Phillips kapitány – kritika


captain phillipsPhillips Kapitány (Captain Phillips), rendező: Paul Greengrass,szereplők: Tom Hanks, Barkhad Abdi, Barkhad Abdirahman, Faysal Ahmed, Mahat M. Ali, amerikai filmdráma, 134 perc, 2013 (16)

Mindent felvizeznek

Da Vinci-kód, Ryan közlegény megmentése, Kapj el, ha tudsz, Apollo 13, Philadelphia. Megannyi szívbemarkoló (értsd: Oscar-gyanús) történet. Tom Hanks valószínűleg nem volt jelen Jézus születésénél és a normandiai partraszállásnál. 4 éves volt, amikor Frank Abagnalet elfogták, 14, amikor az űrben baj történt, 25, amikor az AIDS-et önálló betegségként írták le. De azt már nehezen tudom elhinni, hogy 2009-ben nem ő bérelte fel a szomáli kalózokat a Maersk Alabama elrablására, hogy aztán az abból készült film főszerepét eljátszhassa.

captainphillips2Hollywood egyik legmegbízhatóbb sofőrje vezetett már fűnyírót, mopedet és űrhajót, ezúttal pedig tengerre száll. Egy bazinagy hajót kell elvinnie A-ból B-be, de útközben kalózok támadják meg őket. Mikor kiderül, hogy a konténerekben semmi értékes nincs – az egész rakomány humanitárius segélyszállítmány -, Phillips kapitányt magukkal viszik a Maersk Alabama mentőcsónakjában. A kapitány saját magát ajánlja túszként, hogy hajóját és annak legénységét mentse. A kalózok, a USS Bainbridge romboló és a USS Halyburton fregatt alkudozásba kezdenek, de az utóbbiak valójában azért vannak ott, hogy a SEAL kommandósok szétrúgják Muse, Bilal, Najee és Elmi seggét.

Paul Greengrass remekül oldotta meg ezúttal is a feladatot, Tom Hanks pedig készítheti a helyet az újabb elismeréseknek. Afrika partjainál az utóbbi években mindennapossá váltak az ilyen kalóztámadások, senkit nem okolok azért, hogy pont egy olyan esetet (és eleve kalózosat) választott a sok közül, ami belefér a fent jelzett szívbemarkoló (értsd: Oscar-gyanús) kategóriába. A kitalált, de félelmetesen realista Emberrablás című dán változat és a Phillips kapitány között akkora különbség van, mint a füstölt hal és a hamburger között. Az előbbi hosszú időre megszünteti az éhségedet, garantáltan egészséges, ugyanakkor kissé unalmas, a másikban viszont tényleg benne van minden, de csak ideig-óráig laksz jól tőle és még hizlal is.10 9

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Metro Manila
Következő cikk Batman és a horror klasszikusok