Dumb és Dumber kettyó


DUMB AND DUMBER TO
Dumb és Dumber kettyó (Dumb and Dumber To), rendező: Peter Farrelly, Bobby Farrelly, szereplők: Jim Carrey, Jeff Daniels, Kathleen Turner, Rachel Melvin, amerikai vígjáték, 110 perc, 2014. (16)

A szex vajon mi?

Mi húsz évvel érettebbek lettünk. Ők csak öregebbek. Hollywood legidiótább párosa két évtized után tér vissza ráncok barázdálta poénok közepette. 

dumb-and-dumber toLloyd „Dumb” Christmas (Jim Carrey) az elmúlt 20 évet diliházban töltötte, megkímélve magát a külvilág változásaitól és az adófizetéstől. Hogy Harry „Dumber” Dunne (Jeff Daniels) miből tartotta fenn magát, az rejtély. Amikor kiderül, hogy Dumbernek új vesére van szüksége, a két jóbarát útra kel, hogy szerezzen egyet. Ami ezután következik, az egy minden képzeletet felülmúló – szó szerint – eszement road movie.
Egykor úgy tűnt, a Farrelly testvérek a Dumb és Dumberrel megteremtették az A kategóriás pukimozit, de olyan magasra tették a lécet, hogy gyakorlatilag saját magukon kívül más nem is nagyon tudta megugrani.
A két idióta örökre beírta magát a filmtörténelembe, az őket alakító színészek pedig még híresebbek – egy ideig drágábbak is – lettek. A Farrellyken kívül a folytatást a Családi üzelmek, a Förtelmes főnökök 2, és a Túl közeli rokon szerzői jegyzik. Ez azért biztató.
Van helye a filmnek, de az első résznek a nyomába sem érhet. Az ötvenes évei elején járó Carrey és a jövőre hatvan Daniels még mindig jók, csak éppen Dumb és Dumber már nem annyira szerethető. A súlyos betegsége miatt magát férfivá ivó egykori szexszimbólum, Kathleen Turner remek választás, Bill Murrayt megtalálni művészet, a lehetséges vesedonor, Rachel Melvin pedig bájosan egyszerű. Sajnos a poénok már nem annyira ütősek és eredetiek. A kegyelemdöfést a szinkron adja meg, ha annyiszor öt forintot kaptam volna, ahányszor a kezembe temettem az arcomat kínomban, milliomosként jöttem volna ki a filmről.
Nem, nem én lettem finnyásabb. A Dumb és Dumber kettyó valahogy nem tud az első rész rajongóinak a kedvében járni, inkább a fiatalabb generáció számára akarja visszamenőleg eladni azt. Bár a stáblista alatt mindent elkövetnek, hogy ez ne így legyen, üljük végig, tényleg lesz ott egy vicces jelenet. Ja, és Billy (Brady Bluhm) is feltűnik még több papagáj társaságában.

5/10

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk DVD-k a bolhapiacról
Következő cikk Brooklyn legmérgesebb embere