Egy pikoló animáció – The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore


fantasticflyingbooks
Az április 18-án kezdődő Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál alkalmából jöjjön a Mr. Morris Lessmore fantasztikus repülő könyvei, ami a 2012-es Oscar-átadó legjobb animációs rövidfilm díját vihette haza, és amit egyébként 2011-ben nálunk az Anilogue-on is bemutattak.

A történet az épp írói válságban lévő Mr. Morrisról szól, aki egy hatalmas hurrikán folytán egy első látásra szokványos helyre kerül, amiről gyorsan kiderül, hogy mégsem az. A könyveknek itt az emberekéhez hasonló, saját élete van, sőt, még repülni is tudnak. Mr. Morris ott marad ezen a számára csodabirodalmat jelentő helyen, ahol lassan sikerül is megírnia művét, miközben a könyveket is felügyeli: reggelit ad nekik, megjavítja, öltözteti őket és könyvkölcsönzőt is nyit, amivel a lakók életét is szó szerint színesebbé teszi.

A rövidfilm a rendező, William Joyce és a társforgatókönyvíró, Brandon Oldenburg saját közös stúdiójában, a MoonBot-ban készült, annak első filmjeként. Az alkotók is bevallották, hogy erős inspirációt jelentett számukra az Óz, a csodák csodája, Buster Keaton személye, a Katrina hurrikán és persze a könyvek szeretete. A némafilm jellegű mű egyik legmeghatározóbb eleme az aláfestő zene (a zeneszerző John Hunter), ami a legtöbb érzelmet generálja a filmben.

Ebben a rövidfilmben egyébként nem kell és nem is szabad annál mélyebb gondolatokat keresni, mint a könyvek szeretete és a könyvek nélküli élet értelmetlensége és hasztalansága. A triviális, de fontos mondanivaló mellett viszont apró ötletes megoldásokat láthatunk: az ágy egy nyitott könyv, a zongora is egy hatalmas könyvvel lett összemosva, a könyvek betű formájú zabpelyhet esznek reggelire, a külső borítók vállfára vannak akasztva, maga a könyvjavítás is egy operáció animációra átírt változata. Vagy a legelemibb és legegyszerűbb animációs forma, a könyvek oldalaira rajzolt figuráknak a lapok pörgetése által létrehozott mozgása, amit már biztosan mindenki készített.

http://youtu.be/LPUp-_iZV9E

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A Lore nyerte a 20. Titanicot
Következő cikk Best of Friss Hús - edd ki a javát

No Comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .