Budoku – Budapesti Dokumentumfilm Fesztivál (május 6-11.)


BUDOKU 2014
BUDOKU
Május 6-án négynapos, nemzetközi dokumentumfilm fesztivál indul Budapesten, közel ötven friss dokumentumfilm az idei Budokun.
2014. május 6. és 11. között nemzetközi dokumentumfilm fesztivált rendeznek a budapesti Toldi és Művész Mozikban. A Budoku – Budapesti Dokumentumfilm Fesztivál azon ritka alkalmak egyike, amikor 28 nemzetközi fesztiválsikert láthat egy csokorban a hazai közönség, a magyar filmek közül pedig 11 egész estés és 7 rövidfilm versenyez a nemzetközi zsűri, az ELTE Társadalomtudományi Kar diákzsűrije, illetve a nézők díjaiért. A vetítések mellett beszélgetések és koncertek színesítik a programot, amely során számos ingyenes eseményen vehetnek részt a látogatók.

A fesztivált Az esőerdő dala című film nyitja május 6-án este. A dokuműfaj legrangosabb szemléjét, az amszterdami IDFA-t 2013-ban megnyerő alkotásban Louis Sarnot – Jim Jarmusch saját bevallása szerint a rendezőt is inspiráló barátját – követjük, amint a pigmeusok között eltöltött évtizedek után visszatér fiával New Yorkba, hogy megmutassa neki azt a dzsungelt, ahonnan ő származik.

http://youtu.be/nBB5HbGsgMM

Szerdától vasárnapig három szekcióban, valamint a nemzetközi panorámaprogram részeként két moziban forognak a filmek. A szekciók tematikája a Budoku szelektorai szerint jól jelzi, hogy az elmúlt hozzávetőlegesen egy évben mi foglalkoztatta leginkább a filmeseket.

A lázadás művészete programban szereplő filmek (többek között A tér, Ukrajna nem egy bordély, Bársony terroristák) azt vizsgálják, hogy milyen békés vagy épp erőszakos ellenállási formákat fejlesztett ki a civil társadalom az elnyomó hatalmakkal szemben.

A civilizáció határán blokkba olyan alkotások kerültek, amelyek vagy a civilizáció és a természet között feszülő ellentétre hívják fel a figyelmet (mint a szöveg nélküli, de az operatőri munkájáért többszörösen kitüntetett Leviathán), vagy épp az ezekre a jelenségekre adott válaszreakciókat mutatják be (pl. Egy darab föld, a Fekete-tenger utolsó kalózai).

A Dock ’n’ roll szekció különleges zenészpályákat vázol fel olyan előadókról, akik meghatározóak a maguk műfajában (mint a Nick Cave-vel készült 20,000 nap a Földön, a Ginger Baker életéről szóló Vigyázz Mr. Bakerrel!, vagy a német reggae sztárról, Gentlemanról szóló Journey To Jah).

A nemzetközi panorámaprogram kínálatában a világ minden tájáról válogatott filmeket láthatnak a nézők Chilétől, Indián vagy Iránon át a fejlett országokig azokról a problémákról, amelyek ma leginkább foglalkoztatják az embereket.

A Budoku szervezői fontosnak tarják, hogy a friss hazai filmes termés is rangos megmérettetésben vehessen részt, hiszen a nemzetközi tendenciáknak megfelelően itthon is egyre színvonalasabb, szerzői szemléletű dokumentumfilmek készülnek. A 2013 januárja után készült filmek körében meghirdetett versenyben 75 nevezés érkezett, amelyek közül 11 egész estés és 7 rövidfilm versenyez (a filmek listája itt elérhető). A shortlistre nem került, de megtekintésre javasolt filmeket ingyenes információs vetítéseken láthatja a közönség.

Az egész estés hazai dokumentumfilmeket háromtagú nemzetközi zsűri rangsorolja, melynek tagjai az On The Spot Pulitzer-díjas riportere, Cseke Eszter, az idei Sundance nagydíját elnyerő, a fesztiválon is vetített Visszatérés Homsba rendezője, a szír Talal Derki, a szintén a programban szereplő Szerelem gengszter rendezője a horvát Nebojsa Slijepcevic.

A fesztivál programját képezik az Almási Tamás rendezőhöz köthető nemzetközi tehetséggondozó program, a Docnomads vetítései, illetve a fiatal hazai rendezőket tömörítő DunaDOCK Master Class workshopjai. Ugyanígy délelőttönként szervezett diákcsoportokat várnak az ingyenes iskolamozi programokra, ahol a filmeket követően az ELTE TáTK oktatóival lehet beszélgetni a mozik által felvetett témákról.

A vetítéseket követően esténként számos zenés program várja a közönséget. A lengyel avantgárd jazz meghatározó zenekaráról, a Miloscról szóló filmet követően az együttes szaxofonosa lép fel trióban, de játszik az egyre népszerűbb budapesti Ivan & The Parazol, illetve a pénteken a Stones Throw kiadóról szóló filmet követően a hazai underground hiphop DJ-k élvonala zenél a Toldi Klubban.

Web: www.budoku.hu

A résztvevő filmek listája, adatlapjai: http://www.budoku.hu/filmek/
Facebook: https://www.facebook.com/budoku
Esemény: https://www.facebook.com/events/533432930099589/

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Virágot Algernonnak - könyvkritika
Következő cikk Éljen május 1-je a Halálcsillagon is!