Bérgavallér – kritika


BérgavallérBérgavallér (Fadibg Gigolo), rendező: John Turtrurro, szereplők: John Turturro, Woody Allen, Sharon Stone, Sofía Vergara, Vanessa Paradis, Liev Schreiber, amerikai vígjáték, 98 perc, 2013. (16)    

Szex, New York, Tóra 

A két tősgyökeres brooklyni barát csinált egy filmet két tősgyökeres brooklyni barátról. Amíg Turturro pénzért szexel, Woody baseballozik a gyerekekkel, akik történetesen feketék.

Igazi 22-es csapdája. Mire az ember – részben – megérti a nők nyelvét, addigra megöregszik. Vajon az őszülő halánték és a tapasztalat előnyt élvez az izmos külsővel, a gyors kocsikkal és a drága csecsebecsékkel szemben? Fioravante (John Turturro) egy virágüzletben dolgozik részmunkaidőben, Murray (Woody Allen) éppen bezárni készül a hosszú idő óta a család tulajdonában lévő, ám mostanában egyre kevesebb bevételt hozó könyvesboltot. A két jóbarát azon tanakodik, miből tudnák fedezni kiadásaikat, mikor Murraynek eszébe jut a bőrgyógyásza (Sharon Stone), aki egy édeshármashoz (a barátnője, Sofía Vergara társaságában) keres férfipartnert.  Fioravante először vonakodik, de aztán beadja a derekát. Kiderül, hogy az elhanyagolt, gazdag nők értékelik, ha foglalkoznak velük, odafigyelnek rájuk. Valakinek az kell, hogy keményen bevágják, de néha elég egy tánc, az udvarlás, egy beszélgetés. Az üzlet beindul – a névválasztás zseniális – , Murryanek nincs más dolga, mint kuncsaftokat szerezni és számolni a pénzt. Meg új kanapét venni az asszonynak. Az Bérgavalléregésszel nincs is baj addig, amíg a tevékenységüket ki nem terjesztik Brooklyn zsidó negyedére, ahol a történet nem várt fordulatot vesz.
A film karaktere, dinamizmusa is megváltozik – biztosan lesz olyan, aki szerint megtörik -, de mindvégig szórakoztató marad. Turturro színészként a szokásos formáját hozza, gyakran elég egy pillantás, meg sem kell szólalnia, tánctudása pedig megkérdőjelezhetetlen. Sharon Stone-tól régen láttunk értékelhető alakítást, most viszont magára talált, arról nem is beszélve, hogy 55 évesen még mindig nagyon dögös. A kolumbiai származású Sofía Vergara mellbedobással győzött, az ember nem is hinné, hogy túl van már a 40-en. Nagyot alakít a helyi zsidó polgárőrség, a shomrim túlbuzgó vezetőjét megformáló Liev Schrieber is. A Lower East Side-on nevelkedett színész kipában és pajesszel félelmetesen eredeti…és vicces. Az angol nyelven eddig nem nagyon filmező, 40 felett járó és még mindig gyönyörű Vanessa Paradis hitelesen alakítja a mélyen vallásos zsidó özvegyet. Woody? 80 felé közelítve frissebb és üdébb, mint az utóbbi időben bármikor. Felszabadult. Látszik, hogy lekerült a válláról a rendezés terhe. Ugyanakkor senki ne áltassa magát, vastagon benne van a cselekményben és a párbeszédekben, de tiszteletben tartja, hogy ez most nem az ő filmje.

A Bérgavallér a maga abszurd módján valahol az életet ünnepli, azt, hogy bizonyos kor felett is érdemes változtatni, új dolgokat kipróbálni, legyen szó akármiről (knmmm). Turturro rendezésében ezzel a színészgárdával ebbe a közegbe helyezve egy nagyon kellemes mozi.

10_8

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Éljen május 1-je a Halálcsillagon is!
Következő cikk Vérkötelék