Csillaghercegnő


csillaghercegno

Csillaghercegnő (Reisen til julestjernen), rendező: Nils Gaup, szereplők: Vilde Zeiner, Anders Baasmo Christiansen, Jakob Oftebro, Agnes Kittelsen, Vera Rudi, norvég családi film, 80 perc, 2012. (6)

Nordic walking

Sonja, az árva kislány – aki valójában hercegnő – kalandjairól 1976-ban már készült egy film. Rendezője az az Ola Solum, aki a Birodalom visszavág Norvégiában – a Hoth bolygó szerepében – forgatott jeleneteiért felelős. Kicsi a világ(űr). Sverre Brandt 1924-es mesejátéka hazájában rekordszámú előadást ért meg és a mai napig közkedvelt. Maga a mese a szokásos elemekből építkezik és olyan, mintha a nagy klasszikusokból gyúrták volna össze. A történet egy meg nem nevezett királyságban játszódik, ahol többen is pályáznak a trónra és ennek a karácsony látja kárát. Az ellopott ezüst kifényesítésért és a ház tisztaságáért felelős Sonja (a bájos és tehetséges Vilde Zeiner) megszökik kevésbé rokonszenves fogvatartóitól és útra kell, hogy megkeresse a karácsonyicsillaghercegno2 csillagot és szó szerint visszahozza az ünnep fényét. Ha már a térkép tetején járunk, a filmben – a megszokottakon túl – feltűnik a Télapó, az északi szél és egy beszélő medve is (igaz, nem jeges). A jók a világos hajúak, a rosszak a sötét hajúak. Ennyit kell megjegyezni és mindent érteni fogunk. Sonja az utazás közben számos barátra és ellenségre tesz szert, miközben a szolgasors előtti emlékeket is próbálja előcsalogatni szöszi kis buksijából.

Élőszereplős meséből mostanában nem sokat kapunk, Csehszlovákia felbomlása végleg betett az iparágnak. A felnőtt színészek néha már idegesítően túljátsszák a szerepüket, de a jelmezek, a díszletek és a gyönyörű táj mindenért kárpótolnak. A számítógépes trükkök pedig egyáltalán nem bénák. A Csillaghercegnő érdekessége, hogy bár a mindenki által ismert meséket idézi, mindvégig jellegzetesen skandináv marad (annak ellenére, hogy otthon a Disney forgalmazza). Ha nem akarod ezredszerre is megnézni a Reszkessetek betörők!-et és/vagy századszorra a Shreket, akkor irány a mozi, akár fiús, akár lányos apa vagy.

http://www.youtube.com/watch?v=Yizjsih8WAo[/embed]

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A komornyik - kritika
Következő cikk A hét röhögései (13.)