1989 – Határon


1989.hataron.mozinet.4.exact726w
1989 – Határon (1989), rendező: Anders Ostergaard, Rácz Erzsébet, szereplők: Németh Miklós, Gundula Schafitel, Mathias Rössler, Uta Koch, dán-német-magyar-norvég dokumentumfilm, 90 perc, 2014. (12)

A Németh újraegyesítés, avagy a diplomácia indiszkrét bája  

A rendszerváltáshoz vezető utat szögesdrót keresztezte, de éppen volt nálunk csípőfogó.



Először is fogadjuk el azt a tényt, hogy volt rendszerváltás.1989_hataron_poszter Másodszor pedig barátkozzunk meg a gondolattal, hogy 1989-es események egyik ikonikus figurája volt Németh Miklós. A paraszti származású politikus a gazdálkodás helyett választotta a pártot, ezzel együtt az egyetemet és a fővárost. Ott aztán a szamárlétrát végigjárva szokatlanul fiatalon, 40 évesen kerül az ország élére. Végzett közgazdászként egyik első dolga, hogy az ország pénzügyi helyzetét felmérje és ennek eredményeként végtelenül elkeseredjen. Nyugati hitelekből harcoltunk a Nyugat ellen. A Moszkvában tett kötelező pofavizit alkalmával a szovjet pártfőtitkár, bizonyos Gorbacsov mély benyomást tesz rá és viszont. Ebben az időben találják meg Nagy Imre és mártírtársai földi maradványait, az újratemetés gondolatától a pártban mindenkinek feláll a szőr a hátán. És ha ez nem lenne elég, lassan véget ér a nyár, kezd lehűlni a levegő, a Balaton vize sem 22 fokos már, de a kelet-német turisták csak nem akaródznak hazamenni.  A nyugati határszélen a vasfüggöny még áll, bár fenntartása és működtetése irdatlan összegeket emészt fel és az is félő, hogy az izgága ujjú kiskatonák még le találnak lőni valakit.  Mielőtt valaki a szememre vetné, hogy nem veszem elég komolyan a dolgokat, az alkotók még rajtam is túltesznek. mozikepek.nof02A néhai Árkus József szatirikus Panorámájának legszebb pillanatai jutnak eszembe. Minden megjegyzéshez volt egy odaillő kép vagy bejátszás. Az egykori archív felvételek azzal az alámondásos technikával készültek, amivel legutoljára a Vörös Szonját láttam Brigitte Nielsennel és Arnold Schwarzeneggerrel. A mesélő bejárja az egykori helyszíneket, miközben a parlamenti folyosókon összesúgnak a háta mögött. Színészek által játszott névtelen tanácsadói mellett S. Lajos ministránsfiúnak hat.
Ahogy Charlie Wilson nem egyedül nyerte meg az afganisztáni háborút, úgy Németh Miklós sem egyedül döntötte le a berlini falat (ezt egyébként sokan a maguk érdemének tartják, beleértve a szovjet katonák hazaküldését is, de lapzártáig senkit nem sikerült elérnünk). Mivel ez az Ő filmje és az emlékek idővel amúgy is megszépülnek, engedtessék meg, hogy a saját sztorijában akkora jelentőséget tulajdonítson magának, amennyi jól esik.  Mindezt jelenlegi jegybankelnökünket idéző, ám annál sokkal választékosabb angolsággal. Egykori kisdobosoknak és úttörőknek kötelező.10_7

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Az Egy maréknyi dollárért (1964) verziói
Következő cikk A hét röhögései (76.)