Későnérők


video.ycanadaoriginals.com@2cb97ebd-63e8-3ff3-80d6-ef732e041230_FULLKésőnérők (Laggies); rendező: Lynn Shelton; főszereplők: Keira Knightley, Chloe Moretz, Sam Rockwell; amerikai romantikus vígjáték; 99 perc, 2014 (12)

A vicsorgó

Keira Knightley rajongók, vigyázat! Explicit véleménynyilvánítás következik.

laggies-movie-photo-4Az Isten nem ver Bobbal című filmben Bill Murray karaktere szerint kétféle embertípus létezik: az, aki szereti Neil Diamondot, és az, aki nem. Az ő volt felesége szerette. Az én nagyapám meg azt mondogatta, hogy van a normális ember, meg van a horgász, de hát mindenki más szempontok alapján szereti két részre osztani az emberiséget. Végtelen számú felosztás lehetséges, melyek közül az egyik akár az is lehet, hogy van, aki szerint Keira Knightley rossz színésznő, illetve van, aki szerint nem vág iszonyatosan béna pofákat, pláne nem olyanokat, hogy az 1995-ös Jim Carrey sírva könyörögne a receptért.
Szinte hihetetlen, hogy a még mindig csak 29 éves színésznő mennyi mindenben játszott már az első Star Wars-tól kezdve a Karib-tenger kalózai filmeken keresztül az Anna Karenináig. Romkomot eddig viszonylag ritkábban vállalt, de most ismét elérkezett az idő: a Későnérőkben egy olyan csajt alakít, akinek megkérik a kezét, ő viszont ettől annyira beparázik, hogy kétségbeesésében, és némi véletlen összeesés folytán becuccol egy gimnazista lányhoz. És ahogy az a romkomok nagykönyvében meg van írva, szép lassan beindulnak a bonyodalmak.
A rendezők hierarchiájában nagyjából kerületi ligásnak számító Lynn Shelton munkája három okból kifolyólag nem működik. Az első az, hogy talán Chloe Moretz karakterét leszámítva mindenki unszimpatikus, egoista és bipoláris. A második, hogy a filmnek nincs semmilyen komolyabb konfliktusa – egyszerűen nem érezzük át, hogy a főszereplőnő miért menekül annyira a házasság elől. laggies_officia.82181141348.originalÉs ezzel már el is érkeztünk a harmadik számú, és egyben legnagyobb problémához.
Keira Knightleyval kapcsolatban nem az a gond, hogy – egykori főnökömet idézve – különleges arccsontozattal bír, vagy hogy egy hajszálnyira van az anorexiától. A baj az, hogy végigvicsorogja a filmjeit, és olyan hülye arcokat vág, hogy az ember nem hisz a szemének.
Ha egyszer majd rengeteg időm lesz, csinálok egy tablót azokból a grimaszokból, amiket a Későnérőkben mutat be. Végképp hazavágja ezt az amúgy is több sebből vérző filmet, de mielőtt végleg eluralkodna a gyűlölet, egy fontos tényt nem hallgathatunk el. Az angol színésznő e heti másik filmjében, a Kódjátszmában teljesen korrekt, visszafogott, grimasz- és vicsormentes alakítást nyújt. Szóval még van remény.
Steve-O

4/10

 

 

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Blackhat - kritika
Következő cikk A hét röhögései (72.)