François Laguionie gyönyörű és elgondolkodtató Festmény (Le tableau) című alkotásának ítélte az idei Best of Anilogue 2012 fődíjat. A történet főszereplői festményeken ábrázolt figurák. Különös világukban az elkészült alakok uralják azokat a kevésbé szerencséseket, akiket a festő nem színezett ki, vagy még rosszabb esetben félbehagyott.A rövidfilmek versenyében az észt animációs rendező, Chintis Lundgren, a lengyel médiaművész, Bogdan Achimescu és az ismert magyar képregényrajzoló, Fritz Zoltán értékelte a 27 versenyző alkotását, és végül a svájci Lena von Döhren a The Little Bird and the Leaf (A kismadár és a falevél) című rajzfilmjének ítélték a Best of Anilogue 2012 fődíjat.

A zsűri tagjai egyenként is díjazták a kisfilmeket, s így Chintis Lundgren a francia Marie Vieillevie Sister and Brother (Testvérek) című alkotásának adott különdíjat, Bogdan Achimescu – a bécsi közönséggel együtt – Natalia Mirzoyan orosz rendezőnő Chinti című filmjét találta a legjobbnak, Fritz Zoltán pedig az észt-lett alkotópáros, Kaspar Jancis és Vladimir Leschiov Villa Antropoff című rajzfilmjét értékelte. A diákzsűri szintén ennek a rövidfilmnek adott díjat, míg a budapesti közönség a spanyol Jossie Malis Bendito Machine IV című rövidfilmjét szavazta a legjobbnak.

Találkozzunk jövőre is!

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Elefánt a hanglemezboltban
Következő cikk Final Cut az egész világ (8.)

No Comment

Leave a reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..