The Expendables – A feláldozhatók 3.


expendables 3


The Expendables – A feláldozhatók 3. (The Expendables 3); rendező: Patrick Hughes; szereplők: Sylvester Stallone, Mel Gibson, Jason Statham, Antonio Banderas, Wesley Snipes, Dolph Lundgren, Arnold Schwarzenegger, Harrison Ford; amerikai akciófilm; 127 perc; 2014 (16) 

Vénnek való vidék 

Húsz éve egy ilyen szereposztás elvitte volna a film teljes költségvetését. 2014-ben elég volt egy-két baráti telefon, és már jött is mindenki. Egy kivétellel. 

Expendables 3Semmi sem tarthat örökké: egyszer megszakad minden sikersorozat, illetve az újrafellángolások is véget érnek. Sylvester Stallone 2006-ban visszabújt Rocky, két évvel később pedig Rambo bőrébe, úgy, hogy nem égette be magát, sőt, hosszú idő után megint kifejezetten jó kritikákat kapott. A pénztáraknál sem vallott szégyent, és ehhez még hozzájött a kivénhedt akciósztárokat leporoló Expendables franchise, melynek különösen a második része maradt emlékezetes jó pár önironikus poénnal, na és persze irgalmatlan mennyiségű kilőtt lövedékkel. Viszont aztán kiderült, hogy ha Sly nem Rockyt/Rambót/Expendable-t játszik, akkor már korántsem olyan rózsás a helyzet: a Fejlövés csúnyán megbukott (nálunk is csak DVD-n jelent meg), és az Arnold Schwarzeneggerrel közös Szupercella sem érdekelt sok nézőt.

Arnie-nál még rosszabb a helyzet, mert az ő saját visszatérő filmjei egytől egyig elhasalnak, szóval ezek az öreg rókák már tényleg csak az Expendables-ben bízhattak. És most már ez a sikerszéria is véget érni látszik, amibe sokak szerint az is belejátszik, hogy egy újságíroknak szánt megtekintő DVD-kópia elszabadult, és a film két héttel a premier előtt felkerült az internetre, több milliós letöltésszámot produkálva. Nyilván más lenne a mozibevétel, ha ez nem történt volna meg, de az is tény, hogy a harmadik rész színvonala elmarad az előzőtől, amit most sokan az eddig mindössze egy filmet rendező Patrick Hughes nyakába varrnak. Szerencsére azért annyira nem rossz a helyzet, de tény, hogy a fiatal ausztrál direktornak még kicsit túl nagy falat volt ilyen akciójeleneteket rendezni – néha követhetetlen, hogy mi is a történik pontosan, főleg a film első felében.

Harrison, Sylvester, Mel Cannes-banA szokásos brigád visszatért, leszámítva Bruce Willis-t, aki minden forgatási napra egymillió dollárt kért volna, úgyhogy Sly inkább elzavarta melegebb éghajlatra. Jött helyette viszont pár olyan sztár, akik fénykorukban nem feltétlenül a klasszikus értelemben vett akcióhősok voltak: itt van Mel Gibson, Harrison Ford és Antonio Banderas is. Wesley Snipes már más tészta, ráadásul ő szerepelt volna az első két részben is, csak éppen nem ért rá – egy hűvös helyen csücsült, rácsokkal körbevéve. Az Expendables 3 az ő kiszabadításával indul, és a készítők nem is mulasztják el az adócsalásra vonatkozó utalást. Szintén megkapja a magáét Willis („he’s out of the picture”, hangzik el Ford szájából), és bizonyos mozzanatokból nehéz nem következtetni Gibson orosz barátnőjére sem. Természetesen megidéződik Sly jó pár filmje, a Pusztítótól a Dredd bíróig, és az Arnie utalásokban sincs hiány: aki rendelkezett videóval a nyolcvanas/kilencvenes években, az tudja, hogy hova helyezzen olyan beszólásokat, mint hogy „hazudtam” vagy hogy „let’s get to the choppah!”

Valahol még mindig lehet élvezni ezt a nosztalgiahullámot és túlszteroidozott bohóckodást, de az tény, hogy a széria kissé kifulladni látszik. Még akkor is, ha az utolsó nagy akciójelenet kellően bombasztikus lett (Hughes minden szerencsétlenkedése ellenére), azért nem elképzelhetetlen, hogy egy újabb rész, melyben a pletykák szerint Pierce Brosnan és Hulk Hogan is játszani fog, már egyből a videótékákban landoljon. Persze már tékák sincsenek nagyon, úgyhogy lehet, hogy méltóságteljesebb lenne most nyugdíjba menni. Ezek a csávók már úgyis sokszor bizonyítottak.

10/6

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Tini nindzsa teknőcök
Következő cikk A hét röhögései (50.)