Adaline varázslatos élete – kritika


The Age of AdalineAdaline varázslatos élete (The Age of Adaline), rendező: Lee Toland Krieger, szereplők: Blake Lively, Harrison Ford, Ellen Burstyn, Michiel Huisman, amerikai romantikus dráma, 110 perc, 2015. (12)

Adaline_varazslatos_eleteVelünk élő történelem

Az örök fiatalság problémáival is foglalkozhatna a film, ha akarna, de nem akar, inkább végtelenül romantikusra veszi a figurát. Blake Lively mindenesetre kitűnő választás.Jaj, már megint egy „akit legtöbben a Trónok harcából ismerhetünk” színész. Nem számít, ha sehogyan sem tudjuk helyesen kiejteni a nevét, Michiel Huisman ugyanis holland. 

Adaline Bowman (Blake Lively) egy fiatal lány, akiről kiderül, hogy nem az. Történt ugyanis, hogy sok-sok évtizeddel ezelőtt egy szerencsétlen közúti baleset alkalmával villámcsapás érte és azóta egy percet sem öregedett. Csak remélni tudom, hogy ez a módszer nem fog széles körben elterjedni az örök fiatalságra vágyók körében. Adaline akár örülhetne is ennek, de egyrészt rokonai (Ellen Burstyn), barátai, ismerősei rendre megöregszenek és meghalnak, másrészt az állapotát nem tudja a végtelenségig leplezni a kíváncsiskodók és úgy általában a környezete előtt. Két dolgot tud tenni ez ellen, 10 évente személyazonosságot vált és igyekszik nem szerelembe esni. Aztán mégis megtörténik a baj a jóképű Ellis Jones (Michiel Huisman) személyében. Adaline fogadalmát megszegve beleszeret a férfibe, aki bemutatja őt szüleinek (Harrison Ford, Kathy Baker). Itt még lesz egy csavar, aztán még egy, hogy a szerelmesek együtt maradhassanak és nagyjából ennyi.

A készítők egyetlen, a nézők arcára – érzékenyebbeknél néhány könnycsepp kíséretében – mosolyt csaló ziccert sem hagytak ki, Adaline rendre visszaemlékezik egy régi fénykép, egy régi újságcikk láttán, viccelődik a valós és a vélt életkorával, gyakran elszólja magát, majd menti a helyzetet, hülyére ver mindenkit a ki tud többet a XX. századról témájú társasjátékban és még sorolhatnám. A korabeli díszletek és jelmezek előtt le a kalappal, Blake Lively bájos, Michiel Huisman szívdöglesztő, Harrison Ford szakállas, a zene magával ragad és van egy narrátorunk is, aki próbál tudományos magyarázatot adni a történtekre (hiszen csak 2030 után fedezik fel az összefüggéseket). A lány helyzetéből adódó problémáik feltárása és kiaknázása helyett egy teljesen más utat választ az Adaline varászlatos élete, így elsősorban szerelmes pároknak vagy csajos mozizáshoz tudom ajánlani.
Sokaknak fog eszébe jutni Benjamin Button, engem inkább a fejvesztés terhe mellett örök életre kárhoztatott Connor MacLeodból és a minden fontosabb történelmi eseménynél jelenlévő Forrest Gumpból összegyúrt hősnőre emlékeztet Adaline.

10_7

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A hét röhögései (83.)
Következő cikk Party Girl