Friss Hús 3.0 Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál


Friss Hús 3.0
Daazo – European Short Film Centre csapata harmadik alkalommal mutatja be az elmúlt év legfrissebb rövidfilmes termését. Friss Hús Budapest 3.0 rövidfilm fesztiválon idén március 25 és 29. között 30 magyar és 15 nemzetközi filmet nézhettek végig a Toldi moziban.
Facebook és itt
A teljes programra érvényes bérlet ára 6500 HUF lesz. 
Szekciónként 1290 HUF a belépő. 
Találkozunk a Toldi mozi
ban!

***Magyar versenyfilmek II, március 25. 21.00, március 28. 15.00***

Saudade 11′ / Fazekas Gyöngyi
Egy nő felhívja külföldön élő húgát: melyikük örökölje gyerekkori hintájukat? A saudade portugál szó, más nyelvben nem fellelhető. Jelentése: nosztalgikus, fájdalmas vágy valaki vagy valami után, akit vagy amit szeretsz, de már elvesztettél.

Egy nap kezdete 20′ (The Beginning of a Day) / Teszler Tamás
„Szürke város, szürke emberek, szürke mindennapok. Félúton fény és sötétség között. Egy ember munkába indul, de hová tart?”

Maradék 14′ (Leftover) / Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta
Mit jelent a mai társadalmunkban, ha valaki egyedül eszik? Ez a rövidfilm – hat különböző életet bemutatva – erre a kérdésre keresi a választ. Ételek és emberi kapcsolatok maradványai.

Visszajöttem volna 16′ (I Would Have Come Back) / Besenyei Zsuzsanna
Egy kora nyári hajnalon egy fiú visszatér. Ugyanezen a reggelen egy kakast elajándékoznak. Talán új életek kezdődnek. Van-e lehetőség a változásra, vagy van, ami eleve elrendeltetett?

Az őz meg ott rohad lent 18′ (And the Fawn is Rotting Down There) / Brauner Máté
Laci, a taxis, unokaöccsével hazafelé tart, hogy együtt ünnepeljék meg a fiú felköltözését a nagyvárosba. A vacsora után, Laci felesége egyre kihívóbban viselkedik a fiúval, mire a taxis zavarában lemenekül a kocsijához. Visszasomfordálva eszmél rá, hogy sietségében bent hagyta a kulcsot és kizárta magát.

***Magyar versenyfilmek III. március 26. 19.00, március 29. 21.00***

Frusztráció 3’ (Frustration) / Kopasz Milánfrusztracio-jpg.exact729x409-001
Egy fiatal férfi felszáll a buszra, és kezdetét veszi egy szürreális utazás,
melynek során egyre mélyebbre hatol elfojtott, ki nem mondott frusztrációiban.

A telep 27′ (The Blocks) / Csoma Sándor
A történet egy sötét lakótelepen játszódik, ahol különös dolgok történnek. Mindenkinek vaj van a füle mögött, senki sem ártatlan. Egyedül egy kislány veszi a bátorságot, hogy felvegye a harcot a gonosz erőkkel.

Bestiárium 1′ (Bestiary) / Kruppa Noémi
Életünk során, időnk legnagyobb részében valamilyen társadalmi konvencióhoz, íratlan
szabályhoz alkalmazkodunk. De vajon valóban jó hatással volt ránk a civilizáció, vagy nem vezetett máshoz, mint önmegjátszáshoz, szorongáshoz és igazi énünk visszafolytásához?

AgapeAgapé 22’ (Agape ) / Bánovits Ottó
A film a mai Magyarország tanyasi életével foglalkozik, azon utolsó helyekkel és emberekkel, akik életében „megállt az idő”. A film két szereplője életük mindennapjait szótlan rutinban töltik. A férfi szürreális hallucinációja folyamán találkozik a „keresztkészítő mesterrel”.

A paradicsom 13′ (The Paradise) / Bán Attila
A férfi, a nő és a növény. Meg azok az átkozott gyerekek.

Betonzaj 30’ (Concrete Noise) / Kovács István
Dia külvárosi telepen él, anyjával és öccsével. Álma az, hogy profi kick-box harcosként Németországban versenyezzen, hogy elég pénzt tudjon keresni. Ehhez azonban meg kell nyernie egy bajnokságot.betonzaj-0000-1919-jpg.exact729x393-001

***Magyar versenyfilmek IV. március 26. 21.00, március 29. 17.00***

Fasírt 14’ (Meatball) / Hartung Attila
Egy idős házaspárhoz vendég érkezik. Szegény banki alkalmazott azonban vesztére megkósolja a feleség által készített fasírtot… Örkény egypercese által inspirált sötét humorú film, melyben Haumann Péter mellett Margitai Ági látható, élete egyik utolsó filmszerepében.

Hetvenes 29′ (Seventies) / Dombrovszky Linda
Valamikor a közeljövőben egy kelet-közép-európai ország a társadalom elöregedésétől, és az emiatt bekövetkező túlnépesedéstől való félelmében szörnyű törvényt hoz: mindenkit, aki eléri a hetvenedik életévét, humánus módon elaltatnak…

Szívradír 17′ (Heart Blocker) / Csukás Sándor és Oláh Kata
A Mamával együtt élő férfi hétköznapjait egy kórházi telefonhívás dúlja fel. Az ügyintézés útvesztőin egy megfáradt ápolónő segít eligazodni. Találkozásukban egy új élet lehetősége rejlik.

Kiss Me Hard! 9’ (Barta Árpád)
A film egy csók történetét dolgozza fel. Egy férfi és egy nő sétál az éjszakai forgalom fényében, a beton még nedves a frissen hullt esőtől. Csupán egy utcazenész a szemtanúja a pillanatnak, melynek nem lenne szabad megtörténnie.

meseMese 7′ (Tale) / Bertóti Attila
Rajzfilm Lenocskáról, Vanykáról, a királyról, a királynőről, a rablóról, az őrökről, a lóról, a kovácsról, a tűzoltóparancsnokról meg a feleségéről Danyiil Harmsz írása nyomán.

***Magyar versenyfilmek V., március 27. péntek 21.00, március 29. 19.00***

Terek 23′ (Places) / Erkel Bálint
Budapest Kelet-Európa dobbanó szíve, ahol térdig gázolhatsz sztorikban szerelemről és árulókról, vágyról és tolvajokról. Miért követnél egy történetet, ha számtalanból választhatsz?

Reggeli látogató 13′ (Morning Visitor) / Csicskár Dávid
Apa és lánya hosszú idő után újra találkoznak, és kénytelenek rájönni, hogy egy évtizedekkel ezelőtti halálközeli élményen kívül már semmi nem köti őket egymáshoz.

Levél Istenhez 30′ (Letter to God) / Topolánszky Tamás
Aladár életének legszárazabb nyara végveszélybe sodorja családja életét. A gyilkos aszály és a legnagyobb nélkülözés helyzeteiben is állhatatos, gyermeki imádságokkal fordul Isten felé. Végső elkeseredésében egy nap olyan esőt kér az Úrtól, „amilyet még nem látott a világ”.

Mező utca 1. 7′ (Meadow Street 1) / Király Krisztián
A kisfilm alapötlete egy gyerekkori emlék nyomán született. 1993. október 31-én 42 év után megszűnt a Szabad Európa Rádió magyar adása. Ezen a napon egy vidéki kisvárosban különös eseményre lettem figyelmes. Kisfiú voltam akkor, és éppen a nagyszüleimnél időztem.

expedicio-jpg.Expedíció 11′ (The Expedition) / Szirmai Márton
Hosszú évek tervezgetése után a Parlamentben ma kisorsolták, ki lehet az a bátor politikus, akit a választók közé eresztenek. Vajon meddig bírja majd közöttük?

***Magyar versenyfilmek VI., március 28. szombat 19.00, március 29. vasárnap 15.00***

Idegenek 19′ (Strangers) / Kapitány Iván
Egy nő és egy férfi különös találkozása egy különös helyen és időpontban. Párhuzamosan futó életek, amelyek egy pillanatra véletlenül keresztezik egymást. Idegenek. De valóban véletlen a találkozás?

Ól 10′ (Sty ) / Hermán Árpád
A lecsúszott Endre böllérként próbál pénzt keresni. Az a reggel, amelyen egy idős paraszt bácsi kéri fel jószágának leölésére, alaposan felforgatja életét.

Jaffa 25′ / Szabó Szonja
Rockbanda, havazás, egy vidéki villa és a szerelem. A Pesti Magyar Színiakadémia végzős színészhallgatóinak vizsgafilmje.

Boglárka 13’ / Badits Ákos
Istók kripli, ez azonban nem akadályozza abban, hogy útra keljen azért, hogy megmentse Boglárkát a sárkány karmaiból. Pechére azonban a nagyszájú Hilda képében útitársa is akad.

Rimbaud 21′ / Lichter Péter
A Rimbaud több mint harminc tekercs Super 8-as családi felvétel és három költő által írt narráció segítségével rekonstruálja a költő három kontinensen átívelő utazását.

***Nemzetközi verseny I. március 27. 19.00***

I_Remember

I Remember 30’ / Janna Ji Wonders – Germany
Best friends Josh and Ben (both 18) spend their vacation in a remote hut on the craggy California Pacific Coast. Their friendship is put to test when Elena, a mysterious 30-year-old woman, moves into the house down at the end of the beach. (Berlinale 2015 Perspektive Deutsches Kino)

Last Base 14’ / Aslak Danbolt – Norway
When his good friend Roger is killed in a base–jumping accident, Joachim has to promise his girlfriend to give up base–jumping for good. But first he endeavours one last adventure, against his girlfriend’s wishes. Together with his best friend Øyvind he sets out climb Mt. Katthammeren to honour Roger and make his last jump.

Capture 16’ / Tamar Rudoy – Israel
After discovering her portrait placed in a new exhibition downtown, Nofar begins her pursuit after the elusive image of herself.

Where We Are 14’ / Ilker Çatak – Germany
Due to her heroin addiction Christina Semnik has lost custody of her nine-year-old daughter Paula and now finds herself in stationary treatment. When she visits Paula for the first time in her new foster family, Daniela is afraid of losing her forever.

Meanwhile 5’ / Stephen McNally – United Kingdom
A five minute animated short film, blending CG 3D and 2D drawn animation techniques, Meanwhile follows four characters traversing a city, each lost in their own separate worlds, trapped in their memories, regrets and frustrations.

***Nemzetközi verseny II. március 28. 17.00***

The Phone Call 20’ / Mat Kirkby – United Kingdom
Heather is a shy lady who works in a helpline call centre. When she receives a phone call from a mystery man, she has no idea that the encounter will change her life forever. (Oscars 2015 for Best Live Action Short Film)

Remains 30’ / Yotam Ben-David – Israel
Itamar and Thomas share a bed, walls, an apartment and electricity bills. Thomas commands, manages, and criticizes; Itamar is silent and listens. Between the apartment walls, frustration and loneliness unfold.

How to Build a Terrarium 16’ / Emma Piper-Burket – Czech Republic
It is Springtime in Prague. A foreigner, new to the city, must navigate the winding bureaucracy of the Czech Postal Service in order to retrieve a package. A state of mind docu-fiction film about a young woman’s quest to become the master of her own universe.

Killing My Girl 12’ / Tasos Giapoutzis – United Kingdom, Greece
Dawn. Rafa, a young South Asian woman, hangs the laundry in the yard of the house. In a voice-over she announces she is pregnant and that her husband and in-laws, with whom she is living, do not want the baby only because it is a girl.

The Bigger Picture 7’ / Daisy Jacobs – United Kingdom
The Bigger Picture is an animated film about two brothers struggling to care for their elderly mother. Jovial, loving Richard flees as soon as anything practical needs to be done; dutiful Nick does everything he can for his mother while seething with resentment; and Mother is not going to make it easy for either of them.

***Nemzetközi verseny III. március 28th, 21.00***

Misophonia 24’ / Marianne Skovdahl – Norway
A young woman’s personal journey towards coming to terms with her strange sound sensitivity disorder; misophonia.

sunny

Sunny 29’ / Barbara Ott – Germany
Hajo is 19 and a brand-new dad. Now, instead of kicking it with his friends he takes care of his son. But Hajo is done changing diapers and playing mommy. He wants to work and make money. Hajo has a plan, but it involves putting his child at risk.

The Noisemaker 16’ / Karolis Kaupinis – Lithuania, Sweden
A distant provincial school is waiting for an official delegation from the Ministry. They’re about to bring a new school bell. This is not what the school needs though.

Faded Finery 11’ / Sonia Gerbeaud, Mathias de Panafieu – France
In a remote village, a little girl befriends a pack of coyotes. But the villagers brutally put an end to this relationship, unaware of the revolution that awaits.

Bad at Dancing 11’ / Joanna Arnow – USA
Isabel and Matt are together, Joanna seems to be pursuing Matt and maybe Isabel too. Joanna tries out various approaches to achieve her aim. The three move together, vying for control – dressed and naked. (Berlinale 2015 Short Competition)

A 2015. március 25-29. között megrendezendő Friss Hús rövidfilmfesztiválon a vetítéseken kívül szakmai programokra is várják a a magyar filmes élet iránt érdeklődőket.

Március 27-én a Kubik közösségi irodában (Budapest, Jászai Mari tér 5-6., 1137) szakmai előadásokkal várják az érdeklődőket. 10 órától a Magyar Nemzeti Filmalap részéről Havas Ágnes, illetve az NMHH részéről dr. Kollarik Tamás tart előadást, illetve 13 órától az első magyar pitchfórum pályázata során kiválogatott fejlesztés alatt álló rövidfilmek terveit (pitcheit) lehet majd meghallgatni. A beérkezett több mint 50 pályázatból a kiválasztott tervek a szakmai zsűri előtt mutatkozhatnak be, melynek tagjai: Lovas Balázs, Pusztai Ferenc, Ruttkay Zsófia és Simó György. Az esemény moderátora Gulyás Márton lesz. A legjobb filmterv 100 000 forintos díjazásban részesül. Az elismerést a szervezők a fiatalon elhunyt producerről, Lovas Nándorról nevezték el.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A hét röhögései (78.)
Következő cikk Egy galamb leült egy ágra, hogy tűnődjön a létezésről