A függetlenség napja: Felemelkedés (I.)


A-fuggetlenseg-napja---FeltamadasA függetlenség napja: Felemelkedés (Independence Day: Resurgence); rendező: Roland Emmerich; főszereplők: Liam Hemsworth, Jeff Goldblum, Bill Pullman, Maika Monroe, Travis Tope, William Fichtner, Charlotte Gainsbourg, Judd Hirsch, Jessie Usher, Brent Spiner, Angelababy, Nicolas Wright, Deobia Oparei; amerikai sci-fi-akciófilm; 120 perc; 2016 (12) 

Anya csak egy van 

Van ott még, ahonnan ez jött, szokták mondani az emberek, és ez a Földet leigázni óhajtó agresszív földönkívüliekre is vonatkozik. Húsz évvel az első rész után Roland Emmerich elkészítette apokalipszisának folytatását, ráadásul A függetlenség napja: Feltámadás pont azon a napon érkezik a magyarországi mozikba, amelyen a britek az EU-tól való függetlenedésre szavaznak. 

A kilencvenes évek második felében kaptunk jó pár nagyszabású hollywoodi produkciót: volt, amelyikben óriásszörny terrorizált nagyvárost, volt, amelyikben hatalmas meteortól kellett megmenteni bolygónkat, és volt olyan is, amelyikben rossz szándékú földönkívüliek próbálták leigázni a Földet. Ezek a filmek általában egymást múltak alul színvonalban, a lényeg az volt, hogy minél bombasztikusabban mutassák be a pusztítást, illetve hogy minél ostobább pátosszal zsibbasszák a jobb sorsra érdemes mozinéző agyát. Anno A függetlenség napja ugyan nem tűnt rossznak az első előzetes alapján, és egy egész jó ötleten alapult, a kivitelezés mégis förtelmes lett, és olyan hisztérikusan béna jelenetekkel bővült a filmtörténelem, mint az elnök lelkesítő beszéde, vagy az, ahogy Jeff Goldblum egy földi számítógépes vírussal hazavágja az idegenek teljes belső hálózatát.fuggetlenseg-napja-2

Roland Emmerich blockbustere nagy sikert aratott, így sokan mielőbbi folytatásra számítottak, de egy jó darabig nem történt semmi. A „német Spielberg” karrierje pedig szép lassan hanyatlásnak indult, és az utóbbi időben a bombasztikumról kisebb témákra váltott, de ezzel sem jártunk jobban, Stonewall című tavalyi filmje pedig már moziforgalmazásra sem került nálunk.
bill pilmanIdeje volt hát ismét visszaröpítenie magát a köztudatba, és visszatért pályafutása legnagyobb sikeréhez, a A függetlenség napjához. A már évek óta dédelgetett folytatásból hiányzik Will Smith, akinek a fizetési igényeit nem akarta teljesíteni a stúdió, viszont jó pár ismerős arc visszatér. Itt van a megroggyant Bill Pullman, az apa-fia párost alakító Judd Hirsch / Jeff Goldblum kettős, a sztereotip kattant tudóst játszó játszó Brent Spiner, és minimálisan még Robert Loggia is feltűnik, élete utolsó szerepében. És persze megkapjuk az új arcokat, akik sokat nem nagyon tesznek hozzá a dolgokhoz. A legmeglepőbb talán Charlotte Gainsbourg jelenléte, de hát nem nagyon hibáztathatjuk azért, hogy sokakhoz hasonlóan ő is szeret pénzt keresni.

Ahogy az ideérkező újabb monstrum, úgy ez a film is nagyobb, hangosabb és brutálisabb az elődjéhez képest, és a speciális effektusok is természetesen profibbak lettek. Pátoszból most talán egy kicsit kevesebb jut, ami meg a hatásokat illeti, a nyilvánvaló Star Wars párhuzamok mellett most még bekúszik az Aliens is, a legfőbb ihletforrás viszont egyértelműen az első rész – néha tényleg olyan érzésünk van, hogy Emmerich az első részt remake-eli. Sok újdonságra tehát felesleges számítani, viszont A függetlenség napja: Feltámadás szerencsére egyáltalán nem lett olyan kínos, mint az 1996-os első darab. Ahogy egy cimborám szokott fogalmazni: igazi kertmozis darab – a Balaton partján, egy kellemesen langyos nyári estén, a szabad ég alatt, rágcsával a kézben az ember amúgy sem az Aranypolgárt nézné a legszívesebben.

10_5

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Az elit alakulat - kritika
Következő cikk A függetlenség napja: Felemelkedés (II.)