Gravitáció – kritika


Sandra_Bullock_Gravity

Sandra_Bullock_GravityGravitáció (Gravity), rendező: Alfonso Cuarón, szereplők: George Clooney, Sandra Bullock, amerikai sci-fi, 90 perc, 2013. (12) InterCom

… avagy van-e létjogosultsága az űrben a melltartónak? Clooney és Bullock között izzik a levegő. Vagyis nem, mert nincs. Szkafandert fel, irány a világűr. 

Gravitáció. Kell. Ha van, az jó, ha nincs, akkor egy idő után elkezd hiányozni. Nélküle értelmét veszti a ráncfelvarrás, a mozgólépcső és a toi-toi wc. Bár az USA az űrrepülő programot évekkel ezelőtt lezárta, Cuarón most mégis útjára indítja az Explorert. Matt Kowalski parancsnok (Clooney) régi motoros, utolsó küldetésére készül, Ryan Stone doktornak (Bullock) viszont ez lesz az első. Utóbbira azért van szükség, mert egy orvosi műszert szerelnek fel a Hubble űrteleszkópra, hogy onnan is lehessen végbéltükrözést végezni. Munkájukat kénytelenek megszakítani, mert az oroszok tévedésből éleslövészetet tartanak, aminek több műhold is kárát látja. Miután körülöttük minden és mindenki darabokra hullik, ketten maradnak és vicces párbeszéddel tartják egymásban a lelket. A telefonos segítség és a közönség – szó szerint – kilőve, marad a felezés. A rendelkezésre álló technikával kell hazajutni, mert bár nagyon szép a napfelkelte, a teraszról nézve sokkal nyugisabb. És a kávét sem tubusból mérik.
A világűr és a magány tökéletes hely az elérzékenyülésre, de a magasságosnak hála, akcióból, drámából, elmélkedésből és gyönyörű képekből megfelelő arányban kapunk, amihez komoly zene (különírva) párosul. Cuarón jól kapta el a sztorit és elhiteti velünk, hogy tényleg az űrben járunk.

Ami a szereposztást illeti, a filmet nézve először az jut eszünkbe, hogy miért éppen Clooney és Bullock, aztán meg az, hogy ugyan ki más. A nagy klasszikusokat idéző őszinte, hiteles és sallangmentes, ugyanakkor rendkívül látványos mozi. Persze ehhez kellett néhány gigaterrabájt is. Észre sem vesszük, hogy Bullock az első öt percben elpiszmogja az oxigén 99 %-át, majd a maradék 1-gyel megállás nélkül háromszor lefutja a maratont. Ja de. A NASA és a NatGeo ajánlásával. Meg az enyémmel. Jelige: minden űrhajóban van legalább egy lebegő svédfogó.85

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Fogságban - kritika
Következő cikk 20 éve történt: Black Hawk Down és ami mögötte van

No Comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .