Berosált a rezesbanda


berosalt_a_rezesbanda_
Berosált a rezesbanda, rendező: Mátyássy Áron; szereplők: Szemző Simon, Sipos Tamás, Rajcsányi Bence, Schneider Zoltán,  Makranczi Zalán; színes, magyar ifjúsági film, 74 perc, 2014 (12)
 

Berosált a rezesbandaA Kísérleti Osztály egyre nehezebben viseli Riminyák tanár úr nevelési módszereinek kemény szorítását. Elkészül tehát a terv: meg kell szökni az iskolából. De mit csinál a kisváros, ha elszökik egy egész osztály, köztük a polgármester lányával? Meg lehet-e találni a gyerekeket, akik nem akarják, hogy meg legyenek találva? És akkor a helyi TV „sztár”-riportere furcsa hívást kap a stúdióban: a vonal másik végén egy fiú beszél a Kísérleti Osztályból…

A Kovács Krisztián – Kisberkes nevekkel fémjelzett gyerekszínész generáció óta nemigen készült Csukás István-film.  Most mégis úgy tűnik, a magyar ifjúsági film feltámadni látszik: a Berosált a rezesbanda kedves, friss és szórakoztató.
Egészen karakteres gyerekszínészek karakteres jelmezekbe bújtatva, jó szövegek, csukásistváni izgalmas történet igényesen, napjaink elvárásait kielégítő kivitelezésben (az egyik jelenetben még a Petőfi-szobrot is életre kelti a CGI animáció).

Nagyon izgalmas figyelni, ahogy Csukás István mondatai ismerősen csengenek a fülünkben. Ezek a gyerekek akár a Keménykalap és krumpliorr sztárjainak negyedik házasságából is születhettek volna, negyven év telt el a két film között. Habár ismerősek a mondatok, a szerethetően esendő szereplők, mégis van valami „mai” lazaság a Berosált a rezesbandában, olyan, amilyet a kétezres évek elején készült német Erich Kästner-filmeken érzünk.

Reméljük, hogy mások is követik Mátyássy Áront  az úton, amit most megkezdett, hogy a most felnövekvő generációnak is lehessenek Krumpliorrai.

10/8


 

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk 2014 trailerekben
Következő cikk Toldibandi