Friss Hús 2.0 nyertesek


10001519 10152154924651655 1792076358 nSok halál, még több szex és egy csipetnyi humor

Idén második alkalommal került megrendezésre a Friss Hús Nemzetközi Rövidfilmfesztivál a Daazo szervezésében. Négy nap alatt 66 rövidfilmet nézhettünk meg a Toldi moziban a világ minden tájáról.

A fesztiválszervezők idén is kitettek magukért: a programban szép számban szerepeltek európai fesztiválsikereket elért alkotások, az elmúlt év Európai rövidfilmtermésének javát láthatta a fesztiválon.
A közönség jól járt idén, hiszen a címben említett kordivattá vált alapelemeken kívül jó néhányszor találkozhattunk humoros alkotásokkal is a filmes blokkokban.
Habár a filmművészetben jártas néző azt gondolná, hogy a rövidfilmrendezők nagy többsége játékfilmben is gondolkodik a jövőben, erre az esetek többségében vajmi kevés jel mutatott. A látott rövidek nagy részét két csoportba lehet osztani: azok a filmek, amelyek kivitelezésben, fényképezésben megütötték egy nagyjátékfilm szintjét, de önálló gondolatot nemigen tartalmaznak, és azok a filmek, amelyeknek cselekménye, a történetvezetése ígéretesebb, de látványban egy kábeltévé-sorozat színvonalát sem érik el.

Bátran állíthatjuk, hogy a magyar filmek egyáltalán nem lógnak ki a nemzetközi mezőnyből. Vannak olyan filmek, mint Hartung Attila: Ischler, vagy Kölcsey-Gyurkó Levente: Gömbakác című munkája, amelyeknek témához hangolt képi világát bármilyen nemzetközi produkció elismerné. És vannak olyan filmek, mint Baranyi Gábor Benő: Csomagtartó című filmje, amely, ha fényképezésében nem is erős, de dramaturgiájában mindenképpen figyelemre méltó.
játsz

A fesztivál üde színfoltjai az olyan „eklektikus” filmek voltak, amelyek, amellett, hogy kivitelezésükben nem hagytak kivetni valót maguk után, egyszerre voltak ironikusak és tragikusak. Így emlékezhetünk a kiskorú gruppenszexet és gyermek autóbalesetet felvonultató Reckless (r.: Bjørn Erik Pihlmann Sørensen) című norvég filmre, vagy a három brutális halált követelő, helyzetkomikumot sem nélkülöző Electric Indigo-ra (r: Jean Julien Colette).

Jövőre várjuk a még színesebb folytatást!

A 2014-es Friss Hús Budapest rövidfilmfesztivál nyertesei
 
A magyar versenyprogram zsűrije Bucsi Réka animációjának, a Symphony No. 42-nak ítélte a filmfesztivál 100000 forintos pénzdíjjal járó fődíját. “A film formailag kiválóan megoldott. A díjat filozófiájáért, szürrealizmusáért, titokzatosságáért, humoráért kapja” – indokolta Muhi András.

A Daazo díját, a film fesztiválstratégiájának kidolgozását és megvalósítását Brauner Máté Előbb adtam című filmje kapta “a vasárnapi kis realista családi lötyögésbe becsapó kínos és egyben röhejes drámai fordulat hibátlan filmre viteléért és Rába Roland fantasztikus alakításáért”.
Az acnecom kulturális és designügynökség által felajánlott különdíjat Hartung Attila Ischler című munkájának ítélték. Az acnecom különdíja plakáttervezést, kommunikációs tanácsadást és egy vetítés leszervezését tartalmazza.

A nemzetközi szekció fődíját a spanyol rendező, Chema García Ibarra Misterio című filmjének ítélték.

A zsűri külön említésben kiemelte Visky Ábel Játszótársak című munkáját “a kiváló színészvezetésért és a történet megfelelő pontján alkalmazott nagyszerű dramaturgiai fordulatért”, Szentpéteri Áron Delfinkirályát “a magyar valóság egyik fontos szeletének dokumentarista pontosságú ábrázolásáért és az amatőr szereplők biztos kezű instruálásáért” és Gelley Bálint Otthon című animációját “a film balladisztikus atmoszférájának míves animációs megteremtésért”.
A közönségdíjat a vetítések után leadott közönségszavazatok alapján Kovács István Csúszópénz című filmje nyerte.
5748640 fcf2ee0beeee84b432c83d834ae79073 wmForrás:  www.daazo.com

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Egy hétig válogattunk az észtlapról
Következő cikk A hasonmás - kritika