Salvo–Magányos szerelmesek


Salvo


Salvo–Magányos szerelmesek (Salvo), rendező: Antonio Piazza, Fabio Grassadonia, szereplők: Saleh Bakri, Luigi Lo Cascio, Sara Serraiocco, Giuditta Perriera, olasz–francia gengszterfilm, 104 perc, 2013. (16)

…a későn érő gengszter

Szicíliában még mindig szigorú törvények vannak, melyek betartása sem garancia a túlélésre. Nők miatt korábban is törtek már ki háborúk, de a főhős még sosem volt ennyire egyedül.

A helyi keresztapa elleni sikertelen rajtaütés után Salvo (Saleh Bakri), a testőr végez a végrehajtókkal. Az egyikükből még kiszedi a kitervelő nevét és saját otthonában várja. Kiderül, nincs egyedül a házban, a keresztapa halálát kívánó férfi vak húgával, Ritaval (Sara Serraiocco) él együtt, aki ritkán mozdul ki. Teljesítve küldetését Salvo magával viszi a lányt, a drámai végkifejletig sorsuk összefonódik.
Az akciófilmekbe illő kezdés után a Salvo új fordulatot vesz, Az elsőfilmes rendezőpáros, Antonio Piazza és Fabio Grassadonia különleges atmoszférát teremtett, melyhez nagyban hozzájárul az operatőr Daniele Cipri munkája. A filmben olasz, sőt, szicíliai születésű színészeket láthatunk, főszereplője mégis a palesztin származású, a nálunk kevésbé ismert Izraelben élő színész, Saleh Bakri. A színpadi szerepek (Hamlet, A halál és a lányka) mellett vágott bele a filmezésbe 2007-ben és Izraelben rögtön a legígéretesebb tehetségnek választották. Saleh ezúttal tökéletesen hozza a hallgatag, könyörtelen maffiózót, aki szertartásosan végzi ki munkaadója ellenségeit. A 23 éves Sara Serraiocconak ugyan ez az első filmje, ám a vak lány szerepében máris emlékezetes alakítást nyújt.
A Salvo az olasz film hagyományait követi, mégis modern. Lírai hangvételű gengszterfilm, western, egyfajta megváltástörténet. Kultfilmet még ne kiáltsunk, de kezdésnek határozottan nem rossz.

7/10

http://youtu.be/hOi9KJqmNl8

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A hét röhögései (34.)
Következő cikk Ha a Csillagok háborúját Tarantino rendezte volna