Halálos mélység


Halálos mélység
Halálos mélység (Pioneer), rendező: Erik Skjoldbjarg, szereplők: Aksel Hennie, Wes Bentley, Jonathan LaPaglia, Stephen Lang, Stephanie Sigman, Jørgen Langhelle, norvég thriller, 106 perc, 2013.

Olajfolt a becsületen

Néhány évtizede a norvégok olyan szegények voltak, hogy kilátszott a seggük a gatyából. A hatvanas évek végén aztán hatalmas mennyiségű olajat találtak az Északi-tenger mélyén. És mi készül az olajból? Műszál. Nem hogy saját gatyára tellett belőle, de bőven jutott eladásra is, így ma már a norvégok majdnem mindenkinél jobban élnek. Igazából csak azoknál nem, ahol még több olaj van.  Az olaj szó hallatán az Egyesült Államok azonnal felajánlotta közreműködését. Mivel Norvégia már ebben az időben is demokratikus berendezkedésű ország volt, Uncle Sam tankok nélkül érkezett. Megfelelő szakértelem híján kezdetben jól jött a segítség, később azonban a norvégok mindent elkövetek, hogy az amerikaiakat kigolyózzák és az olaj kitermelése állami monopólium legyen. A hangulat minden szempontból fagyos volt.
Halálos mélységA film a nyolcvanas években játszódik, amikor a politikai korrektség jegyében még vegyes búvárcsapatok merültek a mélybe, hogy a csővezeték elemeit egymáshoz illesszék.  Mikor az első merülésnél Petter (Aksel Hennie) bátyja, a családos Knut (André Eriksen) meghal, az esetet balesetnek könyvelik el. Petter nem hisz a hivatalos verzióban és magánnyomozásba kezd. Úgy tűnik, igaza van, mert mindenkit, akivel érintkezik, váratlan baleset ér.
Egy nemzet felemelkedését bemutató alkotás általában az árnyoldalra koncentrál, ahol a mohóság, a kapzsiság, az ármány és cselszövés jutnak főszerephez. A feszültség érzékelhető, az atmoszféra szó szerint fullasztó. Nagyon jól sikerült elkapni a nyolcvanas éveket, akár a díszletekről (eredeti helyszín), a jelmezekről, a színekről vagy a zenéről beszélünk. A főszereplő fizimiskája pedig egyszerűen zseniális. A leggyengébb láncszem meglepő módon az amerikai jelenlét, Wes Bentley és Stephen Lang azon kívül, hogy arrogáns és titkolózik, mást nem nagyon tesz hozzá a filmhez. A Halálos mélység igaz történet alapján készült, a búvárok egészsége, élete ment rá a sikerre. A kalandvágy és a vonzó juttatások miatt sokan merültek le a mélybe, de a valós veszélyeket elhallgatták előlük. Többen bírósághoz fordultak, de saját hazájukban eleve vesztésre voltak ítélve. Tavaly decemberben a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága méltányos kártérítést állapított meg számukra. A történet új fejezethez érkezett, melynek amerikai változatát George Clooney tervezi vászonra vinni.
Mindent összevetve az Álmatlanság rendezőjének legújabb filmje inkább egy izgalmas északi krimi, mintsem konspirációs thriller és elsősorban a látványos víz alatti felvételek miatt kívánkozik moziba. Két szombat estét viszont simán végigizgulnék a tévé előtt.
6/10

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Transzcendens - kritika
Következő cikk Ikonikus poszterek (1.)