Belle és Sébastien – kritika


belle es sebastien 39

Belle és Sébastien (Belle et Sébastien), rendező: Nicolas Vanier, szereplők: Felix Bossuet, Tchéky Karyo, francia családi film, 95 perc, 2013. (6)

Mountain báj

A néhány éve elhunyt francia színész/író/rendező(nő), Cécile Aubry 1965-ben írt regénye 1981-ben jelent meg magyar nyelven. A történet helyszíne Saint-Martin, egy kis francia falu az Alpokban, az olasz határ mellett. A hegyeken átkelni készülő cigányasszony Szent Sebestyén napján éledet ad egy fiúnak, majd meghal. Sébastient César, valamint a szüleiket szintén elvesztő unokái, Angelina és Jean veszik magukhoz. Ugyanezen a napon megszületik Belle, a pireneusi hegyikutya. Belle 6 éves korára megszámlálhatatlanul sokszor cserél gazdát, majd amikor ketrecbe akarják zárni, megszökik és visszatér a hegyekbe. Az emberek félnek a szabadon kószáló kutyától, így ragad rá a bestia név. Egy nap Sébastien és Belle találkoznak. A helyiek meg akarják ölni a „bestiát”, ezért a fiú a találkozásról csak Césarnak mesél. Az elhagyott menedékház ideális rejtekhelynek tűnik, de a falubeliek meglátják őket és Sébastient csaléteknek használva vissza akarják adni Bellet a legutolsó tulajdonosának. Mikor egy lavinaomlásnál Belle megtalálja Sébastient és ezzel megmenti a fiú életét, a felnőttek kénytelenek lesznek elfogadni, hogy ők ketten elválaszthatatlanok, ezért korábbi tervükről lemondva inkább kifizetik a kutya árát előző gazdájának.
tcheky karyo belle and sebastienA történetből 1965-ben fekete-fehér filmsorozat készült, melyet 1968-ban színes részek követtek. Sébastien szerepét az írónő fia, a marokkói apától született Mehdi El Glaoui alakította. A BBC-n Belle and Sebastian címen vetítették, innen vette a nevét a skót zenekar is, de a történetből készült japán anime is.
A regény inkább tizenéveseknek íródott és a sorozat sem a legifjabb korosztályt célozta meg. Az egyébként sem bonyolult történetet a legújabb feldolgozás során még jobban leegyszerűsítették az ovis és alsótagozatos lurkók kedvéért, ugyanakkor nem megfeledkezve az őket elkísérő szülőkről, hangsúlyosabb szerepet kapnak a német megszállók, valamint az orvosként praktizáló és Angelinába szerelmes Guillaume is szabadideje nagy részét azzal tölti, hogy zsidókat szöktet át Svájcba a kellően ellenszenvesnek beállított nácik orra előtt. Ebből vélhetően a kedves gyerekek egy kukkot nem fognak érteni. A táj viszont gyönyörű, a kutya már-már mesébe illően szép, a kisfiú bájos, az alkoholizáló és mindig morgó „nagypapa” pedig vicces. A filmjeiben főleg a gonosz szerepében tetszelgő és mostanra teljesen megőszült Tchéky Karyo a film adta lehetőségekhez képest nagyot alakít. Tisztességesen kidolgozott a tehetséges kisfiú és a szintén tehetséges kutya kapcsolata is. Biztosan ezerféle trükk van az ilyenre, de én simán elhittem, hogy először találkoznak, majd fokozatosan összebarátkoznak. Családi mozik nélkülözhetetlen eleme a legváratlanabb pillanatokban történő dalra fakadás, ezt most sem ússzuk meg, de szerencsére nem direkt módon, azaz a szereplők által.

Ha már a gyerek kiszúrta a plakátot, ne adj isten valamelyik moziban az installációhoz is szerencséje volt, akkor a családi béke és az ünnepek jegyében ajándékozzuk meg egymást a mozizás élményével.10 7

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Nicolas Vanier - Egy szenvedélyes természetjáró
Következő cikk Derült égből együttes