Egy kutya négy élete – kritika


egy_kutya_negy_eleteEgy kutya négy élete (A Dog’s Purpose), rendező: Lasse Halström, szereplők: Dennis Quaid, Britt Robertson, Peggy Lipton, Juliet Rylance, magyarul beszélő, amerikai családi film, 100 perc, 2017. (12)

egy kuyta négy életeMindenki, akinek valaha volt háziállata, biztos elgondolkozott már azon, hogy miért is vannak a Földön. Mi lehet egy kutya, egy macska, egy teknős vagy egy hal életének a célja? Nem szabad bedőlni a megtévesztő magyar címnek, az eredeti (A Dog’s Purpose) jobban kifejezi, miről is szól valójában az Egy kutya négy élete: mi egy kutya életének az értelme?

A film megjelenése előtt óriási botrányt kavart egy forgatásról kiszivárogtatott videó, amiben az egyik kutyát erőszakkal próbálják a medencébe kényszeríteni. Az USA-ban a PETA bojkottot hirdetett és felszólította a lakosságot, hogy ne menjenek el a vetítésekre. Bevallom, nem néztem meg ezt a videót, nem is szerettem volna, hogy ez befolyásolja a véleményemet, azonban a vetítés napján már előre féltem, hogy milyen lesz a film, és végig azt lestem, mikor fedezem fel az egyik kutyán a forgatás során elszenvedett kínzás jeleit. Spoiler: nincs ilyen jel az egyik kutyán sem.
egy-kutya-negy-eleteAmi viszont volt, az a cukormáz. A film vége felé úgy éreztem, hogy valóban megugrott a vércukorszintem, mert ennyi mézes-mázos történetet 100 percben még nem láttam. Van benne minden, ami egy családi filmhez kell: aranyos kisfiú, szigorú apuka, jószívű anyuka, és persze egy bolondos kiskutya (fontos, hogy Golden Retriever, nem ám valami „ágrólszakadt” keverék). Szerelem, ármány, csalódás, mi kell még? Annyi a közhely a filmben, hogy már-már vártam, hogy minimum egy halottnak hitt ember visszatérjen, mint egy argentin sorozatban, és akkor teljes lett volna a repertoár.
Három ember történetét ismerjük meg a filmben a kutyájuk szemszögéből, és pontosan ez az,ami miatt emészthetővé válik a film. Ha az állatokat kivennénk belőle, szinte élvezhetetlen lenne, így azonban a kutyák miatt szívesebben nézi az ember. (Az állatos videók valahogy minden helyzetben életmentők, nem?)

A film mentségére legyen szólva, hogy nem is az volt a cél, hogy az emberekről meséljen, hanem hogy bemutassa, mit jelentünk mi, homo sapiensek a négylábú barátainknak. Hiszen folyton mellettünk vannak, sokszor a legmélyebb ponton is képesek felvidítani minket, vigyáznak ránk, és mi nem tudjuk nekik ezt eléggé meghálálni. Az Egy kutya négy élete lényegében egy nagy, kollektív KÖSZÖNÖM minden házi kedvencnek, legyen az kutya, macska, hüllő,hal, bármi.10_6

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Filmes mítoszok nyomában I. rész - Cannibal Holocaust
Következő cikk Még hogy a romantika halott