Dumb és Dumber kettyó – kritika


DUMB AND DUMBER TO
Dumb és Dumber kettyó (Dumb and Dumber To), rendező: Peter Farrelly, Bobby Farrelly, szereplők: Jim Carrey, Jeff Daniels, Kathleen Turner, Rachel Melvin, amerikai vígjáték, 110 perc, 2014. (16)

A szex vajon mi?

Mi húsz évvel érettebbek lettünk. Ők csak öregebbek. Hollywood legidiótább párosa két évtized után tér vissza ráncok barázdálta poénok közepette. 

dumb-and-dumber toLloyd „Dumb” Christmas (Jim Carrey) az elmúlt 20 évet diliházban töltötte, megkímélve magát a külvilág változásaitól és az adófizetéstől. Hogy Harry „Dumber” Dunne (Jeff Daniels) miből tartotta fenn magát, az rejtély. Amikor kiderül, hogy Dumbernek új vesére van szüksége, a két jóbarát útra kel, hogy szerezzen egyet. Ami ezután következik, az egy minden képzeletet felülmúló – szó szerint – eszement road movie.
Egykor úgy tűnt, a Farrelly testvérek a Dumb és Dumberrel megteremtették az A kategóriás pukimozit, de olyan magasra tették a lécet, hogy gyakorlatilag saját magukon kívül más nem is nagyon tudta megugrani.
A két idióta örökre beírta magát a filmtörténelembe, az őket alakító színészek pedig még híresebbek – egy ideig drágábbak is – lettek. A Farrellyken kívül a folytatást a Családi üzelmek, a Förtelmes főnökök 2, és a Túl közeli rokon szerzői jegyzik. Ez azért biztató.
Van helye a filmnek, de az első résznek a nyomába sem érhet. Az ötvenes évei elején járó Carrey és a jövőre hatvan Daniels még mindig jók, csak éppen Dumb és Dumber már nem annyira szerethető. A súlyos betegsége miatt magát férfivá ivó egykori szexszimbólum, Kathleen Turner remek választás, Bill Murrayt megtalálni művészet, a lehetséges vesedonor, Rachel Melvin pedig bájosan egyszerű. Sajnos a poénok már nem annyira ütősek és eredetiek. A kegyelemdöfést a szinkron adja meg, ha annyiszor öt forintot kaptam volna, ahányszor a kezembe temettem az arcomat kínomban, milliomosként jöttem volna ki a filmről.
Nem, nem én lettem finnyásabb. A Dumb és Dumber kettyó valahogy nem tud az első rész rajongóinak a kedvében járni, inkább a fiatalabb generáció számára akarja visszamenőleg eladni azt. Bár a stáblista alatt mindent elkövetnek, hogy ez ne így legyen, üljük végig, tényleg lesz ott egy vicces jelenet. Ja, és Billy (Brady Bluhm) is feltűnik még több papagáj társaságában.5.szék

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk DVD-k a bolhapiacról
Következő cikk Brooklyn legmérgesebb embere