Balaton Method


balathon methodBalaton Method, rendező: Szimler Bálint, operatőr: Rév Marcell, magyar zenés film, 90 perc 2015. (12)

Az élőzene ünnepe

A Balaton Methoddal a hónap elején már találkozhattak a magyar könnyűzene szerelmesei az Akvárium klubban tartott teltházas premiervetítésen, de aki lemaradt volna, most a mozikban is találkozhat az első, magyar, közösségi finanszírozással létrehozott filmmel.

balaton-methodDe mi is a Balaton Method? A Kodály Method projekt 2011-ben indult, Szimler Bálint és Rév Marcell gondozásában. A projekt célja olyan videoklipek létrehozása volt, melyek szakítanak a megszokott sokvágásos playback technikákkal, a dalokat élőben, egy erősen konceptuális vizuális ötlet mentén rögzítve, valami egyedit és megismételhetetlent alkotva. A havonta megjelenő, összesen tizenegy videó, egy összetartó követőtábort toborzott az alkotóknak, mégis mint ahogy az igazán jó dolgoknál már megszokott, hamarosan elfogyott a pénz, így nem született több videó.
Egyértelmű volt azonban, hogy egy ilyen volumenű projekt nem maradhat folytatás, vagy grandiózus lezárás nélkül. Az alkotók tehát 2014 tavaszán gyűjtésbe kezdtek, hogy a nézők közreműködésével alkothassanak meg egy egész estés filmet. Nemzetközileg már nagy hagyománya van a „crowdfunding”-nak, azaz a közösségi finanszírozásnak, itthon mégis nagyon kis számban adódnak sikeres kampányok – a Balaton Method mégis sikerrel zárult. Az aktív követőtábornak köszönhetően időben összegyűlt a film elindításához szükséges 10 000 euró, és a rendkívül pozitív sajtóvisszhang hatására hamarosan több nemzetközi cég is a projekt mellé állt támogatóként, lehetőséget adva arra, hogy egy igazán nagyszabású film szülessen.
Zene és Balaton – két dolog, amely valamilyen szinten mindnyájunkat összeköt. Gyerekkori, családi nyaralások, gólyatáborok, első szerelmek, a felnőtté válás csendes tanúja a Balaton, egy közös pont a kollektív magyar tudatalattiban. A megtestesült retro, mégis mindig aktuális, így tökéletes helyszínül szolgált a film leforgatására.
A filmben szereplő húsz zenekar között, olyan országosan ismert nevek mellett, mint a Quimby, Akkezdet Phiai, Supernem, Soerii és Polek, Subscribe és Punnany Massif szerepelnek talán kevésbé ismert, de rendkívüli minőséget képviselő, feltörekvő bandák is. Ilyenek a Fran Palermo, Jónás Vera Experiment, Hó Márton és a Jégkorszak, Kamikaze Scotsman, Dirty Flow Band, Grand Mexican Warlock, Bin-Jip, az Elefánt, Both Miklós és a Napra, valamint a 2014-ben legígéretesebb felfedezettként ünnepelt Middlemist Red. Az igazán egyedi hangszerelésről olyan zenészcsoportok és kórusok bevonása gondoskodott, mint a Honvéd Férfikar, a Gödöllői Szimfonikus Zenekar, a Gizella Női Kar, a Talamba Ütőegyüttes, vagy épp a Bajza Utcai Általános Iskola diákjai.
A végeredmény pedig hűen tükrözi a befektetett munka fáradtságát – a film utolérhetetlen lett. A 90 perces filmben szereplő 17 videoklip mindegyike egyedi, izgalmas koncepciókra van felépítve, gyönyörűen fényképezve, technikai bravúrokkal fűszerezve, gondosan összerakott dalcsokorként tálalva.
balathon method
A néhol szürreális, sokszor abszurdan humoros, komikusan grandiózus jelenetek egy valószínűleg sokunkban megbúvó álomvilágnak tükröződései, az élőzene örömének vizuális megtestesülései. A profin megkoreografált képek és az élő felvétellel járó spontaneitás kettőssége őszinte bájjal közvetíti az alkotás élményét, egy olyan élethű képet mutatva a Balatonról, amely sosem köszön vissza képeslapokon.
A klipek közötti pihenőül a forgatás alatti pillanatképek szolgálnak, közös italozások, együtt éneklés, viccelődés – hétköznapi jelenetek, rendkívüli kisfilmek közé ágyazva. Szükség is van ezekre a rövid megállókra, sőt, valószínűleg jót tett volna a filmnek több ilyen jelenet beékelése, ugyanis a klipek befogadása figyelmet és elmélyülést igényel. Az ebből a koncentrációból való rövid kiszakadás frissítő hatású, mely egy egészestés film alatt elengedhetetlen.
A befogadás kérdése a forgalmazás szempontjából is fontos, hiszen a készítők nem titkolt szándéka fesztiválokon, kertmozikban való turnézás mellett gimnáziumi vetítések szervezése is. Egy ilyen filmélmény egyértelműen pozitív hatással lehet a sok helyen gyengélkedő médiaoktatásra, remek inspiráció a könnyűzene és film világa iránt érdeklődő fiatalok számára.
A március 26.-án induló art mozis vetítésekre is mindenképp érdemes elmenni, hiszen egy hiánypótló filmről van szó – egy igazi szerelemprojekt a Balaton Method, ami az alulról építkezés iskolapéldája. A közönség tette lehetővé a megszületését, a film pedig minden percével meghálálja ezt a bizalmat.
10_9

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Egy galamb leült egy ágra, hogy tűnődjön a létezésről
Következő cikk Schwarzenegger kontra Stallone