Hogyan nevezzelek? – kritika


prenom1
Hogyan nevezzelek? (Le prénom) rendező: Matthieu Delaporte, Alexandre de La Patelliere, főszereplők: Patrick Bruel, Valerie Benquiqui, Charles Berling, Guillaume De Tonquedec, francia-belga vígjáték, 109 perc, 2012 (12)

Mi van a nevedben?

Szívesen részt vennék egy olyan szembesítésben, ahol egy üvegfal mögül megtekinthetném azokat a szülőket, akik Gandalfnak, Szpartakusznak vagy éppen Amidalának keresztelték gyermeküket. Mert bizony ez a lehetőség is megadatott (kacarászva böngésszetek itt!), még pedig azért, mert egyesek remegve kérvényezték. A pocakban erőt gyűjtő poronty védtelenül kipottyan ebbe a bolond világba, és  megkapja azt a keresztséget, ami már az oviban pokollá változtatja az életét.
Ezen francia vígjáték, mint annyiszor már, egy végtelenül egyszerű alaphelyzetet futtat ki tökéletesen.  Egy baráti társaság megszokott rutinnal gyülekezik a szokványosan kellemesnek ígérkező vacsorához: a konyhaszolgálatos nővér, a lusta sznob irodalmár férj, a poéngyáros ingatlanos bátyó, a dohányzó kismama és egy patyolatlelkű harsonás. Sokáig a leosztott szerepeknek megfelelően zajlik a hétköznapi színjáték, mígnem a leendő apuka vigyorogva kikotyogja a születendő gyermek nevét (direkt nem árulom el, hátha valaki csak a megtekintéskor tudja meg). Abban a pillanatban láthatóvá válik a beszélő felek lehelete, a szőnyegre hullott morzsák hirtelen cipókká dagadnak, az abrosz kivasalhatatlan ráncaiból előkerülnek a korábbi sérelmek. Kezdetét veszi az érzelmi haddelhadd, ahol a verbális asszók közepette persze mindenki kap egy jókora tust.

Bátran kijelenthető, hogy a látványorientált, egzotikus helyszínekkel és rengeteg szállal egyszerre operáló mozik tengerében manapság is működhet az egyszobás (többnyire színházi darabból táplálkozó) lineáris kamaradarab. Ezt nemrég Polanski ujjgyakorlata Az öldöklés istene szintén bebizonyította. Ehhez “csupán” briliáns színészgárda, sebészi pontossággal megírt forgatókönyv, s az azt hibátlanul levezénylő direktor szükségeltetik. Ebből a felsorolásból azért kiderült, mennyire megbecsülendő darab a Hogyan nevezzelek?. Intelligens humorral megajándékozó komédia, mely kifejezetten széles közönséget ölel magához. Többek között azért, mert nincs olyan ember, ki ne ült volna végig egyszer egy olyan vasárnapi ebédet, ahol a saját szeretett családja ne cincálta volna ízekre.
Mellesleg azért a Frodó keresztnév nem hangzana rosszul a fiamnak.85

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Egy pikoló animáció – Bottle
Következő cikk Star Wars nap 7sorTV #05

No Comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .