Egy pikoló animáció – Ward 13


ward 13

Minden nap egy alma és a doktor al’ ma, tartja a mondás. Az ausztrál Peter Cornwell ezt visszájára fordítva egy olyan gyurmaanimációs rövidfilmet készített, amiben az orvosok számára a gyógyítás, és maga a kórház is teljesen új értelmet kap.

A 2003-as Ward 13 főhőse Ben, aki egy baleset következtében kórházba kerül. Mikor felébred, mindenféle furcsa és nyugtalanító, majd egyre vészjóslóbb és rémisztőbb eseményekkel szembesül. Ebben a láthatóan lerobbant és higiéniamentes kórházban nem a beteg meggyógyítása a cél, hanem az orvosok kénye-kedve szerinti átalakítása, csonkítása. Nem telik el sok idő, mire Ben is rájön, hogy bizony ő is potenciális alanya a Frankenstein-ház mániájának, és kénytelen lesz menekülésre fogni az útját, ami korántsem megy olyan könnyen.

Cornwell ebben az animációban nyíltan idéz meg horrorfilmes elemeket, hősöket és kliséket, szörnyekkel, őrült tudósokkal, üldözésekkel és kaszabolásokkal együtt. A horror mellett újrajátszatja a Ben Hur fogatversenyét, a Támad a Mars! állatkísérleteit, de a Csillagok háborúja végső fénykardozós összecsapásával is találkozunk mankókra interpretálva a harcot.

Ám mindezek mellett bevallottan inspirálta a rendezőt Sam Raimi Gonosz halott trilógiája, különösen a második rész (az első film utolsó jelenetében látott testtorzulásokat egyébként gyurmaanimációval oldották meg). Cornwell filmjében ugyanaz az irónia és humor, már-már burleszk figyelhető meg, mint Raiminél, de ami még szembetűnőbb, az a Raimi által alkalmazott low-budget kameramozgások megidézése. Fantasztikusan játszik a kamerával Cornwell, a 13 perces film teljes egészében feszes ritmusú, folyamatos élet-halál harc van az orvosok, szörnyek és a főhős között, akinek egyre nehezebben megy a szabadulás. Ilyen izgalmas, humoros, mégis zsigeri animációs film nem sok készült, különösen nem gyurmaanimációs formában.

Ha nem jön be a videó, itt megtekinthető: http://www.tudou.com/programs/view/nUts5C2k6l8/

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Nem igazán groovy: Evil Dead (2013)
Következő cikk Szuperhősök olajfestményen

No Comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .