Nyomtalanul – kritika


nyomtalanul01 r
Nyomtalanul (Kvinden i buret), rendező: Mikkel Norgaard, szereplők: Nikolaj Lie Kaas, Fares Fares , Claus Maack Bahnsen , Marie Hammer Boda; színes, magyarul beszélő, dán thriller, 97 perc, 2013; (16)
 

A skandináv plusz

A nagyapám évek óta csak a skandináv krimiben bízik. A skandináv krimi izgalmasabb, csavartabb és nem utolsó sorban a legfrissebb világhírű vonala a bűnügyi irodalomnak.
Ha ilyen elvárásokkal ülünk le megnézni a fenti mozit mindenképpen rosszul járunk. Ha viszont az átlag, vetítésre kerülő tengerentúli akciókrimikhez mérjük a Nyomtalanult, akár egészen pozitív képet is kaphatunk.

Egy szerencsétlenül sikerült akció után, melyben legjobb barátját is majdnem elveszíti, Carl Morc (Nikolaj Lie Kaas) élete egészen megváltozik. Inni kezd, a felesége elhagyja, a rendőrségnél pedig leállítják a gyilkossági ügyekről. Új feladata, hogy megoldatlan ügyeket zárjon le egy alaksori irodában, félamatőr társával, Assaddal (Fares Fares). Az első ügy egy sikeres politikusnő rejtélyes halála, aki szellemi fogyatékos testvérével kirándult, amikor eltűnt egy hajóról. Gyorsan kiderül, hogy a nőnek semmi oka nem volt az öngyilkosságra…nyomtalanul04 r

Az alaptörténet semmiben sem különbözik egy átlag hollywoodi sorozattól. Ahogyan a karakterek sem. A sikertelen, arrogáns, alkoholista nyomozó, aki pszichikai problémái ellenére, valaha a legsikeresebb bűnüldöző volt, most kap egy utolsó esélyt egy látszólag jelentéktelen ügyet. Társa, aki mérhetetlenül idegesíti, persze szöges ellentéte az ő jellemének, mi hamar megszeretjük, és a történet végére kialakul kettőjük között az örök barátság.

Idáig akár egy dán CSI száz perces pilot-epizódját is jellemezhettem volna, mégis a Nyomtalanulban, ha a felszínen csak ritkán is mutatkozik meg, benne van az a lappangó, megfoghatatlan skandináv plusz.

Talán a meghökkentő nyitókép, amiben az összes főhőst fejbe lövik, talán az olyan, Stephen King jobb arányérzékkel kigondolt szituációira emlékeztető jelenetek, mint amikor a nyomáskamrában sínylődő fájós fogú főhősnő egy kombinált fogóval próbálja kihúzni bal felső hetesét, emlékeztethetnek a skandináv krimi depresszív, sötét, de mélységesen emberi világára. Közepesen izgalmas bűnügyi film, fanyar humorral és európai színészekkel.
Mi azért egy skandináv krimitől is, egy dán filmtől is többet várunk.

10_7

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Mi köze van a görög drámának egy francia vígjátékhoz?
Következő cikk Based on True Detective