Mr. Peabody és Sherman kalandjai


mr peabody sherman movie 2


Mr. Peabody és Sherman kalandjai (Mr. Peabody & Sherman), rendező: Rob Minkoff, szereplők: Ty Burrell, Max Charles, Ariel Winter, Allison Janney, amerikai családi animációs film, 93 perc, 2014. (6)


Kutyakomédia

A világ legokosabb kutyájának alakja az ötvenes években született meg az Egyesült Államokban a nálunk is ismert Rocky és Bakacsin kalandjai rajzfilmsorozat egyik szereplőjeként. Kitalálója Ted Key (a litván származású Theodor Keyser eredeti családneve Katseff), akinek a nevéhez képregények, rajzfilmek és Disney-filmek is fűződnek. A mozifilm gondolata már korábban felvetődött – még az élőszereplős változat is -, de a megvalósítás mostanáig váratott magára.
mr. peabody and sherman movie wallpaper 18A történet szerint Mr. Peabody az utcán talál rá a csecsemő Shermanre, akit bírói döntés alapján magához vehet. A kutyazseni feltalálja az időgépet, amit Voltkompnak nevez el és ettől kezdve fogadott fiával a Hármashatár-hegy helyett a reneszánsz korabeli Firenzébe járnak kirándulni. Mire Sherman elkezdi az iskolát, a történelmet már testközelből ismeri. A kis okostojásba már az első nap belekötnek, aki az őt ért sérelmekért egy jól irányzott harapással vesz elégtételt. A túlbuzgó gyermekvédelmisnek, Mrs. Grunionnak több sem kell, a fiút el akarja venni örökbefogadójától. Mr. Peabody megpróbálja menteni a menthetőt és egy szuper vacsorát üt össze a megharapott lány, Penny Petterson szüleinek és a családlátogatásra bejelentkező Mrs. Grunionnak. Egyetlen kikötése van, Sherman nem beszélhet senkinek a Voltkompról. Az este azonban nem egészen sikerül úgy, ahogy azt eltervezték és egy őrületes hajsza kezdődik meg térben és időben.
Az animációs filmek technikai részét lassan már tényleg nincs hova fokozni, igazán nagyot alkotni egy jópofa és eredeti történettel lehet. És ez az. Családi moziról van szó, ami azt jelenti, hogy mind a gyerekek, mind a kísérőik felhőtlen szórakozásnak néznek elébe. Ez majdnem így is van. A felnőtteknek szánt poénokra maga Sherman mondja azt, hogy ezt nem érti, ami egy idő után kicsit idegesítő. Az időutazós alapötlet egészen jól működik, de ne csodálkozzunk azon, ha a trójai faló és a francia forradalom egy hatévesnek sem mond semmit. Ő viszont jókat nevet azon, ahogy a jól kitalált karakterek csetlenek-botlanak. A háttérben persze ott van a kutya és gazdája kapcsolatba oltott apa és fia kapcsolat is, amit gyerekbarát módon vittek vászonra.
Ami a DreamWorksnek a Turbóval kevésbé sikerült, azt most ezzel a filmmel igyekeztek helyrehozni és ezért az igyekezetért valóban dicséret jár. Mind az eredeti, mind a magyar változat hangjait eltalálták, a fordítás kifejezetten jól sikerült.

10_8

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Pofázunk és végünk - kritika
Következő cikk A hét röhögései (28.)