Repcsik: A mentőalakulat


Repcsik: A mentőalakulat

Repcsik: A mentőalakulat (Planes: Fire & Rescue), rendező: Roberts Gannaway, szereplők: Dane Cook, Julie Bowen, Ed Harris, Stacy Keach, amerikai animációs film, 83 perc, 2014. (6)

Tűz van babám!

Rozsdás egy sportbaleset következtében tűzoltók között találja magát Ez most tényleg egy jól sikerült folytatás.

A 2013-ban bemutatott Repcsiket a Disney követte el csekély 50 millióból és mivel tokkal-vonóval 200 milliót hozott a konyhára, a folytatás elkerülhetetlen volt.
Rozsdás gyakorlatilag minden létező versenyt megnyert, így valami újat kellett kitalálni. Kaliforniában évente több mint 5 ezer tűzesethez riasztják a lánglovagokat, ezért a készítők úgy döntöttek, hogy az ex-permetező repülőbajnok ezúttal tűzoltónak áll. Rozsdás sport pályafutásának amúgy is befellegzett, ugyanis egy, már sehol nem gyártott, pótolhatatlan, javíthatatlan, beszerezhetetlen alkatrésze – nevezetesen a nyomatékváltó – tönkremegy, így vissza kell vennie a fordulatszámból. És ha ez nem lenne elég, szeretett repülőterére a bezárás vár, amennyiben nem szereznek gyorsan egy másik tűzoltót az öreg mellé. Rozsdás meghozza a nehéz döntést és tűzoltó tanoncnak áll. A rutinos, összeszokott csapat vezetője kezdetben nem nézi jó szemmel a ténykedését, de bajnokunk kitartásának és szorgalmának köszönhetően teljes jogú taggá válik, és új barátokra tesz szert.
A folytatás igazán eredetire sikerült, egyáltalán nem erőltettet, sokkal inkább látványos, izgalmas és persze vicces. Ráadásul teljesen autentikus. A készítők nemzeti parkokat, tűzoltó alakulatokat kerestek fel, beszélgettek a pilótákkal, megismerkedtek a tűzoltás folyamatával és az alkalmazott járművekkel, végül az egészbe belecsempészték a „Disney-bájt”, de nem tolakodó módon.
Ezek után vajon Turbó mentősnek, Lightning McQueen pedig rendőrnek áll? Reméljük nem. Érdekes vállalkozás egy rajzfilmen keresztül felhívni a figyelmet a tűzoltók bátor és hősies munkájára, valamint az erdőkben való felelős magatartásra, de működik. Egyszer. Gyereknél, felnőttnél egyaránt.

8/10

 

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A házmester - kritika
Következő cikk A hét röhögései (44.)