Vittorio Storaro Budapesten!


Storaro3
A 2013. december 12-16. között rendezik meg a X. Aranyszem Operatőr Fesztivált, melynek díszvendégeként Budapestre látogat Az utolsó tangó Párizsban, Az utolsó császár és az Apokalipszis most operatőre. Az operatőrök legnagyobb hazai mustráját hagyományosan Illés György, a Magyar Operatőrök Társasága alapítójának születésnapja alkalmából rendezik meg évről évre.

Több kategóriában – zenés klip, természetfilm, dokumentumfilm, kisjátékfilm, tévéfilm, diákfilm – versenyeznek a magyar operatőrök, a díjak odaítéléséről pedig háromtagú szakmai zsűri dönt, melynek elnöke Kende János HSC, további tagjai pedig Máthé Tibor HSC vezetőségi tag és Szabó Gábor HSC vezetőségi tag.
LaluzdelosfotogramasStoraroApocalypseNowRodajeAz év filmes szenzációjának ígérkezik, hogy az idei rendezvény díszvendégeként Novák Emil meghívására a magyar fővárosba látogat a sokak szerint a világ legnagyobb operatőre, a Fény Mestere, a háromszoros Oscar-díjas Vittorio Storaro. A magyar közönség december 14-én, szombaton 10-14 óra között az Uránia Nemzeti Filmszínházban találkozhat a legendás operatőrrel. Az ingyenes eseményen – melyre a hsc@hscmot.hu e-mail címen lehet jelentkezni – Koltai Lajos HSC, ASC, Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar operatőr beszélget Vittorio Storaro-val, aki bemutatja hamarosan megjelenő a The Art of Cinematography című könyvét is, mely 1910-től napjainkig átfogó képet ad a filmművészet legnagyobb alkotóriól. A rendezvény házigazdája Novák Emil HSC, ACS.

Vittorio Storaro olasz operatőr 1940-ben született. Pályáját 1967-ben kezdte. Első Oscar-díját 1980-ban kapta Francis Ford Coppola Apokalipszis most című filmjének operatőri munkájáért, majd 1981-ben Warren Beatty Vörösök, 1987-ben pedig Bernardo Bertolucci Az utolsó császár című alkotása fényképezésért még kétszer elnyerte az arany szobrot.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A hét röhögései (13.)
Következő cikk Készíts videót a szilveszteredről!