Fehér Isten – kritika


Fehér IstenFehér Isten; rendező: Mundruczó Kornél,szereplők: Psotta Zsófia, Zsótér Sándor, Monori Lili, Thuróczy Szabolcs, Gálffi László, Nagy Ervin, Mundruczó Kornél; színes, magyar thriller, 120 perc, 2013 (16)

Az európai filmkészítés fordulópontja

Mundruczó Kornél új filmje a jövőről szól. Az európai filmkészítés jövőjéről, talán a társadalmunk jövőjéről is.

Hagen (Luke és Body) keverék kutya, Lili (Psotta Zsófia) legjobb barátja. Amikor Lili édesanyja elutazik egy időre, Hagen Lilivel együtt Lili édesapjához, Dánielhez kerül (Zsótér Sándor) . Amikor Dániel nem hajlandó bejelenteni, és kifizetni az emelt adót Hagen után, a kutya hirtelen az utcán találja magát, ahol hamarosan mindent megtapasztal, ami a társadalom peremére került élőlénynek meg kell tapasztalnia…
Mundruczó új irányt választ. Egy akcióval teli, kérdéseket feltevő és megválaszoló filmet láthatunk tőle a mozikban. A történet egyenes és könnyen befogadható, a hangok élesek, a mondanivaló tiszta. Habár a színészi alakítások hagynak kivetnivalót maguk után, Thuróczy Szabolcs kutyakiképzője és Mundruczó gyros árusa telitalálat.
Fehér Isten
A rendező újfajta eszköztárral dolgozik. A film fiatal producerrel, íróval, de fiatal operatőrrel is büszkélkedhet. Rév Marcellnak köszönhetjük a Fehér Isten képi világát, ami kétség kívül a legerősebb eszköze ennek a történetnek. Finoman komponált, természetesre világított képekben mutatja be nekünk, ezt a mihozzánk igen közel álló disztópikus világot.
Nem csoda a nemzetközi siker. Az európai filmkészítés fordulópontjához érkeztünk. Egy új korszak előfutára lehet a Fehér Isten, amelyben a feszesre vágott filmdrámákban keveredik a társadalomkritika és egy művészi szintre emelt, impulzív látványvilág bemutatása, miközben elfogadja és tovább finomítja a nyugati filmes kultúra kipróbált eszközeit. Lásd Teresa Ann Miller kutyatréner (Jerry Lee, Rex, Halálos fegyver 3.) lenyűgöző munkáját Hagennel.

Talán még annyit lehetne mondani, hogy a mozinéző úgy fog kijönni a Fehér istenről, hogy egyben akarja végignézni Mundruczó eddigi munkásságát. Hiszen, ha az csak fele ilyen jó, már akkor is megérte.
8.szék

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A brazil Ronaldo menti meg az igazi focit
Következő cikk A sztárok is voltak fiatalok