Holnapolisz – kritika


wide_tomorrowland_movie_2015_wallpaper_2_8356_844x380
Holnapolisz (Tomorrowland), rendező: Brad Bird, szereplők: Britt Robertson, Hugh Laurie, George Clooney, amerikai sci-fi, 123 perc, 2015. (12)

A vég kezdete

Egy bűvös kitűző, amit ha megérintesz, a jövőben találod magad. Egy lehetséges jövőben, mert jelenleg úgy fest a dolog, hogy el sem jutunk odáig.

 tomorrowlandAz 1964-es New York-i világkiállítás logójával ellátott kitűzőt osztogat az arra érdemeseknek a Terminátor 3-ból megismert T-X kishúga. Kap belőle George Clooney is, csak akkor még kicsi, ezért Thomas Robinson alakítja. A kis Frank Walker – mert így hívják – porszívóból csinál hátirakétát, amit a szovjetek Rakéta néven le is másolnak, de csak a porcicák ellen sikerül hatékonyan bevetni. Aki azt a kitűzőt megérinti, Holnapoliszban találja magát, ami se nem zenekar, se nem rendőrség, hanem a jövő városa, ahol a polgármester egy furcsán öltözött dr. House. Frank és kitűzőt neki adó Athéna (Raffey Cassidiy) összebarátkoznak és a fiú Holnapolisz rendszeres látogatója lesz, aminek Nix polgármester (Hugh Laurie) kevésbé örül. Egyszer aztán Frank feltalál valamit, ami miatt végleg el kell hagynia Holnapoliszt. Itt lép be a képbe Casey Newton (Britt Robertson), aki szintén egy ilyen kitűző birtokosa lesz és annyira megtetszik neki Holnapolisz, ahol minden szép és jó, hogy minden áron vissza akar térni oda (a kitűzők egy idő után lemerülnek). Ehhez meg kell találni Frankot, akit időközben már George Clooney alakit, Ő viszont száműzve lett. Erre a tényre a magukat Men in Black-nek kiadó, idiótán vigyorgó robotok is rendszeresen felhívják a figyelmét. Nix, Athéna, Frank és Casey Holnapoliszban találkoznak, hogy a film végére legalább egy minimális fogalmunk legyen arról, mi is történt az elmúlt két órában valójában. A Disney legújabb egészestés, élőszereplős filmjének történetét nem Andersen és még csak nem is a Grimm testvérek írták, hanem Damon Lindelof (Lost, Prometheus, Z világháború, Sötétségben – Star Trek), Brad Bird (A hihetetlen család, L’ecsó) és Jeff Jensen. tomorrowland_hugh_laurie_george_clooney_h_2015A Disney-hatás természetesen most is érvényesül, Frank és Casey egy fürdőkádban menekülnek, az Eiffel-toronyból pedig egy rakéta száll a magasba, csak hogy a legemlékezetesebbeket említsem. Holnapolisz a stúdiótól elvárt módon nagyon pöpec. Aztán persze van üzenete is a filmnek, ami nagyjából úgy hangzik, hogy hülyegyerek, ne pusztítsd el a Földet, mert nincs belőle másik. Ehhez jönnek még hozzá olyan magvas kérdések, hogy pofánvernénk-e azt, aki tudja, hogy mikor halunk meg és mindenáron el akarja mondani nekünk, illetve miért sokkoljuk magunkat állandóan a Föld pusztulásáról szóló irodalommal, filmekkel, hírekkel stb. ahelyett, hogy bármit is tennénk ez ellen. A film tehát elég sok mindenkinek meg akar felelni, aminek az lesz a vége, hogy egy kisiskolás semmit nem fog érteni az utópiából, illetve a térben és időben való ide-oda ugrálásból, a felnőttet nem fogja meghatni a cukiságfaktor, a kamaszok meg pont lesz…ják, hogy szépen lassan kiposztolják maguk alól a Földet. A hiábavalóságot pedig mi sem jellemzi jobban, minthogy a világot jobbá tenni akarókat álmodozóknak nevezik. Nos igen, a jószándékhoz vezető út is közepes filmekkel van kikövezve, vagy hogy is van ez, a pokolba!

10_5

 

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Csillagok háborúja kézlevágó verseny
Következő cikk Legolas előtörténete