Mese egy pálfordulásról – Coming out kritika


coming out

Coming out, rendező: Orosz Dénes, szereplők: Csányi Sándor, Tompos Kátya, Mucsi Zoltán, Karalyos Gábor, Für Anikó, Gyabronka József, magyar vígjáték, 96 perc, 2013. (12)

coming out3A történet igen egyszerű: a meleg rádiósztár egyik nap a „fejére esik” és amikor felébred, rá kell jönnie, nemcsak hogy vonzódik a hölgyekhez, de az őt kezelő orvosnő felé kifejezetten gyöngéd érzelmeket táplál.

Sokadik átgondolásra sem igaz, hogy a film a homofóbia zászlóshajója lehetne. Empátiával kezeli az amúgy (miért is?) kényes témát. Ha megfigyeljük, egészen különböző homoszexuális karaktereket mutat be, nem általánosít. Viszont kihagyja a nagy „melegcsókot” és a szexjelenetet, de ha rápillantunk a dramaturgiára, ez a film a férfi és a nő közötti szerelemről szól, nekik van is komoly összeborulós jelenetük, tehát ez a hiányosság nem tudott zavarni.

Annál inkább, hogy elnagyolt az ábrázolás. Vígjátékról beszélünk, miért ne lehetne elnagyolt, piros kisautó, komolyzene, salátaevés, de biztos vagyok benne, hogy 10 meleg férfiból 3 se venne fel egy rózsa mintás felöltőt, és ez igaz a filmben megjelenő ruhák nagyobbik részére. Az indokolatlanul színes jelmezeken kívül még a hatalmas zene-dömping tűnhet fel a mozinézőnek, a magyar slágerfeldolgozások helyenként jól működnek, de alapvetően túl van zenélve.

http://youtu.be/y2yTI2HfMwg[/embed]

Azonban a film több szempontból is vegyes érzelmeket vált ki az emberből. A poénok színvonala hullámzó, Csányi szájából elhangzik egy gyönge sztereotip utalás, majd a következő jelenetben a főszereplő kislány mond valami szokatlanul szellemeset. Ugyanez jellemzi a képvilágot, néhol nagyon eltalálja, mi az amitől a főváros se leharcoltabbnak, se nyugatibbnak nem tűnik a valósnál, néhol meg a jó öreg, lelakott bérház falak és az IKEA-ra berendezett legénylakás között kapkodhatjuk a fejünket.

Csányi kicsit megfáradt, nem áll jól neki az erőltetetten fiatalos lendület. Tompos Kátya viszont egészen hiteles, mint magyar orvosnő. A színésznő bájos, szép a hangja és nem utolsó sorban jól csinálja, amit csinál. Több ilyen színészre lenne szüksége a magyar filmnek.

http://www.youtube.com/watch?v=l4ZGbStXzzU[/embed]

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk „Franciaországban nem lenne annyira problematikus egy ilyen komédia” – Interjú Orosz Dénessel
Következő cikk A hét röhögései (14.)