A közös szenvedély


A közös szenvedélyA közös szenvedély (United Passions); rendező: Frédéric Auburtin; szereplők: Tim Roth, Sam Neill, Thomas Kretschmann, Gérard Depardieu;  színes, magyarul beszélő, francia dráma, 110 perc, 2014

Annak idején a vébén a waka waka ment le minden szünetben, most ennek a filmnek az előzetese. Aminek sem az elején, sem a végén nem látható, a már csak szinte csak horror filmek marketingfogásaként ismert, „valós események alapján” felirat, elgondolkoztam, hogy, talán azért, mert nem sok olyat láthattunk a 110 perces játékidő alatt.

Kevesen mondhatják el magukról, hogy ne játszottak vagy nézték volna a labdajátékok azon királyát, ahol csak lábbal lehet érvényesülni. Persze hacsak nem kapus, az ember, de most ebbe ne menjünk bele. Lehet utálni a focit megannyi dologért, a politikán túl, a túlfizetett sportolói miatt, a villamoson ordítozó drukkereiért, de abban egyet kell értenünk, hogy mint minden sportágnak, ennek is egy célja van, hogy elterelje a gondolatainkat a hétköznapi problémákról. Ami által az embereket egy cél felé vezetve összekovácsolja.
Közös szenvedélyA film is többször erre építkezve próbálja hőseinek motivációját igazolni.  Ez egészen hihető számunkra, amíg Carl Hirschmann (Fisher Stevens) ki nem mondja azt a bizonyos rövidítését a Fédération Internationale de Football Associationnak. Mert ezt követően lép a képbe Jules Rimet (Gérard Depardieu), aki a FIFA történetének és filmünknek is első fontosabb szereplője. Depardieu jól hozza a francia forradalmár szerepét, aki nagy vágyaktól vezérelve, egy uruguayi üzletember segítségével megrendezi az első világbajnokságot. Ahogy az lenni szokott lenni, ezt egy szavazás előzi meg, ki legyen a rendező ország, és hát, és hát mit ad Isten Urugay kapja a legtöbb szavazatot. Amit aztán pont a házigazda nyer meg, úgy hogy európai csapat alig képviselte az öreg kontinenst a tornán. Összeesküvés szagát szimatolom, de visszafojtom sokat edzett képzelőerőmet, hiszen az epikus első évtizedekben járunk, nem kell a konfliktust olyan gyorsan a néző nyakába varrni.  Depardieu karakterének még vannak kétségei igazát illetően, továbbá konfliktusa a háború első éveiben a fasiszta országokkal, ám ezt követően Joao Havelange (Sam Neill) figurája nyit majd keletre és dél felé. Azonban nincs pénzük, így kerül a csapatba a majd később jobb kezeként dolgozó Sepp Blatter (Tim Roth).
FIFA Neill RothNem tudom szebben írni, de Blatter Buddha jámborságával, és Jézus megváltó erejével vezeti tovább a FIFA ügyeit. Sose haragszik meg, vagy akad ki, bármilyen rizikós szituációba is kerül, mind politikailag, amiből éppen, hogy csak a felszínt kapargatja a film, sem sikkasztás vádjával szemben. Félreértés ne essék, Roth a kedvenc színészeim közé tartozik, de ahogy ő is kérdezte a rendezőtől: „és hol van ebből a filmből a korrupció?”.  A másik, ami teljesen felkavar, hogy nem állítanak elő senkit, csak sejtetik, hogy valószínűleg Havelange lépett le a pénzzel vagy az ő emberei, mivel ez egy nagycsalád, Blatter elviszi a balhét, és minden szálat elvarrva összetartja az embereket. Már vártam, hogy mikor sétál a vízen Sam Neill mellett, amikor a svájci tavon hajókáznak önfeledten. Frédéric Auburtin készíthetett volna egy komoly a mozit a minden vétségüket meggyónó a szervezetről, ehelyett kaptunk egy dalok nélküli Disney mesét.
A film több kérdést vetett fel bennem, mint amit elmesélt, vagy megválaszolt. És még itt sincs vége, mert amikor mindezt megírja Edgar Willcox (Jason Barry), a minden helyzetben nyugodt elnökünkön továbbra sem jelentkeznek az aggály nyomai. Hiszen nincs ellene bizonyíték, ahelyett, hogy börtönbe vonulna, megválasztják ismét.
Aki hozzám hasonlóan laikusként ül be, érdemes a megtekintés után egy kicsit a neten vizsgálódni. A politikai, történelmi adatok nélkül, dokumentarista alapon sem működik a film, logikátlanul van felépítve, a karakterekről nem is beszélve. Elhiszem, hogy vannak emberek, akiknek akkora szívük van, hogy vállukra veszik mártírként a világ gondjait egy eszme miatt, de akkor miért keres még mindig többet egy harmadrangú focista egy orvosnál, ha ez nem a pénzről szól?
4/10

http://youtu.be/oDrKFSGX2zo

 

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Benedict Cumberbatch Jar Jar Binks paródiája
Következő cikk Monty Python: Live (Mostly)